Prejanjèn Tordesillas

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Garis demarkasi antara Spanyol lan Portugis abad ke-15 lan ke-16.
Prajanjèn Tordesillas, kasimpen ing Biblioteca Nacional de Lisboa

Prajanjèn Tordesilllas (Basa Portugis: Tratado de Tordesilhas, Basa Spanyol: Tratado de Tordesillas) iku sawijining prejanjèn sing ditandatangani ing Tordesillas (saiki ing provinsi Valladolid, Spanyol) tanggal 7 Juni 1494 sing mbagi donya ing sajabaning Éropah dadi duopoli eksklusif antara Spanyol lan Portugal sadawaning garis meridian 1550 km sisih kulon kapuloan Tanjung Verde (lepas pasisir kulon Afrika), watara 39°53'BB. Wewengkon sisih wétan diduwèni déning Portugis lan sisih kulon déning Spanyol. Prejanjén iki diratifikasi déning Spanyol tanggal 2 Juli lan Portugis tanggal 5 September 1494. Prejanjèn Saragosa utawa Zaragoza, sing ditandatangani tanggal 22 April 1529, sacara luwih persis nemtokaké spesifikasi anti-meridiané watara 17° wétan Maluku (145° BT).

Pranala jaba[besut | besut sumber]