Manuel L. Quezon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Manuel L. Quezón
Manuel L. Quezon (November 1942).jpg
Présidhèn Filipina ke–2
Présidhèn Persemakmuran Pertama
Linggih
15 November 1935 – 1 Agustus 1944
Wakil Présidhèn Sergio Osmeña
Kang sadurungé Dihapuskan (Terakhir kali dijabat olèh Emilio Aguinaldo)
Kang sawisé José P. Laurel (de facto)
Présidhèn Senat Filipina
Linggih
29 Agustus 1916 – 15 November 1935
Kang sadurungé Jabatan baru
Kang sawisé Manuel Roxas
Rerincèn dhiri
Lair (1878-08-19)Agustus 19, 1878
Baler, Tayabas (sekarang Quezon), Hindia Timur Spanyol, (sekarang Filipina)
Pati Agustus 1, 1944(1944-08-01) (umur 65)
Saranac Lake, New York, Amérikah Sarékat
Pakuburan Quezon Memorial Circle, Quezon City, Filipina
Parté pulitik Partai Nasionalista
Gayutan pulitik liya Partai Demokrat
Sisihan Aurora Aragón
Anak Ma. Aurora Quezon
Maria Zeneida Quezon-Avanceña
Manuel L. Quezon, Jr.
Luisa Corazon Paz Quezon
Almamater Colegio de San Juan de Letran
Universitas Santo Tomas
Agama Katolik Roma
Tandha tangan

Manuel Luis Quezón y Molina (lair 19 Agustus 1878 – pati 1 Agustus 1944 ing umur 65 taun) menjabat dados présidhèn Persemakmuran Filipina saking taun 1935 ngantos 1944. panjenenganipun dianggap déning sakageman agung warga Filipina dados présidhèn kaping kalih Filipina, sasampunipun Emilio Aguinaldo (1897–1901).

Quezón ya iku présidhèn Senat satunggal ingkang terpilih dados présidhèn, présidhèn satunggal ingkang terpilih langkung pemilihan nasional ugi présidhèn satunggal ingkang terpilih kondur (kanggé masa kalenggahan kaping kalih, lajeng kalenggahanipun dipunpanjangaken, amargi amendemen Konstitusi 1935). panjenenganipun dipuntepang dados "Bapak Bahasa Nasional".

salebetipun masa kepresidenannya, Quezón ngastani masalah wong tani mboten ngagungani bantala wonten ing pandhusunan. Dudutan wigatos bèntenipun kalebet reorganisasi kuwawen militèr wonten ing pulau-pulau, persetujuan rekomendasi kanggé reorganisasi pangutus, promosi kawisan ugi pamungon wonten ing Mindanao, berurusan kaliyan cengkraman asing wonten gramenan Filipina, proposal kanggé reformasi bantala, ugi menentang suap ugi korupsi lebet pangutus. panjenenganipun nyalirakaken pamaréntahan pengasingan wonten ing Amérikah Sarékat amargi pecahnya perang ugi ancaman invasi Jepang.

salebetipun lebet pengasingannya wonten ing Amérikah Sarékat Quezón séda amargi tuberkulosis wonten ing Saranac Lake, New York.

Awal kesugengan ugi karier[besut | besut sumber]

Quezón, lair di Baler di distrik El Príncipe[1] (ingkang lajeng dados Baler, Tayabas, sapunika Baler, Aurora). priyantun yuswanipun asalipun saking Spanyol, piyambakipun sedaya ya iku Lucio Quezón ugi María Dolores Molina. ramanipun ya iku sapriyantun guru sekolah dhasar saking Paco, Manila ugi pensiunan Sersan bala kolonial Spanyol, sementara ibunipun ya iku sapriyantun guru sekolah dhasar wonten ing dhusun halaman piyambakipun sedaya.

senaosa kaping kalih priyantun yuswanipun ngagungani kontribusi majeng pamucalan, panjenenganipun nampi sakageman agung pamucalan mliginipun saking sekolah publik ingkang dipunsalirakaken déning pangutus Spanyol wonten ing dhusunipun, dados kageman saking pambentukan sistem pamucalan umum gratis wonten ing Filipina, kados ingkang panjenenganipun piyambak bersaksi lebet pidatonya ingkang konjuk wonten ing Dewan wakilan Rakyat Amérikah Sarékat wonten kala pangrembagan RUU Jones, wonten taun 1914.<ref name="Quezón">

