Nowruz

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Nowruz
نوروز
NowRouz
Nandur wheatgrass mujudaké salah sawijining tradhisi sadurungé Nowruz.
Uga ingaranAlbanian: Novruzit[note 1]
Basa Azéri: Novruz, نوروز, Новруз
Bashkir: Науруз, Nawruz
Crimean Tatar: Navrez, Наврез
Dari: نوروز‎, Nauruz
Basa Géorgia: ნავრუზი, Navruzi[note 2]
Basa Gujarat: નવરોઝ, Navarōjha
Basa Polen: Nowy Rok
Basa Slovak: Nový Rok
Kazakh: Наурыз, Nawryz, ناۋ‎رىز
Kurdhi: نەورۆز‎, Newroz[note 3]
Kyrgyz: Нооруз, Nooruz, نوورۇز
Lezgian: Яран Сувар, Yaran Suvar
Ossetian: Новруз, Novruz[note 4]
Pashto: نوروز‎, Nawruz
Tabassaran: Эбелцан, Ebeltsan
Basa Tajik: Наврӯз, Navro‘z
Basa Tatar: Нәүрүз, Näwrüz, نەوروز
Basa Tati: Nuruz, نوروز
Basa Turki: Nevruz
Turkmen: Newruz, Невруз, نوروز
Basa Urdu: نوروز, Nawrūz
Basa Uyghur: نورۇز‎, Noruz, Норуз
Basa Uzbèk: Navruz, Навруз, نەۋرۇز
Dipèngeti Iran
 Afghanistan
 Albania[1][2]
 Azerbaijan
 China (déning wong Tajik saka Xinjiang lan Wong Turkic)[3]
 Georgia[4]
 India (déning wong Parsi)[5]
 Iraq (déning Wong Kurdhi lan wong Turkmen saka Irak)[6]

 Kazakhstan[7]
 Kyrgyzstan[7]
 Pakistan (déning wong Pashtuns lan wong Baloch)[8]
 Russia (déning wong Tabasaran, wong Crimean Tatars, lsp.)[9]
 Syria (déning wong Kurdhi)[10][11]
 Tajikistan[12]
 Turkey (déning wong Azerbaijan ing Turki, wong Kurdhi lan wong Yörük)[13][14]
 Turkmenistan[15]
 Uzbekistan

JinisNasiyonal, golongan ètnis, internasiyonal
AncasPrèi Taun Anyar
Tanggal19, 20, utawa 21 Maret
Tanggal ing 2020Jumuwah 20 Maret 2020
tabuh 03:50 UTC *
Tanggal ing 2021Setu 20 Maret 2021
tabuh 09:37 UTC *
Tanggal ing 2022Sunday 20 March 2022
at 15:33 UTC *
Tanggal ing 2023Senèn 20 Maret 2023
tabuh 21:24 UTC *
Frékuwènsiannual

Nowruz (Pèrsi: نوروز‎‎ Nowruz, [nouˈɾuːz]; tegesé "dina anyar" utawa "dina nganyari") ya iku sebutané Taun Anyar Iran,[30][31] kang uga dikenal minangka Taun Anyar Pèrsi,[32][33] sing dipèngeti ing saindenging donya déning wong Iran, bebarengan karo sawenèh golongan ètno-basa, minangka dina kawitan saka Taun Anyar.

Sanajan aslaé saka Iran lan agama Zoroastrianismé, Nowruz uga dipèngeti déning wong-wong saka manéka warna paguyuban ètno-basa. Nowruz uwis dipèngeti suwèné luwih saka 3.000 taun ing Asia Kulon, Asia Tengah, ing wewengkon Kaukasus, ing sakupengé Black Sea Basin, lan ing wewengkon Balkan.[34][35][36][37][38][39][40][41][42] Nowruz dianggep minangka pèngetan sing sékulèr déning wong-wong sing ngrayakaké, saka manèka warna agama utawa kapracayan, nanging tetep dadi dina kang suci kanggoné pangrasuk Zoroastrianisme.[43]

Nowruz iku dina anané prastawa vernal equinox, lan dadi titikan mangsa semi ing Bumi Sisih Lor. Iku uga dadi titikané dina kawitan saka sasi kawitan (Farvardin) ing kalèndher Iran.[44] Nowruz biyasané dirayakaké ing tanggal 21 Maret utawa dina sadurungé utawa dina sawisé, gumantung saka wewengkon endi anggoné nitèni.

