Perang Salib Kaping Papat

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
1099jerusalem.jpg
Seri Perang Salib
Perang Salib Kapisan
Perang Salib Rakyat
Perang Salib Jerman, 1096
Perang Salib 1101
Perang Salib Kaloro
Perang Salib Katelu
Perang Salib Kapapat
Perang Salib Albigensian
Perang Salib Anak-anak
Perang Salib Kalima
Perang Salib Kaenam
Perang Salib Kapitu
Perang Salib Gembala
Perang Salib Kawalu
Perang Salib Kasanga
Perang Salib Lor

Perang Salib Kaping Papat iku sawijining perang sing dilakoni antara taun (1202-1204).[1] Wiwitane perang iki nduwèni tujuan ngrebut Yerusalem saka wong mu Muslim asaka invasi lewat Mesir.[2] Sawalike nalika sasi April 1204, Tentara Salib saka Éropah Kulon nyerang lan nguwasani Kristen (Ortodoks Timur) kutha Konstantinopel, kutha krajan Kekaisaran Bizantium. Kadadean iki kang gawé pecahe agama antarane Greja Ortodoks Timur lan Grja Katulik Roma.

Kang njalari[besut | besut sumber]

Mlebune Tentara PerangSalib ing Konstantinopel

Sawise Perang Salib Katelu (1189-1192), Yerusalem dikuwasani dinasti Ayyubiyah, kang mrentah kabeh syiria lan Mesir, nanging ora kutha kang ana ing sapinggire pasisir kang isih dikuwasani déning tentara Salib Kerajaan Yerusalem, punjere ana ing Acre. Perang Salib Katelu uga ngedekake krajan ing Siprus.

Paus Innosensius III dadi Paus ing tun 1198, lan ujuk-ujuk perang salib dadi tujuwane awake.WOng-wong kang mangkat ing Perang Salib saka Venesia nalika Oktober 1202 saka Prancis. Ana uga papan liya kang dikirimi tentara, kayata Flanders lan Montferrat. Klompok kang misuswur liyane saka Kekaisaran Romawi Suci, kagolong wong-wong pimpinane Uskup Martin saka Pairis and Uskup Conrad saka Halberstadt, bareng-bareng dadi siji karo tentara lan nelayan Venesia kang dipimpin déning Enrico Dandolo doge. Perjanjian nduwèni teges Paus Innosensius, kanthi dudutan ora diolehake nyerang nagara-nagara wong Kristen.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]