Giok

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Giok

Giok utawi jade inggih punika jinising watu "permata ijo" salah satunggal saking jinis watu permata ingkang wonten ing jeronipun kathah unsur mineral ingkang sampun kapanggihaken lan dipunginakaken déning bongso wétan èwunan taun kepengker [1]. Ing sapunika watu giok kathah ingkang asalipun saking dhaérah Tibet, Cina lan Birma minongko komoditas ekspor. Giok dipunpitadosi kagungan khasiat damel ayem, bungah, kasarasan, lan keslametan.

Watu Giok[besut | besut sumber]

Ing lelampahaning sejarah bibar dipunpanggihaken giok kawéntar minangka asesoris lan perhiasan nalika èwunan taun kepengker déning peradapan manungsa. Giok ugi dipunagungaken minangka watu penylamet ugi watu kasarasan déning suku-suku bangsa ing Asia Wétan lan ing bawana Afrika ugi Amerika kalebet suku Maya lan Inca. Ing donyaning medis ugi giok dipunpitadosi saged nginggilaken kasarasan ingkang ugi sampun kaginakaken ing peradapan manungsa. Pérangan punika kathah dipuncathet ing buku keséhatan kuno lan dipunakoni minangka salah satunggaling sumber ènergi alam. Kejawi punika watu giok saged nginggilaken sirkulasi getih, anti penuaan énggal, nambah kekebalaning awak sarta ngicalaken kesel [2]. Watu giok ugi kathah dipunginakaken nalika terapi pijet ceragem. Kejawi punika ing pamadosan nedahaken bilih watu giok punika ngandhut kathah èlemen ingkang wigatos kadosta kalsium, potasium, wesi lan magnesium.

Wujud lan ukuran watu giok[besut | besut sumber]

Watu giok punika dados watu ingkang paling dipunremeni ing babagan perhiasan, medis ugi watu punika unik saéngga watu punika kathah model bentuk gumantung nalika watu giok kasebut dipunasah lan dipundamel wujudipun. Wonten ing sajarahipun watu giok punika satunggaling jinis watu permata ingkang dipunasah lan dipundamel wujudipun kanthi manéka ukuran lan model. Giok dipunasah lajeng dipundamel wujudipun wiwit saking seukuran kados méja, patung ageng dumugi patung alit, liontin, anting-anting, ali-ali dumugi kados benik. Wujudipun ugi maneka warni, wiwit ingkang awujud patung Buddha, patung naga lan patung sanesipun, wonten ugi ingkang awujud kothak, longjong, oval, persegi tiga, dumugi persegai kathah. Kejawi wujudipun warni saking watu giok ugi kathah wiwit saking putih, kuning, abrit dumugi ingkang paling kondhang punika ingkang warni ijo.

Pirsani ugi[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (id) Misteri di Balik Batu Giok , (dipunakses tanggal 24 Februari 2013)
  2. ^ (id) Khasiat Batu Giok , (dipunakses tanggal 24 Februari 2013)

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Giok&oldid=1010838"