Mindanao

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Mindanao
Mindanao Red.png
Mindanao mainland in red;
its associated islands in maroon
Masalah Lua ing Modhul:Location_map larik 501: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/Philippines" nor "Template:Location map Philippines" exists.
Géografi
Pernah Southeast Asia
Koordhinat 8°00′N 125°00′E / 8.000°N 125.000°E / 8.000; 125.000Koordhinat: 8°00′N 125°00′E / 8.000°N 125.000°E / 8.000; 125.000
Kapuloan Philippines
Adjacent bodies of water
Pulo-pulo gedhé
Jembar 97.530 km2 (37.657 sq mi)[1]
Urutan jembar 19th
Èlevasi dhuwur dhéwé 2.954 m (9,692 ft)
Titik dhuwur dhéwé Mount Apo
Administrasi
Regions
Provinces
Pamukiman jembar dhéwé Davao City (pop. 1,632,991)
Dhémografi
Demonym Mindanawon/Mindanaoan
Cacah jiwa 21,968,174 (Mindanao island group) (2010)[2]
Kapadhetan 243 /km2 (629 /sq mi)
Golongan ètnik

Mindanao (//) iku pulo paling gedhé kaloro ing Pilipina. Mindanao lan pulo-pulo cilik sakiwa-tengené bisa kasebut golongan Mindanao. Miturut sensus taun 2010, Pulo Mindanao didunungi 20.281.545 cacah jiwa, nanging menawa digunggung karo padunung pulo sakiwa tengené dadi 21.968.174 cacah jiwa.

Miturut sensus cacah jiwa Pilipina ing taun 2015, Kutha Davao akèh dhèwè didunungi, kanthi didunung 1.632.991 cacah jiwa. Kutha liyané ing pulo iki ya iku Kutha Zamboanga (861.799 cacah jiwa), Kutha Cagayan de Oro (675.950 cacah jiwa), Kutha General Santos (594.446 cacah jiwa) lan Kutha Iligan (342.618 cacah jiwa).[3] Ing pulo iki, udakara 70% saka gungung cacah jiwa ngrasuk agama Kristen, lan 20% minangka Muslim. Mindanao dipérang dumadi 6 laladan ya iku Semenanjung Zamboanga, Mindanao Lor, Caraga, Davao, Soccsksargen, lan Laladan Swatantra Muslim Mindanao (ARMM).

Golongan ètnis asli saka Mindanao kaya ta Lumad (Tausugs, Subanons, Samals, lan Badjaos saka Semenanjung Zamboanga;[4] Bukidnon, Manobos, Mamanwas, Talaandig, lan Higaonon saka Mindanao Lor lan Caraga;[5][6] Bagobo lan Samal Mandayas saka Davao[7]), lan Moro (Paramata Bantogen, Mabaning Gandamatu, Daranda Mabagani, lan Maranaw) ing ARMM lan Soccsksargen.

Mindanao dianggep laladan kang ngasilaké gandum kanthi akèh dhèwè ing Pilipina.[8] Wolu saka sepuluh produk tetanèn akèh dhéwé kang diekspor saka Pilipina, dikasilaké saka pulo iki.[9]

Péta lawas Sepanyol kang nuduhaké Pulo Mindanao.
Potrék nalika taun 1926 kang nuduhaké wira saka Bagobo (Manobo)
Loro Missionaris saka Sepanyol mbaptis wong Moro Katulik Roma, ing taun 1890.
Pecinanan ing Kutha Davao, ya iku laladan pecinan amba dhéwé ing Pilipina.

Agama[besut | besut sumber]

Agama kang dirasuk ing laladan iki sakèhé ya iku Katulik Roma, kanthi 60,9 persen saka gunggng cacah jiwa. Agama liyané kang dirasuk ing laladan iki kaya ta, Islam (20,4 persen),  Evangelikal (5,34 persen), Aglipayan (2,16 persen), Iglesia ni Cristo (1,66 persen), lan Dina Kapitu Adventist (1.65 persen).[10]

Pamérangan administratif[besut | besut sumber]

Pulo iki dumadi saka 6 laladan administratif,[11] 22 provinsi, lan 30 kutha (27 provinsi lan 33 kutha menawa pulo-pulo sakiwa-tengené dilebokaké).

