Giok

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Giok

Giok utawi jade inggih punika jinising watu "permata ijo" salah satunggal saking jinis watu permata ingkang wonten ing jeronipun kathah unsur mineral ingkang sampun kapanggihaken lan dipun-ginakaken déning bongso wétan èwunan taun kepengker [1]. Ing sapunika watu giok kathah ingkang asalipun saking dhaérah Tibet, Cina lan Birma minongko komoditas ekspor. Giok dipunpitadosi kagungan khasiat damel ayem, bungah, kasarasan, lan keslametan.

Watu Giok[besut | besut sumber]

Ing lelampahaning sajarah bibar kapanggih giok kawéntar minangka asesoris lan perhiasan nalika èwunan taun kepengker déning peradapan manungsa. Giok ugi dipunagungaken minangka watu penylamet ugi watu kasarasan déning suku-bebrayan ing Asia Wétan lan ing bawana Afrika ugi Amérika kalebet suku Maya lan Inca. Ing donyaning medis ugi giok dipunpitadosi saged nginggilaken kasarasan ingkang ugi sampun kaginakaken ing peradapan manungsa. Pérangan punika kathah dipuncathet ing buku keséhatan kuno lan dipunakoni minangka salah satunggaling sumber ènergi alam. Kejawi punika watu giok saged nginggilaken sirkulasi getih, anti penuaan énggal, nambah kekebalaning awak sarta ngicalaken kesel [2]. Watu giok ugi kathah dipun-ginakaken nalika terapi pijet ceragem. Kejawi punika ing pamadosan nedahaken bilih watu giok punika ngandhut kathah èlemen ingkang wigatos kados ta kalsium, potasium, wesi lan magnesium.

Wujud lan ukuran watu giok[besut | besut sumber]

Watu giok punika dados watu ingkang paling dipunremeni ing babagan perhiasan, medis ugi watu punika unik saéngga watu punika kathah model wujud gumantung nalika watu giok kasebut dipunasah lan dipundamel wujudipun. Wonten ing sajarahipun watu giok punika satunggaling jinis watu permata ingkang dipunasah lan dipundamel wujudipun kanthi manéka ukuran lan model. Giok dipunasah lajeng dipundamel wujudipun wiwit saking seukuran kados méja, patung ageng dumugi patung alit, liontin, anting-anting, ali-ali dumugi kados benik. Wujudipun ugi manéka warni, wiwit ingkang awujud patung Buda, patung naga lan patung sanèsipun, wonten ugi ingkang awujud kothak, longjong, oval, persegi tiga, dumugi persegai kathah. Kejawi wujudipun warni saking watu giok ugi kathah wiwit saking putih, kuning, abrit dumugi ingkang paling kondhang punika ingkang warni ijo.

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Misteri di Balik Batu Giok , (dipunakses tanggal 24 Fèbruari 2013)
  2. ^ Khasiat Batu Giok , (dipunakses tanggal 24 Fèbruari 2013)

Pranala njawi[besut | besut sumber]