Feodalisme

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Roland janji kasetiaanipun déning Charlemagne,salebetipun naskah saking tembang de geste, c.14th.c.

Feodalisme punika struktur utawi tatanan pandelegasian kakuasan sosiopulitik ingkang dilampahi déning panjenenganipun kulawarga bangsawan/monarki kunjuk ngayem-ayem ing laladan utawi tlatah ingkang diklaim ingkang dijalari minangka sesarengan geguyub ing salebetipun perdamelan ingkang dipun pandegani utawi angadahi pamimpin laladan tumuju rèréncang pamerdamelan (mitra).Salebetipun pangertian ingkang asli, struktur punika kacipta déning sjarawan salebetipun sistem pulitik ing kancah Éropah kang wonten ing mangsa Abad Partengahan, ingkang ngutamakake ing kulawarga/(kalangan) kesatria ugi kelas bangsawan sapanunggalipun (vassal) inangka dados panguasa talath dherah utawi anggadai hak ingkang tartamtu (asring kabeset fief utawi, ing salebetipun basa Latin, feodum) ingkang tamtunjuk déning monarki (kang kapilih punika raja utawi lord).

Tembung feodalisme wiwit dipunginakake minangka abad ka-17 ugi katah ingkang ngelampahi boten kemutan ugi ingkang ngelampahi piyambak. Ing mangsa taun 1960-an, para sajarawan wiwit migunakake babagan tembung feodalisme kathi migunanake ugi nglebetake sadaya kahanan kang wonten ing kahidupan sosial salebetipun gegarapan ingkang dipun kuasai déning panjenenganipun tuan lemah, sahingga kahanan punika saged tetumut tetembungan ingkang enggal inggih punika "masyarakat feodal". Karana sadaya istilah feodalisme tumuju makna ingkang anggadai konotasi awon (negatif).

Preksani ugi[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Feodalisme&oldid=1052274"