Prenjak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Perenjak
Orthotomus sutorius
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Aves
Ordo: Passeriformes
Suku

Cisticolidae
Sylviidae

Prenjak utawa ciblek ya iku arane sagolongan manuk cilik kang lincah lan akèh ocehe. Biyen, kéwan iki kagolong ing sijining suku (familia) ya iku Sylviidae, nanging banjur kapecah dadi Sylviidae dan Cisticolidae.

Ciri-ciri[besut | besut sumber]

Manuk iki nduweni ukuran cilik, kuru aking lan buntut dawa. Dawane saka cucuk tekan buntut watara 10–15 cm, senajan ana akng luwih saka 25 cm. Akeh-akehe nduweni wulu semu kuning, ijo zaitun, semu soklat ing geger, lan wetenge semu putih utawa semu kuning.

Manuk iki nduweni suwara ocehan kang sero lan bening kepara uga dumadakan lan rame. Pira-pira jinis ngoceh sero nalika nembe teka kanggo tetenger tekane, sinambi mencok ing pathok, rencek, togor listrik lan liyane.

Pakulinan[besut | besut sumber]

Prenjak nyenengi papar kang tenggar, kayadene sawah, tegalan, kebon, pomahan, rawa lan pinggiran alas. Pakane rupa uler, walang, kinjeng lan srangga cilik liyane kang ndhelik ing wit-witan. Umume prenjak sesaba kanthi pasangan utawa karo anake kang urung diwasa.

Umume prenjak gawé susuh ing tetanduran cendhek, grumbul uataw alang-alang. Kadhangkala susuhe dititpi endhog denik manuk wikwik kelabu (Cacomantis merulinus) lan kang sakjenis kang nduweni sifat parasit.

Jinis-jinise[besut | besut sumber]

Suku Cisticolidae

Suku Sylviidae

Bahan bacaan[besut | besut sumber]

  • MacKinnon, J. 1993. Panduan lapangan pengenalan Burung-burung di Jawa dan Bali. Gadjah Mada University Press. Jogyakarta. ISBN 979-420-150-2
  • MacKinnon, J., K. Phillipps, and B. van Balen. 2000. Burung-burung di Sumatera, Jawa, Bali dan Kalimantan. LIPI dan BirdLife IP. Bogor. ISBN 979-579-013-7
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Prenjak&oldid=1078343"