Jean-Bertrand Aristide

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Jean-Bertrand Aristide
Jean-Bertrand Aristide

Mangsa jabatan
7 Februari 2001 – 29 Februari 2004
Pejabat sadurungé René Préval
Pengganti Boniface Alexandre
Mangsa jabatan
1994 – 1996
Pejabat sadurungé Émile Jonassaint
Pengganti René Préval
Mangsa jabatan
1993 – 1994
Pejabat sadurungé Marc Bazin
Pengganti Émile Jonassaint
Mangsa jabatan
7 Februari 1991 – 30 September 1991
Pejabat sadurungé Ertha Pascal-Trouillot
Pengganti Raoul Cédras

Lair 15 Juli 1953 (umur 60)
Port-Salut, Haiti
Kabangsan Haiti
Partai pulitik Lavalas

Jean-Bertrand Aristide (lair ing Port-Salut, Haiti, 15 Juli 1953; umur 60 taun) punika satunggiling pulitikus Haiti lan mantan pastor Katulik Roma ingkang dados Présidhèn Haiti nalika taun 1991 lan lajeng kapilih malih lan njabat minangka Présidhèn wiwit taun 2001 dumugi dipunlèngsèraken nalika taun 2004. Aristide punika pamimpin Haiti ingkang kapilih sacara dhémokratis lan populèr ing antawisipun rakyat Haiti ingkang miskin.

Para kritik nélakaken bilik panjenenganipun mréntah minangka satunggiling diktator lan korup saéngga dipunlèngsèraken déning satunggiling kudhéta militèr (September 1991) lan kasingkiraken taun 2004 nalika sapérangan mantan tentara nglampahi pambrontakan (Februari 2004). Panyingkiranipun ingkang kaping kalih nimbulaken kontrovèrsi amargi Aristide ngakeni bilih panjenenganipun dipunpeksa nilar nagarinipun ing saandhapipun tekanan Amérika Sarékat lan dipunculik sarta dipunsingkiraken dhumateng satunggiling nagari ing Afrika. Suwalikipun, AS nulak pranyatan kasebat lan nélakaken bilih Aristide nilar nagarinipun kanthi lila.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]


Sing mengku  sadurungé:
Ertha Pascal-Trouillot
Présidhèn Haiti
1991
Diganti déning:
Raoul Cédras
Sing mengku  sadurungé:
Marc Bazin
Présidhèn Haiti
1993–1994
Diganti déning:
Émile Jonassaint
Sing mengku  sadurungé:
Émile Jonassaint
Présidhèn Haiti
1994–1996
Diganti déning:
René Préval
Sing mengku  sadurungé:
René Préval
Présidhèn Haiti
2001–2004
Diganti déning:
Boniface Alexandre