Administrasi ugi Kabinet[besut | besut sumber]

panunjukan 1935–1941[besut | besut sumber]

Jabatan Nama Periode
Présidhèn Manuel L. Quezón 1935–1941
Wakil Présidhèn Sergio Osmeña 1935–1941
Sekretaris Pertanian ugi gramenan Benigno Aquino 1938–1940
Rafael Alunan, Sr. 1940–1941
Sekretaris Instruksi Publik Sergio Osmeña 15 November 1935–18 April 1939
Jorge Bocobo 19 April 1939–22 Januari 1941
Sekretaris keyatran Elpidio Quirino 15 November 1935–18 Fèbruari 1936
Antonio de las Alas 18 Fèbruari 1936–15 November 1938
Manuel Roxas 26 November 1938–28 Agustus 1941
Serafin Marabut 28 Agustus 1941–29 Dhésèmber 1941
Sekretaris lebet Negeri Elpidio Quirino 1935–1938
Rafael Alunan 1938–1940
Sekretaris Kehakiman José Yulo 15 November 1935–November 1938
José Abad Santos 5 Dhésèmber 1938–16 Juli 1941
Komisaris Kehakiman Teofilo Sison 18 Juli 1941–November 1941
Sekretaris padamelan Umum ugi Komunikasi Mariano Jesús Cuenco
Sekretaris kuwawen Nasional Teofilo Sison 1939–1941
Serafin Marabut 1941
Basilio Valdes 23 Dhésèmber 1941
Sekretaris Tenaga nyambut damel José Avelino 1935–1938
Sotero Baluyut 1938–1941
Sekretaris Présidhèn Jorge B. Vargas 1935–1941
Auditor Jenderal Jaime Hernández 1935–1941
Komisaris Anggaran Serafin Marabut 1935–1941
Komisaris Kepegawaian José Gil 1935–1941
Komisaris Residen Filipina kanggé Konggrès Amérikah Sarékat Quintin Paredes 1935–1938
Joaquín Miguel Elizalde 1938–1941

panunjukan Mahkamah Agung[besut | besut sumber]

Présidhèn Quezon dipunparingi kekuwaosan wonten ing ngandap tindakan reorganisasi, kanggé nunjuk anggota Mahkamah Agung Filipina ingkang kesedayanipun ya iku priyantun Filipina wonten taun 1935. saking 1901–1935, senaosa Filipina salajeng nunjuk hakim agung, mayoritas anggota Mahkamah Agung ya iku priyantun Amérika. Claro M. Recto ugi José P. Laurel ya iku wonten ing antawis ingkang dipuntunjuk satunggal déning Quezon kanggé gumantosaken hakim-hakim Amérika. Keanggotaan wonten ing Mahkamah Agung meningkat dados 11: sapriyantun pangarsa Mahkamah Agung ugi sadasa hakim asosiasi, ingkang lenggah lebet kalih divisi ingkang salira saking masing-masing gangsal anggota.

Réferènsi[besut | besut sumber]

Wikisource
Wikisource basa Inggris ndarbeni kaca perkawis
  • McArthur, Douglas (1964). Reminiscences. 
  • Quezón, Manuel L. (1946). The Good Fight. 
  • Perret, Geoffrey (1996). Old Soldiers Never Die: The Life of Douglas MacArthur. 

Catatan[besut | besut sumber]

  1. National Historical Commission of the Philippines. "History of Baler". National Historical Commission of the Philippines. Dijupuk 24-11-2013. Ketika distrik militèr El Príncipe diciptakan pada taun 1856, Baler menjadi ibukotanya... Pada tanggal 12 Juni 1902 pamaréntahan sipil didirikan, distrik El Príncipe jauh dari yurisdiksi administrasi Nueva Ecija... dan menempatkannya di bawah yurisdiksi Provinsi Tayabas.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Kalungguhan pulitik
Kalungguhan anyar Présidhèn Senat
1916–1935
Kang sawisé
Gil Montilla
minangka Ketua Majelis Nasional
Kang sadurungé
Emilio Aguinaldo
minangka présidhèn Republik Filipina
Présidhèn Filipina
15 November 1935 – 1 Agustus 1944
Kang sawisé
José P. Laurel
minangka présidhèn Republik Filipina

Cithakan:Normdaten