El Escorial

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
El Escorial
El Escorial.jpg
Jeneng: El Escorial
Digawé déning: Juan Bautista de Toledo
Tlatah: San Lorenzo de El Escorial, Spain
El Escorial
Situs Warisan Donya UNESCO
Pernah Spanyol Edit this on Wikidata[1]
Paugeran i, ii, iv
Rujukan 318
Koordhinat 40°35′21″N 4°08′52″W / 40.58917°N 4.14778°W / 40.58917; -4.14778
Prasasti 1984 (Sèsi 8)
Situs jaringan www.el-escorial.com
Kahanan El Escorial kang sesanding ana kolam

El Escorial, ingkang gadhah jarak kirang langkung 30 mil kulon laut saking Madrid ing lereng Sierra de Guadarrama, dipunbiyangun dados monumen kagem simbol kamenangan Spanyol kelawan Perancis ing perang Saint Quentin tanggal 10 Agustus 1557 (dinten raya St. Lawrence). Felipe II piyambak dipundadosaken situs kagem wihara, 1.028 mèter (3.372kaki) dpl. Wihara punika wiwit dipunrancang déning arsitek Juan Bautista de Toledo, ananging sesampunipun séda ing taun 1567, asistenipun Juan de Herrera ngelajengaken proyek punika. Dipunbiyangun kirang langkung 21 taun 1563-1584. Wihara El Escorial minangka wewangunan ingkang paling ageng ing donya.

Wewangunan[besut | besut sumber]

Wewangunan punika gadahhi ukuran 207 x 161 granit mèter (680 x 528 kaki). Wonten sekawan menara ingkang nginggilipun 55 mèter (180 kaki). Wonten kalih campaniles ingkang nginggilipun 72 mèter (236 kaki)lan kubah basilika ingkang nginggilipun 92 mèter (302 kaki). Totalipun wiyar inggih punika 24 kilomèter (14,9 mil) saking koridor. Wewangunan punika dipuntata saking wétan inggih punika saking façade utami nglampahi kapustakan, Courtyard Raja, Basilika, lan Pura Felipe II. Sapanunggalipun punika wonten Wihara, Seminari, Sekolah, lan Raja Pantheon ing ngandhapipun altar Basilika. Dekorasi Wihara dipungarap déning pelukis kondhang Italia ingkang gadhah tanggung jawab kaliyan Gladri Perang lan kapustakan. Karya Titian, Bosch, El Greco, lan Velázquez wonten ing tembok Chapters Roon lan sacristy. Ingkang wonten 1.600 lukisan lan luwih saking 500 lukisan ing tembok.[2]

Kuliner[besut | besut sumber]

Ing area San Lorenzo de El Escorial wisatawan saged nyicipi masakan asli punika lan gunung Madrid. Siput, omelet daging kenthang ingkang dados dhaharan kapisan. (Buncis, daging lan sayur) godhog Madrid, babat lan sup bawang putih ingkang dipunmasak ngagem tradisi Kastilia Sapanunggalipun punika, wonten sapi gunung Guadarrama ingkang dipundamel ing pangangan, sapanunggalipun punika domba lan babi ingkang dipunoven. Lan wonten dhaharan pungkasan inggih punika adas manis rosquillas, puding canutitos lan almond mantecados. Ávila, Segovia, Toledo lan Madrid kitha-kitha ingkang saged dipunpurugi ing San Lorenzo de El Escorial. San Lorenzo de El Escorial dados salah satungalipun Situs Warisan Donya déning UNESCO ingkang gadhah nile arsitertur nginggil. Tembok lan gréja-gréja saking Ávila, Benteng lan Katedral saking Segovia, lan wonten campuran budaya Toledo. Sapanunggalipun punika Madrid gadhah papan-papan ingkang sampun dangu, tuladhanipun Habsburg lan Bourbon Madrid[3]

El Escorial[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Q28563569; https://tools.wmflabs.org/heritage/api/api.php?action=search&format=json&srcountry=es&srlang=es&srid=RI-51-0001064; P577: 13 Novèmber 2017.
  2. ^ www.feelmadrid.com(dipuntingali tanggal 20 September 2011)
  3. ^ www.spain.info(dipuntingali tanggal 20 September 2011)