Mentri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Mentri (Basa Indonésia: Menteri, basa Inggris: minister) iku pulitikus kang nyekel sawijining kalungguhan publik siginifikan sajeroning pamaréntah. Mentri racaké mimpin sawijining kementrian lan minangka anggota saka sawijining kabinèt, kang lumrahé dibawahi raja/ratu, gubernur jenderal, présidhèn, utawa perdana mentri.

Asal istilah[besut | besut sumber]

Istilah minister minangka sawijining frase basa Inggris tengahan, diturunaké saka basa Perancis tuwa ministre, asal saka basa Latin minister kang tegesé "pembantu" [1]. Ing sawetara nagara (kaya Amérika Sarékat, Britania Raya, Hong Kong, lan Filipina), mentri karan sekretaris (secretary).

Pangangkatan[besut | besut sumber]

Sajeroning sistem pamaréntahan parlementer, mligi kang migunakaké sistem Westminster, kaya Britania Raya, Kanada, lan Australia, mentri dipilih saka badan lègislatif. Sajeroning sistem presidensiil kaya ing Amérika Sarékat, Meksiko, lan Indonésia, mentri diangkat déning présidhèn, lan ora kudu tansah saka badan lègislatif.

Mentri ing Indonésia[besut | besut sumber]

Ing Indonésia, mentri iku pembantu présidhèn kang mimpin kementrian. Saben mentri mbidangi urusan tinamtu sajeroning pamaréntahan. Mentri ing Indonésia bisa dibédakaké dadi:

Réferènsi[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]