Nikolai Berdyaev

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Nikolai Berdyaev
Jeneng pepak Nikolai Berdyaev
Lair March 18, 1874
Kiev
Pati Maret 24, 1948(1948-03-24) (umur 74)
Clamart
Era 20th century philosophy
Wilayah Russian philosophy
Pendhidhikan Christian existentialism
Kawigatèn utama Creativity, morality, freedom
Nikolai Berdyaev

Nikolai Alexandrovich Berdyaev (Basa Rusia: Николай Александрович Бердяев; lair 18 Maret [K.J.: 6 Maret] 1874 – tilar donya 24 Maret 1948 ing yuswa 74 taun) inggih punika satunggalipun tokoh agami lan filsuf pulitik saking Rusia.[1]

Biografi[besut | besut sumber]

Berdyaev dipunlairaken ing Kiev wonten ing kulawarga militer aristokrat.[1][2] Panjenenganipun gesang piyambakan ing wekdal alitipun wonten ing griyanipun, Berdyaev asring maos buku ing perpustakaan kagungan ramanipun.[2] Berdyaev maos karya-karyanipun Hegel, Schopenhauer, lan Kant nalika yuswanipun nembe 14 taun lan Berdyaev sampun nguwasani saperangan basa-basa manca.[2] Berdyaev mutusaken badhe nglaksanakaken karieripun minangka intelektual lan mlebet dhateng Universitas Kiev ing taun 1894. Nalika semanten semangat revolusioner ngrembaka ing kalangan mahasiswa lan kaum intelegensia.[2] Berdyaev dados tiyang Marxis lan ing taun 1898 Berdyaev dipuncepeng déning pamarentah wonten ing dhemonstrasi mahasiswa lan dipunmedalaken saking universitas kasebat.[2] Amargi Berdyaev ndherek kelompok ingkang dipunlarang déning pamarentah ndadosaken Berdyaev dipunbucal dhateng Rusia sadangunipun 3 taun.[2] Taun 1904 Berdyaev palakrami kaliyan Lydia Trusheff lan lajeng kekalihipun pindhah dhateng kutha St. Petersburg, kutha krajannipun Rusia lan panceripun kaum intelektual sarta aktivitas revolusioner.[2] Berdyaev ndherek dhebat intelektual lan rohani, lan salajengipun nilaraken idheologi Marxisme radikal lan gantos nyinaoni filsafat lan spiritualitas.[2] Berdyaev lan Trusheff tetep tresna ngatos Trusheff tilar donya taun 1945.[2] Berdyaev punika satunggalipun tiyang Kristen ingkang saleh, ananging Berdyaev asring nggadhahi sipat kritis dhateng gereja ingkang mapan.[2] Satunggalipun artikel ing taun 1913 ngecam Sinode Kudus saking Gereja Ortodoks Rusia dadosaken Berdyaev dipuntudhing minangka penghujat, lan dipunukum bucal dhateng Siberia.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b (en)Apokatastasis dipunundhuh tanggal 16 Juli 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k (en)Post-Modern themes in the philosophy of Nicolas Berdyaev dipunundhuh tanggal 16 Juli 2011)

Pranala njawi[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Nikolai_Berdyaev&oldid=1060732"