Kastanya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kastanya
Castanea sativa - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-173.jpg
Castanea sativa
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Fagales
Famili: Fagaceae
Génus: Castanea
Spesies
Castanea alnifolia
Castanea crenata
Castanea dentata
Castanea henryi
Castanea mollissima
Castanea ozarkensis
Castanea pumila
Castanea sativa
Castanea seguinii

* sinonim kaliyan Castanea pumila miturut sapérangan ahli botani

Kastanya (Castanea) inggih punika satunggaling nama gènus kagem wolu utawi sangang untuk spésies wit utawi perdu peluruh saking familia Fagaceae asal wewengkon iklim sedhengan ing bumi belahan lèr. Nama punika ugi kaginakaken kagem wiji ingkang saged dipundhahar saking cupak (woh) mawi eri landhep ingkang dipunasilaken saking wit punika.[1][2][3] Wonten ing Basa Inggris tuwuhan punika dipunwastani chestnut. Tuwuhan punika wonten ing Basa Indonésia ugi dipunsebat kastanye (saking Basa Walanda: kastanje) utawi ugi dipunsebat kacang berangan.

Spesies[besut | besut sumber]

Kados wit ek lan berangan, kastanya kalebet familia Fagaceae. Wonten sekawan spésies utami saking kastanya inggih punika: Castanea sativa (kastanya Éropah), Castanea mollissima (kastanya Cina), Castanea crenata (kastanya Jepang), lan Castanea dentata (kastanya Amérika).[4].

  • Castanea sativa punika satunggaling kastanya saking Éropah.
  • Spesies kastanya asal Asia kapérang dados : Castanea crenata (kastanya Jepang), Castanea mollissima (kastanya Cina), Castanea davidii (Cina), Castanea henryi (Cina), lan Castanea seguinii (Cina).
  • Spesies kastanya asal saking Amérika kapérang dados : Castanea dentata (kastanya Amérika, praja-praja ing Amérika Sarékat Utara), Castanea pumila ("kastanya kerdil", praja-praja ing Amérika Sarékat Utara) Castanea alnifolia (praja-praja ing Amérika Sarékat Selatan), Castanea ashei (praja-praja ing Amérika Sarékat Selatan), Castanea floridana (praja-praja ing Amérika Sarékat Selatan), lan Castanea paupispina (praja-praja ing Amérika Sarékat Selatan).[5][6]

Pemerian[besut | besut sumber]

Dhuwuripun tuwuhan punika antawisipun 20 m dumugi 40 m, padatanipun dipuntandur wonten ing Éropah, Asia Wétan lan Asia Kidul-kulon, sarta Amérika Utara. Kulit njawinipun atos kanthi warni coklat tuwa. Kathha tiyang ingkang ngginaken kastanya kagem campuran kuwé lan pastry. Sup lan saus salad ugi ngginakaken kacang punika supados langkung écho. Kastanya utawi kacang berangan punika kathah kangdutan lemak tak jenuh lan sumber protein nabati ingkang saé.

Para panalitèn ngandharaken bilih kastanya gadhah kandhutan lemak sakedhik ananging inggil karbohidrat. Kadar antioksidanipun ugi inggil sarta wonten kadhutan vitamin C, B6, lan folat ingkang khasiatipun kagem ngandhapaken resiko lelara jantung lan lelara sanèsipun [7].

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Chestnut Definition

  1. ^ Castanea – Flora of Cina.
  2. ^ Castanea – Flora of North America.
  3. ^ Castanea – Flora Europaea.
  4. ^ Industry information by David McLaren. Dari The Chestnut Growers Information Book, Chestnut Australia Inc.
  5. ^ The Grocer's Encyclopedia - Encyclopedia of Foods and Beverages. By Artemas Ward. New York. 1911.
  6. ^ Postharvest Physiology and Pathology of Chestnuts. Dalam Postharvest Handling and Storage of Chestnuts. Fabio Mencarelli. Food and Agriculture Organisation United Nations. November 2001.
  7. ^ Mengulik Manfaat Tersembunyi Sajian Spesial Natal, (dipunakses tanggal 11 Fèbruari 2013)

Pranala njawi[besut | besut sumber]