Kapuloan Derawan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pasisir Pulo Derawan

Kapuloan Derawan iku kapuloan kang dumunung ing Kabupatèn Berau, Kalimantan Wétan. Ing kapuloan iki ana sawetara obyek wisata bahari kang éndah, salah sijiné Taman Bawah Laut kang diminati wisatawan mancanagara mligi para penyelam kelas donya.

Kapuloan Derawan duwé telu kacamatan ya iku, Pulo Derawan, Maratua, dan Biduk Biduk, Berau.

Saora-orané anapampat pulo kang misuwur ing kapuloan mau, ya iku Pulo Maratua, Derawan, Sangalaki, lan Kakaban kang dipanggoni déning satwa langka penyu ijo lan penyu sisik.

Sacara géografis, dumunung ing ujung lor perairansegara Kabupatèn Berau kang dumadi saka sawetara pulo ya iku Pulo Panjang, Pulo Raburabu, Pulo Samama, Pulo Sangalaki, Pulo Kakaban, Pulo Nabuko, Pulo Maratua dan Pulo Derawan sarta sawetara gosong karang kaya déné gosong Muaras, gosong Pinaka, gosong Buliulin, gosong Masimbung, lan gosong Tababinga.

Ing Kapuloan Derawan ana sawetara ékosistem pasisir lan pulo cilik kang wigati banget ya iku terumbu karang, padang lamun lan alas bakau (alas mangrove). Saliyané iku akèh spésies kang diayomi dumunung ing Kapuloan Derawan kaya ta penyu ijo, penyu sisik, paus, lumba-lumba, kima, yuyu klapa, duyung, iwak barakuda lan sawetara spésies liyané.

Kapuloan Derawan wis dicalonaké dadi Situs Warisan Donya UNESCO ing taun 2005.

Pulo-pulo ing Kapuloan Derawan[besut | besut sumber]

Pulo-pulo kang ana ing Kapuloan Derawan cacahé watara 31 pulo lan sawetara gosong lan atol.

Pulo-pulo iki tersebar pada tiga kacamatan pasisir, yaitu Kacamatan Pulo Derawan, Kacamatan Maratua, dan Kacamatan Biduk-biduk. Jembar pulo-pulo iki ya iku :

Gambar:KapuloanDerawan.gif
Kapuloan Derawan
Jembar tiap pulo di Kapuloan Derawan
No. Nama Pulo Jembar dalam hektare (ha)
1. Semut 6,9
2. Andongabu 5,3
3. Bakungan 8,7
4. Bantaian 230,6
5. Besing 560,1
6. Bonggong 123,2
7. Bulingisan 4,5
8. Derawan 44,6
9. Maratua 2375,7
10. Nunukan 4,8
11. Panjang 565,4
12. Rabu-rabu 26,7
13. Sangalaki 15,9
14. Sangalan 3,5
15. Sapinang 241,3
16. Semama 91,1
17. Sidau 31,2
18. Tiaung 372,5
19. Pabahanan 2,0
20. Kakaban 774,2
21. Sodang Besar 6145,8
22. Telasau 1080,0
23. Tempurung 1291,2
24. Bilang-bilangan 25,2
25. Manimbora 2,0
26. Blambangan 22,0
27. Sambit 18,0
28. Mataha 25,8
29. Kaniungan Besar 73,3
30. Kaniungan Kecil 10,2
31. Bali Kukup 18,2

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Situs Warisan Donya ing Indonésia