Pentol

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Pentol (bakso tunyuk) minangka istilah cemilan tradisional sing padha kayata bakso nanging isi daginge sithik, kadang pentol mung digawe saka pati (yen digawe mung saka pati biasane diarani cilok). Pentol populer karo kabeh wong lan kabeh lapisan masyarakat amarga regane sing murah lan enak. Pentol akeh didol dening PKL utawa pedagang plancongan liyane, pentol arang didol ing kios utawa papan mangan liyane, pedagang pentol asring ditemokake ing wilayah sekolah, pasar, pabrik, universitas, lan papan sing rame. Ana macem-macem jinis pentol, ana pentol pati, pentol isi endhog puyuh, pentol tahu, pangsit, lan pentol goreng.

Pentol asring ditemokake, utamane ing Jawa Timur, Jawa Tengah lan Yogyakarta. Pentol biasane didol saben wiji kanthi rega miturut kanthong, diwiwiti saka 200 rupiah saben wiji nganti 1000 rupiah gumantung saka ukuran lan isi pentol, dicampur karo saus kacang utawa saos tomat lan kecap. Pedagang pentol biasane adol kanthi nggunakake kreta, motor, utawa sepedha, sanajan mlaku-mlaku lan obah gumantung ing dununge panuku. Regane sing murah lan rasane enak lan bisa ngisi wetheng luwe dadi salah sawijining sebab bisnis adol pentol disenengi masarakat, khususe ing desa.