Negeri 5 Menara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Disambig variants icon.svg
Negeri 5 Menara
Gambar:Menara 5 Nagara.jpg
Panganggit Ahmad Fuadi
Pametha Doddy R. Nasution
Juru samak Slamet Mangindaan
Nagara Indonesia
Basa Basa Indonesia, Basa Melayu, Basa Minang
Gènre Edukasi, Religi, Roman
Pangecapan Gramedia (Jakarta)
Tanggal babar
Juli 2009
Kaca 416
ISBN 978-979-22-4861-6

Negeri 5 Menara inggih punika roman karya Ahmad Fuadi ingkang dipunbabar déning Gramedia wonten ing taun 2009.[1] Novèl punika nyariosaken babagan pagesangan 6 santri saking 6 tlatah ingkang bénten, sedayanipun nuntut ngèlmu ing Pondok Madani (PM) Ponorogo Jawa Timur kang tebih saking dalemipun saha kasil mujudaken mimpi ngraih jendhéla donya, 6 santri punika:

  1. Alif Fikri Chaniago saking Maninjau
  2. Raja Lubis saking Medan
  3. Said Jufri saking Surabaya
  4. Dulmajid saking Sumenep
  5. Atang saking Bandung
  6. Baso Salahuddin saking Gowa

Sedayanipun sekolah saha gladhén ugi mapan ing asrama wiwit kelas 1 ngantos kelas 6, kanthi tepang lami, sedyanipun ugi gadhah karemenan ingkang sami inggih punika lungguh ing andhapipun menara pondok madani. Kanthi karemenan punika, sedayanipun kawastanan Sahibul Menara.[1]

Sinopsis[besut | besut sumber]

Ing pertengahan taun 1988 Alif ajeng lulus SMP, sesarengan kaliyan réncangipun, Randai.[2] Sedayanipun gadhah gegayuhan ingkang sami inggih punika mlebet ing SMA ingkang misuwur ing Bukit Tinggi ugi nglajengaken kuliyah ing ITB, nanging ibunipun Alif nyuwun supados mlebet ing Pondok Madani, pesantren ing pojok Ponorogo Jawa Timur. Alif asalipun boten sarujuk, nanging kanthi kapeksa nunuti kepenginanaipun ibu.[2] Rikala dugi ing Pondok Madani, katingalipun papan punika 'kampungan' ugi kados ta kunjara amargi aturan ingkang ketat ugi kedah ndérèk kelas adhaptasi setaun.[2] Alif asring piyambakan, ngantos Alif tepang kaliyan réncang-réncang sekamar, inggih punika: Raja Lubis saking Medan, Said Jufri saking Surabaya, Dulmajid saking Sumenep, Atang saking Bandung, Baso Salahuddin saking Gowa. Sedayanipun asring kempal ing menara masjid. Kaanan langkung rumaket ing kelas sapindha, rikala Alif dipuntimbali kanthi swanten keras saking Uztadz "Man Jadda Wajada!" ingkang tegesipun "Sinten ingkang sungguh-sungguh mesthi wonten kasil!".[2] Pitutur punika ingkang dados motivasi kanggé kaenem santri punika. Ing sonten, 6 santri wonten ing menara saha gadhah gegayuhan medhal nagari. Alif mirsani bawana Amérika ing awan, Raja nata Éropah,Atang nggambar Afrika, Dulmajid saha Said mirsani Indonesia, wondéné Baso mirsani Asia. Man Jadda Wajada Alif kageser: saking niyat medal saking pondok Madani ngantos sungguh-sungguh ngejar mimpi.[2]

Tokoh-tokoh[besut | besut sumber]

  • Alif: Tokoh 'aku' wonten ing carita.
  • Raja: réncang Alif saking Medan, minangka anggota English Club saha orator kang hebat.
  • Said: saking Surabaya. Ingkang gadhah obsesi bodybuilding saha ngidolakaken Arnold Schwarznegger.
  • Dulmajid: saking Sumenep, Madura. minangka paraga bulutangkis, rekan latih tanding Ustad Torik.
  • Atang: saking Bandung. Tiyang ingkang remen kagunan saha teater.
  • Baso: saking Gowa, Sulawesi. Misuwur amargi memori fotografis saha Basa Arab kang lanyah. Piyambakipun nilaraken Pondok Madani rikala kelas gangsal kanggé njagi éyangipun saha usahanipun kanggé hafal Alquran ing dhusunipun.[2]

Tokoh-tokoh Sanés[besut | besut sumber]

  • Amak: Lulu Tobing
  • Ayah / Fikri Syafnir / Katik Parpatiah Nan Mudo:
  • Pak Sikumbang:
  • Pak Etek Muncak:
  • Pak Etek Gindo Marajo:
  • Pak Sutan:
  • Ismail Hamzah:
  • Burhan:
  • Ustadz Salman: Donny Alamsyah
  • Kiai Amin Rais:
  • Kak Iskandar Matrufi:
  • Rajab Sujai / Tyson:
  • Ustadz Torik:
  • Raymond Jeffry / Randai:
  • Ustadz Surur:
  • Ustadz Faris:
  • Ustadz Jamil:
  • Ustadz Badil:
  • Ustadz Karim:
  • Kak Jalal:
  • Amir Tsani:
  • Pak Yunus:
  • Kurdi:
  • Ustadz Khalid:
  • Shaliha:
  • Sarah: Eriska Rein
  • Mbok Warsi:
  • Zamzam:

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b Negeri 5 Menara (dipununduh 15 Novèmber 2012)
  2. a b c d e f Sinopsis (dipununduh 15 Novèmber 2012)

Pranala njaba[besut | besut sumber]