Biltong

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Biltong griyanan mawi bumbu Afrika Kidul

Biltong inggih punika tetedhan ingkang arupi daging garing mawi bumbu ingkang asalipun saking Afrika Kidul. Tetedhan punika saged dipundamel saking manéka jinis daging kados ta : daging sapi, daging asil saking buruan utawi manuk unta saking peternakan. Biltong punika dipundamel saking filet daging mentah ingkang dipuntugel satunggal arah kaliyan serabut otot utawi dipuniris kanthi nugel serabut otot.

Tetedhan punika mèmper kaliyan dhèndhèng amargi sami-sami arupi daging garing mawi bumbu, ananging bummbu, rasa lan prosès anggènipun damel punika bènten. Nama dhaharan punika asalipun saking Basa Walanda, inggih punika bil (Basa Indonésia: tanjung) lan tong (tugelan utawi ilat)[1] amargi katingal kados lidah beluk.[2] padatanipun Biltong dipunsadé kanthi wujud kepingan dawa utawi dipuntugel dados kepingan alit saéngga gampil manawi dipundhahar. Raosipun radi asin, legi lan radi alot.

Bumbu[besut | besut sumber]

Biltong ing pasar swalayan Johannesburg

Bumbu tradisional Biltong punika kados ingkang wonten ing ngandhap punika :

Kejawi bumbu-bumbu kasebut wonten malih bumbu sanèsipun, inggih punika :

Daging[besut | besut sumber]

Biltong langkung asring dipundamel mawi aging sapi. Kanggé tugelan paling saé, has jero langkung kathah dipun-ginakaken. Sanajan pérangan sapi sanèsipun saged dipundamel, ananging asilipun boten patos saé.

Biltong ugi saged dipundamel saking daging kéwan kados ta :

  • Rusa utawi daging antelop kudu
  • Manuk unta (werna daging abrit terang, mirip sanget kaliyan daging rusa)[3]
  • Iwak, asilipun dipunsebat bokkom.
  • Pitik, asilipun dipunsebat chicken biltong.

Biltong lan dhèndhèng[besut | besut sumber]

Biltong ingkang nembé dipungaringaken

Antawisipun Biltong lan dhèndhèng punika wonten kalih bédanipun, inggih punika :

  • Daging ingkang dipun-ginakaken langkung kandel; padatanipun daging biltong dipuntugel kanthi kandel 1 inci - ananging saged ugi langkung kandel. Déné dhèndhèng punika langkung tipis tinimbang biltong.
  • Bumbu ingkang dipun-ginakaken kanggé damel biltong punika cuka lan sarem. Ugi prosès damel garing, maringi sarem wonten ing biltong saéngga tèkstur lan rasa saking biltong punika langkung alus. Dhendheng dipundamel garing mawi sarem lan mrica.

Pangginaan[besut | besut sumber]

Biltong punika dipundhahar minangka cemilan. Ugi saged dipuntugel kados dadu supados dipunmasak kanggé sop lan ugi kanggé jangkepan kagem biskuit lan roti. Sapérangan restoran mewah ngginakaken biltong minangka topping pizza. Ugi wonten keripik kenthang mawi rasa biltong. Biltong saged dipun-ginakaken kanggé mamahan bayi. Sapeangan toko nyade biltong ingkang boten dipunparingi bumbu supados dimamah déning bayi kanggé ngrangsang waja.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Eric Partridge (20 September 2006). Origins: An Etymological Dictionary of Modern English. Routledge. 
  2. ^ Llewellyn, E.C. (1977). The Influence of Low Dutch on the English Vocabulary. London: Oxford University Press. k. 172.  Priksa gandra date ing: |year= / |date= mismatch (pitulung)
  3. ^ "Biltong profits cut and dried". Business Report. 13 Mèi 2003. Dijupuk 23 September 2008.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)

Pranala njawi[besut | besut sumber]