Néoliberalisme

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Néoliberalisme sing uga dikenal minangka paham ékonomi neoliberal ngacu ing filosofi ékonomi-pulitik sing ngurangi utawa nulak campur tangan pamaréntah ing ékonomi dhomèstik. Paham iki nduwé fokus ing métodhe pasar bébas, wewates sithik marang prilaku bisnis lan hak-hak milik pribadi.

Ing kawicaksanan manca nagari, neoliberalisme kenceng gandhèngané karu pambukaan pasar manca nagari liwat cara-cara pulitis, migunaaké tekanan ékonomi, diplomasi, lan/utawa intervènsi militer. Pambukaan pasar ngrujuk ing perdagangan bébas.

Néoliberalisme sacara umum gegandhèngan karo tekanan pulitik multilateral, liwat manéka warna kartel panglolaan perdagangan kadidéné WTO lan Bank Donya. Iki njalari kurangé wewenang pamaréntahan tekan titik minimum. Néoliberalisme liwat ékonomi pasar bébas kasil neken intervènsi pamaréntah (kadidéné paham Keynesianisme), lan mlangkah suksès ing tuwuhing ékonomi sakabèhé. Kanggo ningkataké efisiensi korporasi, néoliberalisme ngupaya kanggo nulak utawa ngurangi kebijakan hak-hak buruh kadidéné upah minimum, lan hak-hak daya tawar kolektif liyané.

Néoliberalisme wewalikan karo sosialisme, proteksionisme, lan environmentalisme. Sacara dhomèstik, iki ora langsung lelawanan sacara prinsip karo poteksionisme, nanging sok migunaaké iki minangla alat tawar kanggo ngglembuk negara liya kanggo mbukak pasaré. Néoliberalisme asring dadi alangan kanggo perdagangan adil lan gerakan liyané sing nyengkuyung hak-hak buruh lan kaadilan sosial sing kuduné dadi prioritas paling gedhé ing hubungan internasional lan ékonomi.

Pirsanana uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Néoliberalisme&oldid=814495"