Kabupatèn Mahakam Ulu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kabupatèn Mahakam Ulu
Lambang kabupatèn Mahakam Ulu
Lambang {{{nama}}}



Peta lokasi {{{nama}}} di Kalimantan Wétan
Koordinat:
Propinsi Kalimantan Wétan
Pamaréntahan
Luas {{{luas}}}
Gunggung cacah jiwa
 - Total {{{penduduk}}} (2012)
 - Kepadatan {{{kepadatan}}}
Démografi
 - Kode area telepon 0545
Pembagian administratif
Simbol khas daerah

Kabupatèn Mahakam Ulu iku kabupatèn ing provinsi Kalimantan Wétan, Indonésia. Mahakam Ulu minangka asil pamekaran saka Kabupatèn Kutai Kulon kang disahaké sajeroning sidhang paripurna DPR RI ing tanggal 14 Dhésèmber 2012 ing gedhong DPR RI bab Rancangan UU Laladan Otonomi Baru (DOB).[1]

Sajarah[besut | besut sumber]

Sebutan Mahakam Ulu minangka sawijining konstruksi sosial kang sedang diperjuangkan, memiliki akar sajarah panjang.

Muncul sepisanan gegandhèngan karo panatan wewengkon administratif déning Indhiya Nèderlan marang Kesultanan Kutai, ya iku nyusul lumakuné Decentralisatie Wet 1903, mula ing 1905 sajeroning Kesultanan Kutai diwangun loro wewengkon administratif ya iku Hulu Mahakam kanthi punjer pamaréntahan ing Long Iram, lan laladan Vierkante Pall kanthi punjer pamaréntahan ing Samarinda.

Tahun 1930, wewengkon Kesultanan Kutai dipecah manèh dadi 4 Onderafdeeling, ya iku Zuid Kutai dumunung ing Balikpapan, Oost Kutai dumunung ing Samarinda, West Kutai dumunung ing Tenggarong lan Boven Mahakam dumunung ing Long Iram.

Era kamardikan ing taun 1946, wewengkon Kesultanan Kutai dipérang sajeroning 2 Kepatihan ya iku Kutai Kulon lan Kutai Tengah.alika Nalika lumaku UU 27/1959, Kutai ditata sajeroning 3 Dati II, ya iku Kuthapraja Balikpapan, Dati II Kutai, lan Kuthapraja Samarinda.

—Era reformasi, nalika lumaku UU 22/1999, kabupatèn Dati II Kutai Kartanagara dimekaraké dadi 4 wewengkon administratif ya iku kabupatèn Kutai Kartanagara, Kutai Wétan, Kutai Kulon, lan Kutha Bontang. —Wewengkon eks-Onderafdeeling Boven Mahakam dadi péranganing wewengkon Kabupatèn Kutai Kulon. Wewengkon eks-Onderafdeeling Boven Mahakam kang sempat kapérang dadi 2 kacamatan, ya iku Long Iram lan Long Pahangai, sabanjuré dimekaraké dadi 7 kacamatan ya iku Tering, Long Iram, Long Hubung, Laham, Long Bagun, Long Pahangai lan Long Apari.[2]

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Adhedhasar buku Kalimantan Wétan sajeroning Angka 2014, gunggung Pegawai Negeri Sipil ing kabupatèn ini paling sithik ing Provinsi Kalimantan Wétan, ya iku mung 742 jiwa.

Pembagian administratif[besut | besut sumber]

Kabupatèn Mahakam Ulu dipérang dadi 5 kacamatan [3], lan 50 kalurahan/désa antara lain:

  • Long Apari
    • Long Apari
    • Long Kerioq
    • Long Pananeh I
    • Long Pananeh II
    • Long Pananeh III
    • Naha Buan
    • Naha Silat
    • Naha Tifab
    • Tiong Bu'u
    • Tiong Ohang
  • Long Pahangai
    • Datah Naha
    • Delang Kerohong
    • Lirung Ubing
    • Liu Mulang
    • Long Pahangai I
    • Long Pahangai II
    • Long Isun
    • Long Lunuk
    • Long Lunuk Baru
    • Long Pakaq
    • Long Pakaq Baru
    • Long Tuyoq
    • Naha Aruq
  • Long Bagun
    • Batoq Kelo
    • Batu Majang
    • Long Bagun Ilir
    • Long Bagun Ulu
    • Long Hurai
    • Long Melaham
    • Long Merah
    • Memahak Ilir
    • Memahak Ulu
    • Rukun Damai
    • Ujoh Bilang
  • Long Hubung
    • Datah Bilang Baru
    • Datah Bilang Ilir
    • Datah Bilang Ulu
    • Long Hubung
    • Lutan
    • Mata Libaq
    • Memahak Teboq
    • Sirau
    • Tri Pariq Makmur
    • Wana Pariq
  • Laham
    • Danum Paroy
    • Laham
    • Long Gelawang
    • Nyaribungan
    • Muara Ratah

Réferènsi[besut | besut sumber]


Pranala njaba[besut | besut sumber]