Kesenian Jawa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Peradaban saking Pulo Jawa iku akèh nglairaké jinis kesenian-kesenian mligi kesenian tradhisional antarané: jogèd Jawa, wayang, gamelan Jawa lan liyané. Saliyané iku uga tumbuh jinis-jinis kesenian kang modern/anyar mligi kang dikembangake Institut Seni Indonésia Yogyakarta lan Institut Seni Indonésia Surakarta.

Kesenian tradhisional Jawa, mligi Jawa Tengah lan Yogyakarta racaké tumbuh saka lingkungan kraton, yèn saka Jawa Wétan jinis-jinis keseniane umum tumbuh saka kabudayan rakyat.

Jawa Wétan[besut | besut sumber]

Kesenian kang urip ing Jawa Wétan iku tumbuh saka saling prabawa antara budaya Jawa kuna lan budaya Madura. Jinis kesenian kang misuwur saka Jawa Wétan ya iku réyog lan ludruk.

Jawa Tengah lan Yogyakarta[besut | besut sumber]

Saka Jawa Tengah lan Yogyakarta kang paling tumuwuh ya iku jinis-jinis kesenian jogèd Jawa kang dikembangke ing lingkungan kraton, uga saiki tumuwuh jinis-jinis kesenian kang luwih modern kang dikembangake ISI Yogyakarta lan ISI Surakarta. Khusus babagan seni rupa malah dikembangake kanthi mirunggan ing ISI Yogyakarta malah wis diwangun dadi Fakultas mirunggan seni rupa.

Jawa Banyumasan[besut | besut sumber]

Sing radha unik saka jinis-jinis kesenian laladan Banyumasan iki ya iku anané prabawa gaya Sundha ing jinis-jinis keseniane. Jinis kesenian kang misuwur saka laladan Banyumasan iki ya iku lengger lan calung Banyumasan.

Kesenian anyar[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]