Lumut Godhong

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Lumut Godhong

Lumut daun
Temporal range: Carboniferous[1] – sekarangCithakan:Fossilrange
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Bryophyta
Schimp.
Classes[2]

Lumut sejati utawa disebut uga Lumut godhong utawa Bryophyta uga jeneng yaiku Musci yaiku anggota tanduran kang ora ana pembuluhé lan spora kang kalebu sajroné superdivisi wit-witan lumut utawa Bryophyta. Lumut iki disebut minangka lumut sejati, amerga bentuk awaké kaya wit cilik kang nduwèni bagiyan oyod (rizoid), kayu, lan godhong. Lumut iki arupa kelompok lumut paling akèh dibandingkan lumut liyané, yaiku sekitar 10 èwu species. [3] Kurang luwih ana 12.000 jenis lumut godhong kang ana ing alam iki. lumut godhong arupa wit-witan cilik kang nduwèni batang semu lan uripé ngadeg. Lumut iki ora nempèl ing substraté, ananging nduwéni rizoid kang nèmpèl ing panggonan uripé. Bentuk godhongé arupa lembaran kang kasusun spiral. Contoné species lumut godhong kang terkenal yaiku lumut gambut utawa Sphagnum sp. [3] nutup paling ora 30% permukaan daratan ing bumi, kanti kerapatan paling duwur turah ing kutub utara. Gambut ing lapisan lemah gambut kang kandel isa ngiket senyawa karbon organik lan mekanisme iki penting banget kanggo nyetabilaké konsentrasi karbondioksida ing atmosfer bumi, sahingga ngurangi dampak èfèk rumah kaca.[4]

Habitat[sunting | sunting sumber]

Lumut godhong isa thukul ing lemah-lemah gundul kang sacara periodik ngalami gegaringan, ing sak nduwur pasir obah, ing antarané suket-suket, ing nduwur watu cadas, pang wit, ing rawa-rawa, lan sithik kang ana sajrone banyu. [5] akéhé lumut iki tukul ing rawa-rawa kang mbentuk rumpun utawa bantalan kang saben taun katon tambah amba wondené bagiyan ngisor kang ana ing banyu mati berubah dadi gambut kang mbentuk lemah gambut. Jenis lemah iki bermanfaat kanggo nggemburaké medium ing wit-witan pot lan isa dimanfaataké minangka bahan bakar. Amerga habitaté amba banget, mangka thukulé isa dadi macem-macem jenis. [3]


Ing daerah garing, lumut iki isa awujud kaya bantalan, wondéné kang urip ing lemah alas isa awujud kaya lapisan permalani. Lumut ing daerah lahan gambut isa nutupi lemah nganti luwih saka sewu kilometer.

Lumut iki mèh ora pernah nyedot banyu saka jero lemah, ananging justru akèh nglindungi lemah saka penguapan banyu kang gedhé. Lumut godhong arupa wit kang ngaseg jejeg, cilik, lan panggonan godhongé kasusun teratur ngubengi kembangé kaya spiral.

Réproduksi[sunting | sunting sumber]

Ing lumut godhong, alat-alat kelaminé kumpul ing pucuk wité utawa pucuk pang-pangé, lan diubengi dening godhong-godhong kang panggonane paling nduwur. ana lumut godhong kang sipaté banci utawa berumah satu, yaiku yen ana anteriingum dan arkegonium, wondéné kang bersifat berumah loro yèn kumpulan anteridium lan arkegonium kapisah ononé pang. Yen anteriingum iki wis mateng, mangka bakal mbukak ing pucuke, perihal iki kadadean amerga sel-sel kang panggonane ing pucuk dadi nglendir lan mengembang sahingga kutikule pecah. Hal kasebut udga kedadean ing arkegonium kang sel endige wis siap kanggo dibuahi. ing arkegonium, tepi bagiyan njabane kabukak lan bakal mbengkok marang njaba lan mbentuk kaya corong. Yen ana udan, banyu iki membantu spermatozoid nuju sel telur, lan sel telur iki nghasilake sakarose kanggo narik spermatozoid lan gerakane disebut minangka gerak kemotaksis. Sakwisé kadadéan pembuahan, bakal awujud zigot, sebajuré bakal ngrembaka dadi embrio banjur ngrembaka dadi sporofit. [3]

Conto[sunting | sunting sumber]

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Cithakan:Cite doi
  2. ^ Goffinet, Bernard; William R. Buck (2004). "Systematics of the Bryophyta (Mosses): From molecules to a revised classification". Monographs in Systematic Botany. Molecular Systematics of Bryophytes (Missouri Botanical Garden Press) 98: 205–239. ISBN 1-930723-38-5.
  3. ^ a b c d Buku sekolah elektronik [|Idun Kistinnah, Enlang Sri Lestari] (2009). Biologi 1 : Makhluk Hidup lan Lingkungannya Untuk SMA/MA Kelas X. Jakarta: Pusat Perbukuan Departemen Pendidikan Nasional. ISBN 978-979-068-129-3 (no. jilid lengkap) / ISBN 978-979-068-131-6.
  4. ^ Buku sekolah elektronik [|Moch Anshori, Djoko Martono] (2009). Biologi 1 : Untuk Sekolah Menengah Atas (SMA)-Madrasah Aliyah (MA) Kelas X. Jakarta: Pusat Perbukuan Departemen Pendidikan Nasional. ISBN 978-979-068-129-3 ( no.jil.lengkap) / ISBN 978-979-068-130-9.
  5. ^ a b c d e f g h i j k Ardianrisqi Kelas Lumut sejati. gka thukulé uga nduwéni ,(Kaunduh 23/11/12)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lumut_Godhong&oldid=837710"