Kesenian Jawa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Peradaban saking pulo Jawa iku akeh ngelairke jinis kesenian-kesenian utamane kesenian tradhisional antarane: tari Jawa, wayang, gamelan Jawa lan liyane. Seliyane iku uga tumbuh jinis-jinis kesenian sing modern/anyar utamane sing dikembangake Institut Seni Indonésia Yogyakarta lan Institut Seni Indonésia Surakarta.

Kesenian tradhisional Jawa, utamane Jawa Tengah lan Yogyakarta umume tumbuh saka lingkungan kraton, yen saka Jawa Wetan jinis-jinis keseniane umum tumbuh saka kabudayaan rakyat.

Jawa Wetan[besut | besut sumber]

Kesenian sing urip ing Jawa Wetan iku tumbuh saka saling pengaruh antara budaya Jawa kuna lan budaya Madura. Jinis kesenian sing misuwur saka Jawa Wetan ya iku reog lan ludruk.

Jawa Tengah lan Yogyakarta[besut | besut sumber]

Saka Jawa Tengah lan Yogyakarta sing paling berkembang ya iku jinis-jinis kesenian tari Jawa sing dikembangke ing lingkungan kraton, uga saiki berkembang jinis-jinis kesenian sing luwih modern sing dikembangake ISI Yogyakarta lan ISI Surakarta. Khusus bidang seni rupa malah dikembangake secara khusus ing ISI Yogyakarta malah wis dibentuk dadi Fakultas khusus seni rupa.

Jawa Banyumasan[besut | besut sumber]

Sing radha unik saka jinis-jinis kesenian laladan Banyumasan iki ya iku anane pengaruh gaya Sundha ing jinis-jinis keseniane. Jinis kesenian sing misuwur saka laladan Banyumasan iki ya iku lengger lan calung Banyumasan.

Kesenian anyar[besut | besut sumber]

Uga pirsani[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kesenian_Jawa&oldid=1040260"