Puter

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Puter
Feral Barbary Dove.jpg
Cumbon
Klasifikasi ngèlmiah (disputed)
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Aves
Ordho: Columbiformes
Famili: Columbidae
Génus: Streptopelia
Spésies: S. risoria
Jeneng binomial
Streptopelia risoria
(Linnaeus, 1758)
endhog manuk puter Streptopelia risoria- ing Musiyum de Toulouse

Manuk Puter utawa The Ringneck Dove (manuk dara kalungan), Ring Dove (manuk dara ali-ali), lan Barbary Dove, Streptopelia risoria, ya iku manuk omahan saka kulawarga manuk dara (Columbidae). Manuk puter wis dadi ingon ingoné manungsa watara 2000-3000 taun amarga lulut (ora giras), gampang rumatané, lan uripé dawa (nganti 12 taun).

Pérangané[besut | besut sumber]

Manuk Puter duwèni ukuran kira-kira sak kepelan tangan, dawané udakara 30 cm (endhas tekan buntut), wuluné soklat enom ing kiwa-tengen endhas lan telih, lan malih dadi klawu ing arah buntut lan uga kang paling kas duwé kalung warna ireng ing gulu.

Papan uripé[besut | besut sumber]

Ing alam, puter lumrahé tinemu ing sawah lan tegalan kaya déné deruk.

Pakané[besut | besut sumber]

Kayadéné lumrahé manuk dara, manuk iki pakané kaya déné jagung, pari, otek/jewawut, canthel lan kacang-kacangan.

Pigunané[besut | besut sumber]

Amarga sipaté kang luliut lan ora giras sarta gampang diingu, manuk puter digunakaké peternak kutut kanggo ngengkremi lan momong piyik kutut.