Jarak pager

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Jarak Pagar)
Jarak pager
Jatropha curcas1 henning.jpg
Klasifikasi ngèlmiah e
Karajan: Plantae
Klad: Angiosperms
Klad: Eudicots
Klad: Rosids
Ordho: Malpighiales
Famili: Euphorbiaceae
Subfamili: Crotonoideae
Génus: Jatropha
Spésies: J. curcas
Jeneng binomial
Jatropha curcas
L.[1]

Jarak pagar iku sawijining tetandhuran semak sing akèh tinemu ing tlatah tropis.

Titikanipun Jarak Pagar[besut | besut sumber]

  • Family Euphorbiceae
  • Tanduran Perdu, dhuwuripun 1–7 m, nyabang boten tératur
  • Batang kayu slindris, manawi kabuka médhalaken rèh
  • Godong amba, béntukipun Jantung utawi bulat ndok ngelebar deneng dhawanipun 5–15 cm
  • Kémbang ingkang gadhah warni radi kuning keijeman utawi kuning campuran, arupa sekar menjemuk dumadi malai.
  • Yuswa tanduran saghed nyapai 20 yuswa langkung.[2]

Pangembangan Tanduran Jarak dados Sumber Bahan Bakar Altérnatif[besut | besut sumber]

Les différentes phases de croissance du Jatropha

Pérténgahan taun 2004 DaimlerChrysler, salah satunggaling perusahaan terkemuka, asil ngujicoba ginakakén bahan bakar BTL Biomass to Liquid kawiwitan ing donya Mobil Mercedes-Benz seri C, nempuh jarak 5.900 km ing radosan kondisi lingkunganipun ingkang Ékstrim ing India. Bahan bakar mau salajengipun dipunnamani dagangSundiesel, kapulih saking lenga jarak lan salah satunggaling program DaimlerChrysler ing ngémbangaken Biodiesel. Pengembangan lengan saking tanduran jarak nglampahi pendekatan ilmiah ing Indonesia, saking Dr. Robert Manurung saking Institut Téknologi Bandung ITB awit taun 1997 kaliyan fokus Èkstaksi lenga saking tanduran jarak. Penelitian punika dipundukung saking Mitsubishi Research Institute iri saha New Energy and Industrial Technology Development Organization NEDO saking Jepang. Ngadapi krisi BBM lan munggahe rega BBM ing Indonesia, pamaréntah awit gali sumber-sumber ènergi alternatif. Lenga jarak punika wiwit dipunperhatekake saking pamaréntah. Tanduran jarak gadhah potensi dados sumber bahan bakar alternatif inggih punika jarak pagar Jatropha curcas ing basa Inggris kasébat Physic Nut. Jarak pagar Jatropha curcas asring luput dipundefinisikaken kaliyan tanduran jarak kepyar Ricinus communis ing basa Inggris dipunsebat Castor Bean. Tanduran jarak Jatropha curcas Physic Nut lan Ricinus communis Castor Bean igi sami-sami kathah dipuntémukake ing laladan Tropis kadas Indonesia, ugi saking kaleh tanduran punika saged kapulih ekstrak Lenga saking bijinipun. Ananging tanduran jarak Jatropha curcas ngasilaken racun Krusin ananging luwih kathah kaliyan informasi Biodiesel utawi Biofuel. Sédaya tanduran punika bènten kaliyan wujud morfologi tanduran utawi lénga ingkang dipunhasilaken. Jarak pagar Jatropha Curcas sampun lami dipuntepang déning braya ing laladan-laladan Indonesia, ya iku awit dipuntepang déning bangsa Jèpang taun 1942, sakménika braya dipunpérintahaken kanggé nglampahi penaneman jarak dados pagar pekarangan.[3]

Graines de Jatropha.
Machine à extraire de l'huile.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Jatropha curcas L.". Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. 2008-08-29. Dijupuk 2010-10-14. 
  2. ^ Ciri-ciri Jarak Pagar (dipununduh Tanggal 26 September 2012)
  3. ^ Jarak Pagar (dupununduh Tanggal 26 September 2012)