Jean-Bertrand Aristide

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Jean-Bertrand Aristide
J B Aristide AP.jpg
Présidhèn Haiti
Linggih
7 Fèbruari 2001 – 29 Fèbruari 2004
Kang sadurungé René Préval
Kang sawisé Boniface Alexandre
Linggih
1994 – 1996
Kang sadurungé Émile Jonassaint
Kang sawisé René Préval
Linggih
1993 – 1994
Kang sadurungé Marc Bazin
Kang sawisé Émile Jonassaint
Linggih
7 Fèbruari 1991 – 30 September 1991
Kang sadurungé Ertha Pascal-Trouillot
Kang sawisé Raoul Cédras
Rerincèn dhiri
Lair (1953-07-15) Juli 15, 1953 (umur 65)
Port-Salut, Haiti
Bangsa Haiti
Parté pulitik Lavalas

Jean-Bertrand Aristide (lair ing Port-Salut, Haiti, 15 Juli 1953; umur 65 taun) punika satunggiling pulitikus Haiti lan mantan pastor Katulik Roma ingkang dados Présidhèn Haiti nalika taun 1991 lan lajeng kapilih malih lan njabat minangka Présidhèn wiwit taun 2001 dumugi dipunlèngsèraken nalika taun 2004. Aristide punika pamimpin Haiti ingkang kapilih kanthi dhémokratis lan populèr ing antawisipun rakyat Haiti ingkang miskin.

Para kritik nélakaken bilik panjenenganipun mréntah minangka satunggiling diktator lan korup saéngga dipunlèngsèraken déning satunggiling kudhéta militèr (September 1991) lan kasingkiraken taun 2004 nalika sapérangan mantan bala nglampahi pambrontakan (Fèbruari 2004). Panyingkiranipun ingkang kaping kalih nimbulaken kontrovèrsi amargi Aristide ngakeni bilih panjenenganipun dipunpeksa nilar nagarinipun ing saandhapipun tekanan Amérika Sarékat lan dipunculik sarta dipunsingkiraken dhumateng satunggiling nagari ing Afrika. Suwalikipun, AS nulak pranyatan kasebat lan nélakaken bilih Aristide nilar nagarinipun kanthi lila.

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]


Kang sadurungé
Ertha Pascal-Trouillot
Présidhèn Haiti
1991
Kang sawisé
Raoul Cédras
Kang sadurungé
Marc Bazin
Présidhèn Haiti
1993–1994
Kang sawisé
Émile Jonassaint
Kang sadurungé
Émile Jonassaint
Présidhèn Haiti
1994–1996
Kang sawisé
René Préval
Kang sadurungé
René Préval
Présidhèn Haiti
2001–2004
Kang sawisé
Boniface Alexandre