Gendéra Brunei

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Gendéra Brunei
Flag of Brunei.svg
Informasi Umum
Jeneng negara Brunei
Proporsi 1:2
Dianggo wiwit 29 September 1959
Desain Lambang Brunei ing tengah, kanthi dhasar warna kuning. Dhasar ana garis miring warna ireng lan putih, sanadyan kanthi resmi diarani parallelogram.
Dirancang ora diweruhi.
Dianggo 110100
Penggango Nasional

Gendéra Brunei misuwr dikenalake wiwit tanggal 29 September 1959 ing mangsa Brunei tumuju protektorat Britania Raya lan dikukuhaké titiwanci Brunei nguntap kamardhikan tanggal 1 Januari 1984. Gendéra Brunai kapengkar déning lambang nagara ing pérangan tengah kanthi latar mbhuri warna kuning lan garis ireng sarta putih ing dunungé gendéra.

Lambang nagara kapengkar saka Wulan sabit (lambang Islam), uga digambarake wujud payung obor-obor (lambang pamaréntahan kang kabawah dèening sultan). ing sakngisoré payung ya iku suwiwi (sayap) kang gelambangake keadilan, kedamaian, kemakmuran lan keamanan. Ing siseh kiwa lan dan tengen kagabar wujud sakpasang tangan kang ngatong.Ing bulan sabit katata sesanti saha huruf Jawi, kanthi tulisan "Sentiasa berkhidmat déning panduan Tuhan" lan ngisor bulan sabit, katulis kalimat "Negara Brunei Darussalam" uga bisa tinemu ana ing gendéra kanthi pertalan tulisan Jawi.

Ing Nusantara, warna kuning ya iku warna tradhisional untuk raja-raja. Iki bisa didhelok ing panji-panji karajan Malaysia, Thailand lan gendéra présidhèn Indonesia.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]