Kesenian Jawa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Peradaban saking Pulo Jawa iku akèh nglairaké jinis kesenian-kesenian mliginé kesenian tradhisional antarané: tari Jawa, wayang, gamelan Jawa lan liyané. Seliyane iku uga tumbuh jinis-jinis kesenian sing modern/anyar mliginé sing dikembangake Institut Seni Indonésia Yogyakarta lan Institut Seni Indonésia Surakarta.

Kesenian tradhisional Jawa, mliginé Jawa Tengah lan Yogyakarta racaké tumbuh saka lingkungan kraton, yèn saka Jawa Wétan jinis-jinis keseniane umum tumbuh saka kabudayan rakyat.

Jawa Wétan[besut | besut sumber]

Kesenian sing urip ing Jawa Wétan iku tumbuh saka saling prabawa antara budaya Jawa kuna lan budaya Madura. Jinis kesenian sing misuwur saka Jawa Wétan ya iku reog lan ludruk.

Jawa Tengah lan Yogyakarta[besut | besut sumber]

Saka Jawa Tengah lan Yogyakarta sing paling berkembang ya iku jinis-jinis kesenian tari Jawa sing dikembangke ing lingkungan kraton, uga saiki berkembang jinis-jinis kesenian sing luwih modern sing dikembangake ISI Yogyakarta lan ISI Surakarta. Khusus babagan seni rupa malah dikembangake kanthi mirunggan ing ISI Yogyakarta malah wis diwangun dadi Fakultas mirunggan seni rupa.

Jawa Banyumasan[besut | besut sumber]

Sing radha unik saka jinis-jinis kesenian laladan Banyumasan iki ya iku anané prabawa gaya Sundha ing jinis-jinis keseniane. Jinis kesenian sing misuwur saka laladan Banyumasan iki ya iku lengger lan calung Banyumasan.

Kesenian anyar[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]