El Escorial

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
El Escorial
El Escorial.jpg
Jeneng: El Escorial
Digawé déning: Juan Bautista de Toledo
Tlatah: San Lorenzo de El Escorial, Spain
Sana Warisan Donya UNESCO
El Escorial
Janeng ing Pratélan Warisan Donya
Jinis Cultural
Wewaton i, ii, iv
Rujukan 318
Tlatah UNESCO Europe and North America
Sujarah prasasti
Prasasti 1984 (Sési 8)
Kahanan El Escorial kang sesanding ana kolam

El Escorial, ingkang gadhahi jarak kirang langkung 30 mil kulon laut saking Madrid ing lereng Sierra de Guadarrama, dipunbiyangun dados monumen kagem simbol kamenangan Spanyol kelawan Perancis ing perang Saint Quentin tanggal 10 Agustus 1557 (dinten raya St . Lawrence). Felipe II piyambak dipundadosaken situs kagem wihara, 1.028 meter (3.372kaki) dpl. Wihara punika wiwit dipunrancang déning arsitek Juan Bautista de Toledo, ananging sesampunipun seda ing taun 1567, asistenipun Juan de Herrera ngelajengaken proyek punika. Dipunbiyangun kirang langkung 21 taun 1563-1584. Wihara El Escorial minangka wewangunan ingkang paling ageng ing donya.

Wewangunan[besut | besut sumber]

Wewangunan punika gadahhi ukuran 207 x 161 granit meter (680 x 528 kaki). Wonten sekawan menara ingkang nginggilipun 55 meter (180 kaki). Wonten kalih campaniles ingkang nginggilipun 72 meter (236 kaki)lan kubah basilika ingkang nginggilipun 92 meter (302 kaki). Totalipun wiyar inggih punika 24 kilometer (14,9 mil) saking koridor. Wewangunan punika dipuntata saking wetan inggih punika saking façade utami nglampahi kapustakan, Courtyard Raja, Basilika, lan Istana Felipe II. Sapanunggalipun punika wonten Wihara, Seminari, Sekolah, lan Raja Pantheon ing ngandhapipun altar Basilika. Dekorasi Wihara dipungarap déning pelukis kondhang Italia ingkang gadhahi tanggung jawab kaliyan Galeri Perang lan kapustakan. Karya Titian, Bosch, El Greco, lan Velázquez wonten ing tembok Chapters Roon lan sacristy. Ingkang wonten 1.600 lukisan lan luwih saking 500 lukisan ing tembok.[1]

Kuliner[besut | besut sumber]

Ing area San Lorenzo de El Escorial wisatawan saged nyicipi masakan asli punika lan gunung Madrid. Siput, omelet daging kenthang ingkang dados dhaharan kapisan. (Buncis, daging lan sayur) godhog Madrid, babat lan sup bawang putih ingkang dipunmasak ngagem tradisi Kastilia Sapanunggalipun punika, wonten sapi gunung Guadarrama ingkang dipundamel ing pangangan, sapanunggalipun punika domba lan babi ingkang dipunoven. Lan wonten dhaharan pungkasan inggih punika adas manis rosquillas, puding canutitos lan almond mantecados. Ávila, Segovia, Toledo lan Madrid kitha-kitha ingkang saged dipunpurugi ing San Lorenzo de El Escorial. San Lorenzo de El Escorial dados salah satungalipun Situs Warisan Donya déning UNESCO ingkang gadhahi nile arsitertur nginggil. Tembok lan gereja-gereja saking Ávila, Benteng lan Katedral saking Segovia, lan wonten campuran budaya Toledo. Sapanunggalipun punika Madrid gadhahi papan-papan ingkang sampun dangu, tuladhanipun Habsburg lan Bourbon Madrid[2]

El Escorial[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (en)www.feelmadrid.com(dipuntingali tanggal 20 September 2011)
  2. ^ (en)www.spain.info(dipuntingali tanggal 20 September 2011)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=El_Escorial&oldid=990946"