Mentri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Mentri (Basa Indonésia: Menteri, basa Inggris: minister) iku pulitikus sing nyekel sawijining kalungguhan publik siginifikan sajeroning pamaréntah. Mentri racaké mimpin sawijining kementrian lan minangka anggota saka sawijining kabinet, sing lumrahé dipimpin déning raja/ratu, gubernur jenderal, présidhèn, utawa perdana mentri.

Asal istilah[besut | besut sumber]

Istilah minister minangka sawijining frase basa Inggris tengahan, diturunaké saka basa Perancis tuwa ministre, asal saka basa Latin minister sing tegesé "pembantu" [1]. Ing sawetara nagara (kaya Amérika Sarékat, Britania Raya, Hong Kong, lan Filipina), mentri disebut sekretaris (secretary).

Pangangkatan[besut | besut sumber]

Sajeroning sistem pamaréntahan parlementer, mliginé sing migunakaké sistem Westminster, kaya Britania Raya, Kanada, lan Australia, mentri dipilih saka badan lègislatif. Sajeroning sistem presidensiil kaya ing Amérika Sarékat, Meksiko, lan Indonésia, mentri diangkat déning présidhèn, lan ora kudu tansah saka badan lègislatif.

Mentri ing Indonésia[besut | besut sumber]

Ing Indonésia, mentri iku pembantu présidhèn sing mimpin kementrian. Saben mentri mbidangi urusan tinamtu sajeroning pamaréntahan. Mentri ing Indonésia bisa dibédakaké dadi:

Réferènsi[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]