Diosdado Macapagal

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Diosdado Macapagal
Diosdado Macapagal USS Oklahoma City 1962 cropped.jpg
Presiden Filipina ke-9
Lungguh
30 Desember 1961 – 30 Desember 1965
Wakil Présidhèn Emmanuel Pelaez (1961-1965)
Kadhisiki Carlos Garcia
Kagantèni Ferdinand Marcos
Wakil Presiden Filipina ke-6
Lungguh
30 Desember 1957 – 30 Desember 1961
Présidhèn Carlos Garcia
Kadhisiki Fernando Lopez
Kagantèni Emmanuel Pelaez
Anggota DPR dari Pampanga di disrik 1
Lungguh
1947–1957
Kadhisiki Amado Yuzon
Kagantèni Francisco Nepomuceno
Rerincèn priangga
Lair (1910-09-28)Sèptèmber 28, 1910
Lubao, Filipina
Pati April 21, 1997(1997-04-21) (umur 86)
Makati City, Filipina
Parté pulitik Parté Liberal
Sisihan Purita de la Rosa (1938–1943)
Eva Macaraeg (1946–1996)
Anak Cielo
Arturo
Gloria
Diosdado
Almamater Universitas Filipina
Universitas Santo Tomas
Propési Pengacara
Profesor
Agama Katolik Roma
Tandha tangan Tandha tangané Diosdado Macapagal

Diosdado Pangan Macapagal (lair ing Lubao, Pampanga , 28 September 1910 – pati di Makati City, Metro Manila, 21 April 1997 ing yuswa 86 taun) inggih punika politikus Filipina. Piyambakipun njabat minangka Presiden Filipina ingkang kaing 9 lan presiden kaping 5 saking républik ketiga. Piyambakipun kapilih wonten ing taun 1961 saperlu nggantosaken Presiden Carlos P. Garcia. Jabatanipun pungkasan wonten ing taun 1965 nalika dipunasoraken déning Presiden Ferdinand Marcos. Piyambakipun jejuluk "Tiyang Jujur" (The Incorruptable). Presiden Gloria Macapagal-Arroyo ingkang njabat minangka Presiden Filipina wiwit taun 2001 minangka putri saking garwanipun ingkang angka 2.[1]

Wiwitan gesang lan karier[besut | besut sumber]

Macapagal niyos wonten ing Lubao, Pampanga saking satunggaling kulawarga miskin, Urbano Macapagal lan Romana Pangan. Piyambakipun lulus paling apik saking SD Lubao lan lulus angka 2 paling apik saking SMA Pampanga. Éwadéné kulawarganipun miskin, jalaran pambiyantu saking Menteri Dalam Negeri nalika punika Honorario Ventura, piyambakipun sinau ilmu hukum wonten ing Universitas Santo Tomas. Piyambakipun kasil pikantuk gelar Dhoktor wonten ing Hukum Sipil lan Ph.D. wonten ing ilmu ékonomi wonten ing universitas ingkang sami.

Piyambakipun pikantuk gelar hukumipun nalika taun 1936. Piyambakipun lajeng nyambt damel minangka pengacara kanggé sawijining parusahan Amerika wonten ing Manila lan dados asisten hukum Presiden Manuel L. Quezon. Wonten ing masa pendudukan Jepang sadanguning Perang Donya II, Macapagal mbiyantu satuan-satuan anti Jepang lan dados penghubung intelijen kaliyan gerilyawan AS. Nalika wekdal punika garwa ingkang angka 1 séda amargi kekirangan gizi. Piyambakipun lajeng palakrama kaliyan Evangelina Macaraeg, ibu saking Presiden Gloria Macapagal Arroyo.[2]

Wonten ing taun 1948, piyambakipun dados sekretaris 2 wonten ing Kedutaan Filipina wonten ing Washington, DC. Wonten ing taun 1949, piyambakipun kapilih minangka anggota Dewan Perwakilan lan njabat dumugi 1956. Nalika wekdal punika ugi piyambakipun kaping 3 kapilih dados wakil Filipina wonten Majelis Umum Perserikatan Bangsa-bangsa

Wonten ing taun 1957, minangka anggota Parté Liberal, piyambakipun dados wakil presiden wonten ing sangandhaping Presiden Carlos Garcia saking Parté Nacionalista.

Kepresidenan[besut | besut sumber]

Potret resmi Presiden Macapagal ingkang dipunmedalaken déning istana Malacañang

Macapagal kapilih minangka presiden nalika taun 1961 déning sawijining koalisi antawising liberal lan progresif, sarta ngasoraken upaya pamilihan malih Carlos P. Garcia.[3] Piyambakipun musataken kawigatosanipun bab upaya-upaya mbesmi korupsi wonten ing pamarèntahan. Wonten ing upayanipun kanggé ngrangsang perkembangan èkonomi, piyambakipun pikantuk nasihat saking pendukung-pendukungipun ingkang sugih lan ngenengaken mata uang peso Filipina ngambang kanthi ndhèrèkaken pasar pertukaran valuta. Kawicaksanan punika nguras jutaan peso saben taunipun saking perbendaharaan nagara sadanguning masa pamarèntahanipun. Upaya-upaya pembaruanipun dipunhalangi déning Nacionalista, ingkang ndominasi Dewan Perwakilan lan Senat nalika punika. Ananging mekaten, rata-rata tingkat tuwuhipun PDB wonten ing masa kepresidenan Macapagal inggih punika 5,15%.

Delengen Uga[besut | besut sumber]

Setelah nama Diosdado Macapagal:

Pranala NJaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  • Zaide, Gregorio F. (1984). Philippine History and Government. National Bookstore Printing Press. 
Kursi majelis
Sing mengku  sadurungé:
Amado Yuzon
Anggota DPR saking Pampanga ing disrik 1
1947–1957
Diganti déning:
Francisco Nepomuceno
Jabatan pulitik
Sing mengku  sadurungé:
Carlos Garcia
Wakil Presiden Filipina
1957–1961
Diganti déning:
Emmanuel Pelaez
Presiden Filipina
1961–1965
Diganti déning:
Ferdinand Marcos
Jabatan pulitik partai
Sing mengku  sadurungé:
Eugenio Perez
Presiden Parté Liberal
1957–1961
Diganti déning:
Ferdinand Marcos