Feodalisme

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Roland janji kasetiaanipun déning Charlemagne,salebetipun naskah saking tembang de geste, c.14th.c.

Feodalisme punika struktur utawi tatanan pandelegasian kakuasan sosiopolitik ingkang dilampahi déning panjenenganipun kulawarga bangsawan/monarki kunjuk ngayem-ayem ing dhaerah utawi tlatah ingkang diklaim ingkang dijalari minangka sesarengan geguyub ing salebetipun perdamelan ingkang dipun pandegani utawi angadahi pamimpin dhaerah tumuju rèréncang pamerdamelan (mitra).Salebetipun pangertian ingkang asli, struktur punika kacipta déning sjarawan salebetipun sistem politik ing kancah Éropah kang wonten ing mangsa Abad Partengahan, ingkang ngutamakake ing kulawarga/(kalangan) kesatria ugi kelas bangsawan sapanunggalipun (vassal) inangka dados panguasa talath dherah utawi anggadai hak ingkang tartamtu (asring kabeset fief utawi, ing salebetipun basa Latin, feodum) ingkang tamtunjuk déning monarki (kang kapilih punika raja utawi lord).

Tembung feodalisme wiwit dipunginakake minangka abad ka-17 ugi katah ingkang ngelampahi mboten kemutan ugi ingkang ngelampahi piyambak. Ing mangsa taun 1960-an, para sajarawan wiwit migunakake babagan tembung feodalisme kathi migunanake ugi nglebetake sedaya kahanan kang wonten ing kahidupan sosial salebetipun gegarapan ingkang dipun kuasai déning panjenenganipun tuan lemah, sahingga kahanan punika saget tetumut tetembungan ingkang enggal inggih punika "masyarakat feodal". Karana sedaya istilah feodalisme tumuju makna ingkang anggadai konotasi awon (negatif).

Preksani ugi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Feodalisme&oldid=833444"