Kanker: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: sanésipun → sanèsipun (3)
(éjaan, replaced: nyebabaken → njalari (16), ( → ()
(éjaan, replaced: sanésipun → sanèsipun (3))
== Bèntenipun tumor kaliyan kanker ==
Béntenipun tumor kaliyan kanker inggih punika:
Tumor kapérang dados kalih inggih punika tumor ganas kaliyan tumor jinak. Tumor jinak namung gesang saha wujudipun éwah ageng, boten sanget bahaya, saha boten nyebar ing [[jaringan]]. Manawi tumor ganas inggih punika kanker ingkang gesang kathi rikat, boten terkendali saha ngrusak jaringan sanésipunsanèsipun.<ref name="internet 2">[http://www.cancerhelps.com/kanker.htm Bentenipun tumor kaliyan kanker](dipununduh 01 November 2012)</ref>
== Jinis Kanker ==
* [[Karsinoma]] ya iku kanker kang urip lan nyebar ing [[sel epitel]]
Kanker dipunsebabaken saking pinten-pinten faktor, inggih punika:
=== Faktor keturunan ===
Faktor genetik njalari pinten-pinten kulawarga kagungan risiko langkung inggil kanggé ngalami kanker manawi dipunjejeraken kaliyan kulawarga sanésipunsanèsipun. Mliginipun kanker ingkang bektaan genetik inggih punika, [[kanker payudara]], [[kanker indung telur]], [[kanker kulit]] saha [[kanker usus besar]].
=== Faktor Lingkungan ===
* Ngrokok sigaret saged ningkataken risiko kadadosan [[kanker paru-paru]],[[kanker mulut]], [[kanker laring]] (pita suara), saha [[kandung kemih]].
* Virus Hepatitis B njalari [[kanker hati]].
* Virus Epstein - Bar(ing [[Afrika]]) njalari Limfoma Burkitt, ing [[Cina]] virus punika njalari [[kanker hidung]] saha [[kanker tenggorokan]].
* Virus Retro wonten ing manungsa mliginipun virus HIV njalari limfoma saha kanker darah sanésipunsanèsipun.
=== Infeksi ===
* Parasit Schistosoma (bilharzia) njalari [[kanker kandung kemih]] amargi kadadosan iritasi wonten ing kandung kemih.
352.737

besutan

Menu navigasi