Olimpiade 2008

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Olimpiade Beijing 2008
Games of the XXIX Olympiad
Logo Olimpiade Beijing 2008
Moto: One World, One Dream
Tuan rumah Beijing, RRC
Jumlah negara peserta --
Jumlah atlet 10.500 (perkiraan)
Jumlah pertandingan 302 dari 28 cabang
Upacara pembukaan 8 Agustus 2008
Upacara penutupan 24 Agustus 2008
Diresmikan oleh --
Janji atlet --
Janji wasit --
Pembawa obor --
Stadion Stadion Nasional Beijing

Olimpiade Musim Panas 2008, sacara resmi dikenal minangka Games of the XXIX Olympiad (Pertandhingan Olimpiade kaping-29), dianakaké ing Beijing, Républik Rakyat Tiongkok wiwit tanggal 8 Agustus nganti 24 Agustus 2008, kanthi adicara pambuka sing dianakaké jam 08.08.08 ( 8 wengi liwat 8 menit lan 8 dhetik. (Angka 8 diasosiasèkaké minangka kamakmuran jroning kabudayan Tionghoa). Sawetara pertandhingan, klebu bal-balan, layar, voli pasisir lan renang marathon 10 km bakal dianakaké ing kutha-kutha Tiongkok liyané. Kanthi dileksanakaké pertandhingan nunggang jaran ing Hong Kong, iki nandhakaké wis kaping pindho Olimpiade edisi sing padha di "tuan-rumah"i déning rong Komite Olimpiade Nasional.

Logo resmi pertandhingan, kanthi irah-irahan "Dancing Beijing" (Beijing Njogèd), diwangun adhedhasar karakter kaligrafi "jing", ngarujuk marang kutha Beijing. Maskot Beijing 2008 ya iku lima Fuwa (Hanzi: 福娃; Pinyin: Fúwá; Basa Inggris: Sikap kekancan), saben sijiné nggambaraké siji werna ing cincin Olimpiade. Moto Olimpiade ya iku "One World, One Dream" (Siji Donya, Siji Impèn). Olimpiade Beijing bakal dumadi saka 302 pertandhingan saka 28 cabang ulah raga, mung siji pertandhingan luwih akèh tinimbangOlimpiade Athena 2004.

Proses pamilihan tuan rumah[besut | besut sumber]

Beijing kapilih dadi kutha tuan rumah tanggal 13 Juli 2001, jroning Sidang IOC ka-112 ing Moskwa, ngalahaké Toronto, Paris, Istanbul lan Osaka kanthi dhistribusi swara :

Kasil Perhitungan Swara Olimpiade Musim Panas 2008
Kutha Putaran 1 Putaran 2
Beijing 44 56
Toronto 20 22
Paris 15 18
Istanbul 17 9
Osaka 6

Pananggalan[besut | besut sumber]

Pananggalan ing ngisor iki arupa jadwal pertandhingan Olimpiade Beijing 2008 versi paling anyar 9 September 2006. Saben kothak biru nampilaké pertandhingan ing dina kasebut kayadéné putaran kualifikasi. Kothak kuning nampilaké babak final perebutan medhali kanggo saben cabang ulah raga. Angka ing ngarep saben kothak nampilaké cacahing pertandhingan final sing bakal dianakaké ing dina iku.

Agustus 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 T
Upacara
Ulah raga banyu 4 4 4 4 4 4 4 4 1 1 2 3 2 2 2 1 46
Anggar 1 1 1 1 1 2 1 1 1 10
Angkat wesi 1 2 2 2 2 2 1 1 1 1 15
Atletik 3 4 5 6 5 3 7 6 7 1 47
Balap sepeda 1 1 2 2 1 1 3 3 1 1 1 1 18
Nunggang jaran 2 1 1 1 1 6
Bisbol 1 1
Basket 1 1 2
Bola tangan 1 1 2
Voli 1 1 1 1 4
Badminton 1 2 2 5
Dayung 7 7 14
Gulat 2 2 3 2 2 2 2 3 18
Hoki 1 1 2
Judo 2 2 2 2 2 2 2 14
Kano-Kayak 2 2 6 6 16
Layar 2 1 2 2 2 2 11
Némbak 2 2 2 2 2 1 1 2 1 15
Panahan 1 1 1 1 4
Pancalomba modhèrn 1 1 2
Bal-balan 1 1 2
Senam 1 1 1 1 4 4 4 1 1 18
Sofbol 1 1
Taekwondo 2 2 2 2 8
Tenis 2 2 4
Ping pong 1 1 1 1 4
Tinju 5 6 11
Trilomba 1 1 2
Agustus 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 302


Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:EventsAt2008Olympics