Gloria Macapagal-Arroyo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gloria Macapagal-Arroyo
Gloria Macapagal-Arroyo, Davos.jpg
Présidhèn Filipina Ke-14
Présidhèn Ke-4 dari Républik Ke-5
Lungguh
20 Januari 2001 – 30 Juni 2010
Wakil Présidhèn Teofisto Guingona (2001–2004)
Noli de Castro (2004–2010)
Kadhisiki Joseph Estrada
Kagantèni Noynoy Aquino
Wakil Présidhèn Filipina ke-12
Wakil Présidhèn ke-3 dari Républik ke-5
Lungguh
30 Juli 1998 – 20 Januari 2001
Présidhèn Joseph Estrada
Kadhisiki Joseph Estrada
Kagantèni Teofisto Guingona
Rerincèn priangga
Lair (1947-04-05) 5 April 1947 (umur 70)
San Juan
Parté pulitik Lakas-Christian Muslim Democrats / Kabalikat ng Mamamayang Pilipino
Sisihan Jose Miguel Arroyo
Agama Katulik Roma
Tandha tangan
Revolusi EDSA II menandai Gloria Macapagal-Arroyo meraih kekuasaan ditampilkan dalam lembaran uang 200 peso.
Gambar:Sin2001.jpg
Ketua Mahkamah Agung Hilario Davide Jr memimpin upacara pengambilan sumpah Arroyo pada Revolusi Kekuatan Rakyat II. Kardinal Jaime Sin tampak di belakang
Gloria Macapagal-Arroyo bersama George W. Bush menginspeksi Pengawal Kehormatan Pura Malacañang dalam kunjungan kenagaraan Bush selama 8 jam di Filipina pada Oktober 2003

Maria Gloria Macaraeg Macapagal Arroyo (lair ing San Juan, 5 April 1947; umur 70 taun) inggih punika Présidhèn Filipina saking taun 2001 ngantos 2010. Piyambakipun inggih punika présidhèn wanita saksampunè Corazon C. Aquino ing nagara. Ayahipun ya iku mantan Présidhèn Diosdado Macapagal (1961-1965). Sadèrèngipun njabat minangka présidhèn, Arroyo inggih punika wakil présidhèn wanita kawiwitan ing nagaraipun. Piyambakipun ngayut kalungguhan minangka présidhèn ing taun 2001 ngèlampahi kudeta boten bèrdarah ingkang dipunsèbat Revolusi EDSA II ingkang nggulingakèn Présidhèn Joseph Estrada ing tengah-tengah tuduhan korupsi. Arroyo terpilih kanggé masa kalungguhan ènèm taun ing 2004 setelah unggul atas aktor Fernando Poe, Jr.. Poe Jr laajeng ninggal ing 14 Dhésèmber 2004 amargi stroke. Ing taun 2005, Arroyo dipunpilih minangka wanita kaping sékawan ingkang paling berkuasa ing donya miturut versi Majalah Forbes. Piyambakipun nempati peringkat kaping-45 ing pratélan Majalah Forbes dari 100 Tokoh Wanita Paling Bekuasa Donya ing 2006.[1]

Kauripan Wiwit[besut | besut sumber]

Gambar:Macapagals.jpg
Gloria Macapagal semasa gadis (ujung kanan) dan keluarganya dalam foto kulawarga. Saat foto ini diambil, ayahnya, Diosdado Macapagal adalah Présidhèn Filipina.

Arroyo dipunlahirzken kaliyan asma Maria Gloria Macaraeg Macapagal saking Diosdado Macapagal, seorang pulitikus, lan Evangelina Macaraeg Macapagal. Taun-taun kawiwitan ing kauripan dipunlampahi ing Lubao, Pampanga sami kaliyan akalih kakakipun saking perkawinan kawiwitan ayahnya.[2] Ketika yuswa sekawan taun, piyambakipun dados iri kaliyn adik lelaki ingkang énggal mbabar lan lajeng milih kanggé panggènan sami kaliyan neneipun ing Iligan.[3] Piyambakipun manggèn nagntos taun, lajeng mbagi wekdalipun antawisipun Mindanao lan Manila ngantos yuswa 11 taun.[3] Ing taun 1961, manawi ing yuswa énggal 14 taun, ayahipun kapilih dados présidhèn. Piyambakipun nggantos sami kaliyan keluarganipun ing Pura Malacañang, Manila. Piyambakipun sinau ing Assumption Convent kanggé pendidikan dhasar ngantos lanjutannya, lulus minangka ingkang saé ing taun 1964. Arroyo lajeng sinau ngantos kalih taun ing Sekolah Dinas Luar Negeri, Universitas Georgetown, ing Washington, D.C.. Ing kampus kasebut, piyambakipun sekelas kaliyan mantan Présidhèn Amérika Sarékat Bill Clinton lan terus-menerus namanipun mlebet ing pratélan Dekan minangka salah satunggaling mahasiswa ingkang saé.[4] Piyambakipun pikoleh gelar sarjana ing babagan ékonomi saking Assumption College kaliyan predikat magna cum laude ing 1968. Ing taun 1968, Arroyo nikah kaliyan pengacara lan pengusaha Jose Miguel Arroyo saking Binalbagan, Negros Occidental. Punika naté kepanggih manawi piyambakipun taksih remaja.[2] Menina pikoleh tiga anak, inggih punika Juan Miguel (lair 1969), Evangelina Lourdes (lair 1971), lan Diosdado Ignacio Jose Maria (lair 1974). Piyambakipun ngelajengaken pendidikanipun ing sakebeting ilmi Ékonomi lan pikoleh gelar magister saking Universitas Ateneo de Manila (1978) lan ngayut gelar Dhoktor ugi ing salebeting ngèlmu ékonomi saking Universitas Filipina (1985).[5] Saking taun 1977-1987, piyambakipun dados dhosèn ing pinten-pinten sekolah, ingkang nonjol inggih punika ing Universitas Filipina lan Universitas Ateneo De Manila. Piyambakipun lajeng dados ketua Fakultas Ékonomi ing Assumption College.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Mangga dipunpirsani[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Jabatan pulitik
Sing mengku  sadurungé:
Joseph Estrada
Wakil Présidhèn Filipina
1998–2001
Diganti déning:
Teofisto Guingona
Présidhèn Filipina
2001–2010
Diganti déning:
Noynoy Aquino
Sing mengku  sadurungé:
Teofisto Guingona
Menteri Luar Negeri
2002
Diganti déning:
Blas Ople
Sing mengku  sadurungé:
Ángelo Reyes
Menteri Pertahanan Nasional
2003
Diganti déning:
Eduardo Ermita
Sing mengku  sadurungé:
Franklin Ebdalin
Menteri Luar Negeri
2003
Diganti déning:
Delia Albert
Sing mengku  sadurungé:
Avelino Cruz
Menteri Pertahanan Nasional
2006-2007
Diganti déning:
Hermogenes E. Ebdane
Jabatan pulitik partai
Sing mengku  sadurungé:
Jose de Venecia
Présidhèn Lakas-CMD
20042009
Diganti déning:
Jabatan ditiadakan
Sing mengku  sadurungé:
Luis Villafuerte
Ketua Emeritus KAMPI
2004–2009
Sing mengku  sadurungé:
Jabatan ditiadakan
Présidhèn Lakas-CMD
2009
Diganti déning:
Gilberto Teodoro