Jean-Bertrand Aristide

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jean-Bertrand Aristide
J B Aristide AP.jpg
Présidhèn Haiti
Lungguh
7 Februari 2001 – 29 Februari 2004
Kadhisiki René Préval
Kagantèni Boniface Alexandre
Lungguh
1994 – 1996
Kadhisiki Émile Jonassaint
Kagantèni René Préval
Lungguh
1993 – 1994
Kadhisiki Marc Bazin
Kagantèni Émile Jonassaint
Lungguh
7 Februari 1991 – 30 September 1991
Kadhisiki Ertha Pascal-Trouillot
Kagantèni Raoul Cédras
Rerincèn priangga
Lair (1953-07-15) 15 Juli 1953 (umur 63)
Port-Salut, Haiti
Bangsa Haiti
Parté pulitik Lavalas

Jean-Bertrand Aristide (lair ing Port-Salut, Haiti, 15 Juli 1953; umur 63 taun) punika satunggiling pulitikus Haiti lan mantan pastor Katulik Roma ingkang dados Présidhèn Haiti nalika taun 1991 lan lajeng kapilih malih lan njabat minangka Présidhèn wiwit taun 2001 dumugi dipunlèngsèraken nalika taun 2004. Aristide punika pamimpin Haiti ingkang kapilih sacara dhémokratis lan populèr ing antawisipun rakyat Haiti ingkang miskin.

Para kritik nélakaken bilik panjenenganipun mréntah minangka satunggiling diktator lan korup saéngga dipunlèngsèraken déning satunggiling kudhéta militèr (September 1991) lan kasingkiraken taun 2004 nalika sapérangan mantan tentara nglampahi pambrontakan (Februari 2004). Panyingkiranipun ingkang kaping kalih nimbulaken kontrovèrsi amargi Aristide ngakeni bilih panjenenganipun dipunpeksa nilar nagarinipun ing saandhapipun tekanan Amérika Sarékat lan dipunculik sarta dipunsingkiraken dhumateng satunggiling nagari ing Afrika. Suwalikipun, AS nulak pranyatan kasebat lan nélakaken bilih Aristide nilar nagarinipun kanthi lila.

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]


Sing mengku  sadurungé:
Ertha Pascal-Trouillot
Présidhèn Haiti
1991
Diganti déning:
Raoul Cédras
Sing mengku  sadurungé:
Marc Bazin
Présidhèn Haiti
1993–1994
Diganti déning:
Émile Jonassaint
Sing mengku  sadurungé:
Émile Jonassaint
Présidhèn Haiti
1994–1996
Diganti déning:
René Préval
Sing mengku  sadurungé:
René Préval
Présidhèn Haiti
2001–2004
Diganti déning:
Boniface Alexandre