Pratélan prekawis padhalangan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Padhalangan inggih punika tetembungan utawi babagan ingkang magepokan kaliyan carita wayang. Kadosta:

  • Dhalang, inggih punika tiyang ingkang nglakonaken sarta nyariosaken wayang.
  • Talu, inggih punika uyon-uyon nalika ngarepaken wiwit jejeripun wayang.
  • Jejer, inggih punika madeg carita utawi wayang ingkang badhé dipuncariyosaken sesarengan kaliyan rerembugan tumrap wayang.
  • Suluk, inggih punika tetembungan utawi kekidungan dhalang badhé nyariosaken wayang.
  • Niyaga, sebutan kanggé tiyang ingkang nabuh gamelan.
  • Sindhen, tegesipun nembang sesarengan kaliyan gamelan utawi paraga wanita tukang nembang.
  • Sabet utawi sabetan punika patraping dhalang anggènipun nglakokaken wayang.
  • Janturan, tegesipun nyandra utawi cariyos wonten ing wayang ingkang saweg medal. Dados njantur punika ateges nyandra utawi nyariosaken sipatipun wayang sesarengan kaliyan gamelan ingkang lirih.
  • Senggakan, tegesipun swara ingkang rame sesarengan kaliyan gamelan.
  • Cempala, inggih punika kayu penthol piranti kanggé ngepraki wayang.
  • Antawacana, ateges tembang kedaling swara wonten ing satunggaling wayang.
  • Kelir, ateges lawon pethak kanggé nampani bayangan wayang.
  • Bléncong, ateges diyan utawi lampu kanggé madhangi wayang.
  • Kecrek, inggih punika gamelan awujud wesi blèbèkan kanggé ngepraki nalika wayang dipunjogèdaken.
  • Tancep kayon inggih punika nancepaken guntingan wayang ingkang pungkasan minangka pratandha pagelaran wayang punika sampun bubar.