Gallery[besut | besut sumber]

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. Historical forms: Новрузит, نۉڤوزيت, Νοβρουζιτ
  2. Historical and proposed forms: ناڤروزى, Наврузи, Ναβρουζι, Նավրւզի
  3. Historical forms: Нәԝроз, Նաւրոզ
  4. Historical forms: ნოვრუზ, نوروز, Νοβρουζ

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "The World Headquarters of the Bektashi Order – Tirana, Albania". komunitetibektashi.org. Diarsip saka sing asli ing 18 August 2011. Dibukak ing 25 April 2012. Unknown parameter |deadurl= ignored (|url-status= suggested) (pitulung)
  2. "Albania 2010 Bank Holidays". Bank-holidays.com. Dibukak ing 6 April 2010.
  3. "Xinjiang Uygurs celebrate Nowruz festival to welcome spring". Xinhuanet.com. Diarsip saka sing asli ing 12 March 2017. Dibukak ing 20 March 2017. Unknown parameter |deadurl= ignored (|url-status= suggested) (pitulung)
  4. "Nowruz Declared as National Holiday in Georgia". civil.ge. 21 March 2010. Dibukak ing 11 March 2013.
  5. a b "Nowruz observed in Indian subcontinent". www.iranicaonline.org. Dibukak ing 29 December 2013.
  6. "20 March 2012 United Nations Marking the Day of Nawroz". Ministry of Foreign Affairs (Iraq). Diarsip saka sing asli ing 13 May 2013. Dibukak ing 18 April 2012. Unknown parameter |deadurl= ignored (|url-status= suggested) (pitulung)
  7. a b c d "Celebrating Nowruz in Central Asia". fravahr.org. Diarsip saka sing asli ing 23 May 2007. Dibukak ing 23 March 2007. Unknown parameter |deadurl= ignored (|url-status= suggested) (pitulung)
  8. "Farsnews". FarsNews.com. Dibukak ing 20 March 2017.
  9. "Россия празднует Навруз [Russia celebrates Nowruz]". Golos Rossii (ing basa Russian). 21 March 2012. Dibukak ing 11 March 2013.CS1 dandani: Basa ora kaweruhan (link)
  10. a b "Arabs, Kurds to Celebrate Nowruz as National Day". Dibukak ing 11 March 2013.
  11. For Kurds, a day of bonfires, legends, and independence. Dan Murphy. 23 March 2004.
  12. a b "Tajikistan 2010 Bank Holidays". Bank-holidays.com. Dibukak ing 6 April 2010.
  13. [1] ANADOLU’DA NEVRUZ KUTLAMALARI
  14. a b Emma Sinclair-Webb, Human Rights Watch, "Turkey, Closing ranks against accountability", Human Rights Watch, 2008. "The traditional Nowrouz/Nowrooz celebrations, mainly celebrated by the Kurdish population in the Kurdistan Region in Iraq, and other parts of Kurdistan in Turkey, Iran, Syria and Armenia and taking place around March 21"
  15. a b "General Information of Turkmenistan". sitara.com. Diarsip saka sing asli ing 6 September 2012. Dibukak ing 26 December 2012. Unknown parameter |deadurl= ignored (|url-status= suggested) (pitulung)
  16. "2015 Official Bank Holidays Schedule". Bank of Albania. Dibukak ing 20 March 2015.
  17. "Nowruz message". U.S. Department of State. Diarsip saka sing asli ing 2 April 2015. Dibukak ing 21 March 2015. Unknown parameter |deadurl= ignored (|url-status= suggested) (pitulung)
  18. "Congratulations for the Start of the New Iranian Year! 1391". Dibukak ing 21 March 2015.
  19. "Crimean Tatars not celebrating Nowruz". 21 March 2014. Dibukak ing 21 March 2015.
  20. a b "Dagestan marks Nowruz". Dibukak ing 21 March 2015.
  21. "The Enduring Nowruz". 22 March 2010. Diarsip saka sing asli ing 2 April 2015. Dibukak ing 21 March 2015. Unknown parameter |deadurl= ignored (|url-status= suggested) (pitulung)
  22. Nowruz Eve among Mazandarani people
