Kelir

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Artikel ini bab layar pawayangan. Kanggo panrapan liya delengen werna.
Dhalang sangareping kelir.

Kelir iku layar pawayangan. Lumrahé digawé saka bahan motha putih sing pinggiré diwènèhi plisir werna abang. Sakubengé kelir diwènèhi bolongan kanggo ngubetké tali nalika masang kelir ning warangkané. Déné pigunané kelir mau tumrap pagelaran wayang ya iku ing sisih kiwa lan tengené minangka dhasaran kanggo mbèbèrké wayang. Déné ing pérangan tengah minangka panggung kanggo wayang sing lagi dimainaké. Sak ngarepé kelir dipasangi bléncong, ya iku lampu sing gunané kanggo nyorot wayang saéngga ana ayang-ayangé (yèn ditonton saka mburi kelir). Ing jagat pewayangan, mligi wayang purwa utawa wayang kulit, kelir duwé makna sing wigati, nganti dadi jeneng sesulih pakeliran kanggo nyebut jagat pewayangan. Kanggo mbèbèr lan nancepaké wayang kulit, biyasané migunakaké gedebog utawa wit gedhang sing dipasang ing sakngisoré kelir. Séjé manèh sing kanggo nancepakê wayang klithik utawa wayang krucil biyasané digawé saka bahan kayu sing wis dibolongi.

Jejeran / Simpingan Wayang[besut | besut sumber]

(Kanggo pratélan pepak wayang sajeroning simpingan, pirsani Simpingan)

Sisih Kiwa[besut | besut sumber]

Dijejer ing simpingan sisih kiwa ing antarané: ꧎ꦅꦶꦺꦌꦺꦌꦽꦀꦶꦼꦇꦶꦏꦞꦶꦼꦓꦁꦛꦶꦇꦶꦾꦄꦶꦈꦀꦶꦼꦀꦁꦚꦃꦉꦶꦍ꧐

Sisih Tengen[besut | besut sumber]

Kang ditata ing sisih tengen diwiwiti saka wayang Tuguwasesa (Tuhuwasesa) lan dipungkasi nganggo wayang bayen.

Ugi Mirsani[besut | besut sumber]