Katulistiwa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Ing ngèlmu géografi, katulistiwa (saking basa Arab: خط الإستوا) utawa ekuator iku garis garis khayal sing digambar malang ing tengah-tengah planit bumi, persis antara kutub lor karo kutub kidul lan paralel sesuai poros rotasi planit bumi. Garis khatulistiwa iki mbagi Bumi dadi loro, pérangan lor lan kidul. Garis lintang ekuator ya iku 0°. Dawa garis khatulistiwa sekitar 40.070 km.

Ing garis khatulistiwa iki sekitar jam 12.00 (tengah hari), srengéngé pas ana ing dhuwuré equinox.

Laladan-laladan (nagara) sing diliwati khatulistiwa ing bumi antarané:

Tugu ing kutha Pontianak kanggo tanda posisi garis khatulistiwa