Lingsang tutul

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Lingsang tutul[1]
Prionodon pardicolor - Kunming Natural History Museum of Zoology - DSC02486.JPG
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mammalia
Ordho: Carnivora
Famili: Viverridae
Subfamili: Prionodontinae
Génus: Prionodon
Spésies: P. pardicolor
Jeneng binomial
Prionodon pardicolor
Hodgson, 1842
Spotted Linsang area.png
Sebaran lingsang tutul

Lingsang tutul (Prionodon pardicolor) ya iku lingsang kang ana ing Asia Kidul-wétan. Kéwan iki sumebar amba senajan cacahé mung sethithik lan arang kacathet, lan kalebu Ora Nyamari dening IUCN.[2]

Wedharan[besut | besut sumber]

Lungsang tutul saèmper karo lingsang lorèk, kanthi awak kang dawa, awak langsing, lan buntut dawa. Ulesé soklat kluwus.[3] Boboté udakara 1 lb (0.45 kg) lan dawané saka 14–15 in (360–380 mm), lan buntut 12–13 in (300–330 mm). Déné dhuwuré watara 5–5.5 in (130–140 mm).[4]

Sebaran lan habitat[besut | besut sumber]

Sebaran lingsang tutul kalebu ana ing wétan Nepal, Sikkim, Assam lan Bengali ing India, BhutanMyanmar sisih lor, Thailand sisih lor, LaosVietnam sisih lor, lan kulon Sichuan, Yunnan Guizhou lan kidul-kulon Guangxi ing Cina sisih kidul. Ing laladan kang amba kuwi, lingsang tutul arang ditemokaké lan pinuju langka. Lingsang tutul arang ditemokaké ing lor Bengal.[5]

Ékologi lan prilaku[besut | besut sumber]

Lingsang tutul kalebu kéwan nokturnal lan urip dhéwékan. Susuhé ana ing bolongan wit, kanggo ngaso lan sèlèh anak. Lingsang tutul bebedhag ing lemah lan sadhuwuré wit-witan lan mangan tikus, kodhok lan ula. Lingsang tutul uga mangan bathang.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Wozencraft, W. C. (2005-11-16). Wilson, D. E., and Reeder, D. M. (eds), ed. Mammal Species of the World (ed. 3rd edition). Johns Hopkins University Press. ISBN 0-801-88221-4. 
  2. ^ a b Duckworth, J.W.; Lau, M.; Choudhury, A.; Chutipong, W.; Timmins, R.J.; Willcox, D.H.A.; Chan, B.; Long, B. & Roberton, S. (2016). "Prionodon pardicolor". The IUCN Red List of Threatened Species (IUCN) 2016: e.T41706A45219917. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-1.RLTS.T41706A45219917.en. Dijupuk 15 January 2018. 
  3. ^ Van Rompaey, H. (1995). The Spotted Linsang, Prionodon pardicolor. Small Carnivore Conservation 13: 10–13.
  4. ^ Hodgson, B. H. (1847). Observations on the manners and structure of Prionodon pardicolor. Calcutta Journal of Natural History 8: 40–45.
  5. ^ Choudhury, A. U. (1999). Conservation of small carnivores (mustelids, viverrids, herpestids and one ailurid) in north Bengal, India. Small Carnivore Conservation 20: 15–17.