Olimpiadhe Athena 1896

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Games of the I Olympad
Olimpiadhe Athena 1896
Poster resmi
Slogan {{{slogan}}}
Gunggung negara peserta {{{negara}}}
Gunggung atlèt 245 2
Gunggung pertandingan 43 dalam 9 cabang
Pambukaan 6 April 1896
Panutupan 15 April 1896
Diresmèkaké déning George I saka Yunani
Janji Atlèt -
Janji Wasit -
Panggawa obor -
Stadion -

Olimpiade mungsa panas kaping-1 iku Olimpiade modhèrn pisanan, sawisé Olimpiade Kuna dibatalaké déning Kaisar Romawi Theodosius taun 393 M.

Ing sawijining kongrès nalika taun 1894 sing diselenggarakaké déning Pierre de Coubertin ing Paris, Komite Olimpiade Internasional (IOC) didegaké, lan kutha krajan Yunani Athena dipilih minangka tuwan omah Olimpiade modhèrn pisanan. Yunani ora duwé pengalaman jroning panyelenggaraan even ulah raga, lan awalé uga duwé masalah dhuwit, nanging akiré kasil nyiapaké kabèh tekan titi wanciné.

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. Gunggung iki mung indikasi. Ora ana tim nasional ing wektu iku lan akèh-akèhé atlèt makili awaké dhéwé utawa klubé dhéwé. Saliyané iku, wates nagara uga ora kabèh cetha ing wektu iku. Angka iki makili gunggung sing dipigunakaké akèh-akèhé sumber modhèrn.
  2. Gunggung iki mung prakiran.
  3. Yunani isih migunakaké Kalèndher Julian ing wektut iku. Miturut kalèndher kasebut, Olimpiade dibukak tanggal 25 Maret lan ditutup tanggal 3 April.