Location Region

(designation)

Population

(2010)

Area[./Mindanao#cite_note-Area-26 [lower-roman 1]][lower-roman 1][12][13] Density Regional

center

Map of the Philippines highlighting the Zamboanga Peninsula Zamboanga

Peninsula
(Region IX)

3,407,353

(&&&&&&&&&&&&&&03.7000003,7%)

7010170567300000000♠17,056.73 km2

(6,585.64 sq mi)

7001200000000000000♠020/km2

(52/sq mi)

Pagadian City
Map of the Philippines highlighting Northern Mindanao Northern

Mindanao
(Region X)

4,297,323

(&&&&&&&&&&&&&&04.7000004,7%)

7010204960200000000♠20,496.02 km2

(7,913.56 sq mi)

7001210000000000000♠021/km2

(54/sq mi)

Cagayan de Oro City
Map of the Philippines highlighting Davao Region Davao Region

(Region XI)

4,468,563

(&&&&&&&&&&&&&&04.8000004,8%)

7010203574200000000♠20,357.42 km2

(7,860.04 sq mi)

7001220000000000000♠022/km2

(57/sq mi)

Davao City
Map of the Philippines highlighting Soccsksargen Soccsksargen

(Region XII)

4,109,571

(&&&&&&&&&&&&&&04.5000004,5%)

7010225133000000000♠22,513.30 km2

(8,692.43 sq mi)

7001180000000000000♠018/km2

(47/sq mi)

Koronadal
Map of the Philippines highlighting the Caraga Region Caraga Region

(Region XIII)

2,429,224

(&&&&&&&&&&&&&&02.6000002,6%)

7010214783500000000♠21,478.35 km2

(8,292.84 sq mi)

7001110000000000000♠011/km2

(28/sq mi)

Butuan
Map of the Philippines highlighting the Autonomous Region in Muslim Mindanao Autonomous Region

in Muslim
Mindanao
(ARMM)

3,256,140

(&&&&&&&&&&&&&&03.5000003,5%)

7010335114200000000♠33,511.42 km2

(12,938.83 sq mi)

7001970000000000000♠0,097/km2

(250/sq mi)

Cotabato City[./Mindanao#cite_note-CotabatoCity-33 [lower-roman 6]][lower-roman 2]
Region 2010 census Area Density Regional center Component LGUs
Table notes
  1. Land area figures are the sum of each region's component provinces (and/or independent cities), derived from the National Statistical Coordination Board (Philippine Statistics Authority) official website.
  2. Cotabato City, although administratively under Soccsksargen, is considered the regional center of ARMM.

Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "Islands" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "cc" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.
Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "icc" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.

Masalah sitiran: Tenger <ref> kanthi jeneng "huc" sing diwedharaké ing <references> ora kanggo ing tèks sadurungé.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Island Directory Tables". UN System-Wide Earthwatch Web Site. Dijupuk 10 October 2017. 
  2. "Population and Annual Growth Rates for The Philippines and Its Regions, Provinces, and Highly Urbanized Cities" (PDF). 2010 Census and Housing Population. National Statistics Office. Diarsip saka sing asli (PDF) ing 28 September 2013. Dijupuk 15 August 2014. 
  3. "Census of Population (2015): Highlights of the Philippine Population 2015 Census of Population (Report).". PSA. Dijupuk 15 March 2017. 
  4. "ZAMBOANGA CITY HISTORY, PHILIPPINES (Official Website of PhilTravelcenter.com - Zamboanga City, Philippines)". info.philtravelcenter.com. Dijupuk 2017-07-11. 
  5. Webmaster. "Brief History - Provincial Government of Bukidnon". www.bukidnon.gov.ph (ing basa Inggris). Dijupuk 2017-07-11. 
  6. "History". Iligan | City Of Majestic Waterfalls (ing basa Inggris). 2015-12-02. Dijupuk 2017-07-11. 
  7. "About Davao". 
  8. "Fruits of peace". Dijupuk 10 October 2017. 
  9. Calderon, Justin (22 April 2013). "Unearthed gem". Inside Investor. Dijupuk 29 April 2013. 
  10. "Mindanao Comprised About 24 Percent of the Philippines' Total Population". Philippine Statistics Authority. 8 June 2005. 
  11. List of Regions in the Philippines Error in webarchive template: Check |url= value. Empty.
  12. "PSGC Interactive; List of Provinces". Philippine Statistics Authority. Diarsip saka sing asli ing 21 January 2013. Dijupuk 3 April 2016. 
  13. "PSGC Interactive; List of Cities". Philippine Statistics Authority. Diarsip saka sing asli ing 29 April 2011. Dijupuk 7 April 2016. 


Pranala njaba[besut | besut sumber]