  23. "Nowruz celebrations". Euronews.com. 20 March 2013. Dibukak ing 27 March 2013.
  24. Lt. j.g. Keith Goodsell (March 7, 2011). "Key Afghan, US leadership plant trees for Farmer's Day". United States Central Command. Dibukak ing 2012-12-03.
  25. "Nowruz in Georgia and the Georgian Legacy in Iran". 28 March 2010. Dibukak ing 21 March 2015.
  26. "Nowruz in Takestan and Taleqan (Persian)". 20 March 2015. Dibukak ing 20 March 2015.
  27. "Farhang-e Tāti, Jahandoost Sabzalipour, Rasht: Farhang-e Iliya Press. Second. Edition in 2013" (PDF). March 2013. Dibukak ing 20 March 2015.
  28. "Do Uyghur Celebrate Chinese New Year?". Dibukak ing 21 March 2015.
  29. "Uzbek President says Hussein must be disarmed". Eurasianet.org. 2003-03-24. Diarsip saka sing asli ing February 2, 2008. Dibukak ing 6 April 2010. Unknown parameter |deadurl= ignored (|url-status= suggested) (pitulung)
  30. "Culture of Iran: No-Rooz, The Iranian New Year at Present Times". www.iranchamber.com. Dibukak ing 1 February 2016.
  31. Stausberg, Michael; Sohrab-Dinshaw Vevaina, Yuhan (2015). "The Iranian festivals: Nowruz and Mehregan". The Wiley-Blackwell Companion to Zoroastrianism. John Wiley & Sons. pp. 494–495. ISBN 978-1118786277.
  32. "NOWRUZ". Encyclopaedia Iranica. Nowruz, "New Day", is a traditional ancient festival which celebrates the starts of the Persian New Year.
  33. Melton, J. Gordon (2011). Religious Celebrations: An Encyclopedia of Holidays, Festivals, Solemn Observances, and Spiritual Commemorations [2 volumes]. ABC-CLIO. p. 620. ISBN 978-1598842067. Nowruz, an ancient spring festival of Persian origin (and the Zoroastrian New Year's day)...
  34. "General Assembly Recognizes 21 March as International Day of Nowruz, Also Changes to 23–24 March Dialogue on Financing for Development - Meetings Coverage and Press Releases". UN.org. Dibukak ing 20 March 2017.
  35. Kenneth Katzman (2010). Iran: U. S. Concerns and Policy Responses. DIANE Publishing. Dibukak ing 24 February 2015.
  36. General Assembly Fifty-fifth session 94th plenary meeting Friday, 9 March 2001, 10 a.m. New York. United Nations General Assembly. 9 March 2001. Dibukak ing 2010-04-06.
  37. J. Gordon Melton (13 September 2011). Religious Celebrations: An Encyclopedia of Holidays, Festivals, Solemn Observances, and Spiritual Commemorations [2 volumes]: An Encyclopedia of Holidays, Festivals, Solemn Observances, and Spiritual Commemorations. ABC-CLIO. Dibukak ing 24 February 2015.
  38. "Nowrooz, a Persian New Year Celebration, Erupts in Iran – Yahoo! News". News.yahoo.com. 2010-03-16. Diarsip saka sing asli ing 2010-03-22. Dibukak ing 6 April 2010. Unknown parameter |deadurl= ignored (|url-status= suggested) (pitulung)
  39. "U.S. mulls Persian New Year outreach". Washington Times. 2010-03-19. Dibukak ing 2010-04-06.
  40. "National holidays and key dates in the Kurdistan Region's history". Kurdistan Regional Government. Kurdistan Regional Government. Dibukak ing 16 February 2015.
  41. Historical Dictionary of the Kurds, Michael M. Gunter.
  42. Jaclyn, Michael. Nowruz Curriculum Text. Harvard University.
  43. Xenophon and His World: Papers from a Conference Held in Liverpool in July 1999. 1 July 1999. Dibukak ing 17 March 2010.
  44. "What Is Norooz? Greetings, History And Traditions To Celebrate The Persian New Year". International Business Times. Dibukak ing 1 February 2016.