Basa Muko-Muko

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Basa Muko-Muko
Baso Minangkabau
باسو مينڠكاباو
Asal Sumatera (Indonésia), Negeri Sembilan (Malaysia)
Laladan Sumatera Barat, pasisir kulon Acèh lan Sumatera Utara, pérangan lor Jambi lan Muko-Muko, Bengkulu, pérangan kulon Riau
Panyatur asli
± 6.5 yuta[1] (tanpa surya)
Kodhe basa
ISO 639-2 min
ISO 639-3 min

Basa Muko-Muko ya iku basa sing dienggo déning wong Muko-Muko kang manggon ing wewengkon Kacamatan Muko-Muko Lor lan sapérangan Kacamatan Muko-Muko Kidul[2][3]. Rong kacamatan iku mlebu ing Kabupatén Bengkulu Lor. Dumasar Ethnologue, basa Muko-Muko mlebu kulawarga basa Malayik lan dadi dhialék Basa Minangkabo[4]. Cacahé panyatur asli basa iki cacahé 25.000 ing taun 1986. Pagawéan duman gedé wong Muko-Muko nalika iku minangka warigaluh lan wong tani. Liyané ana sing dadi pedagang. 

Wewengkon Muko-Muko iku ana ing watesé Provinsi Bengkulu pérangan lor kanthi Provinsi Sumatra Kulon. Amarga iku ing wewengkon iki akèh wong neneka saka Sumatra Kulon. Akéh wong Muko-Muko bisa nganggo rong basa (bilingual) atawa lewih (multilingual) kayadéné bisa nganggo basa Muko-Muko, basa Minangkabo, basa Pekal, lan basa Indonésia. Basa Muko-Muko isih ana fungsi lan kadudukané minangka basa ing kulawarga lan masarakat, ing sekolah dhasar, lan lambang budaya wong Muko-Muko.

Conto ukara basa[besut | besut sumber]

Bak nulih surék “Bapa nulis layang”

Adik ngambik saka unggéh “Adhi njukut sangkar manuk”

Ayam betino tung lopek paga “Ayam wadhon kuwi lumpat rajek”[2]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Moeliono, A.M., (2000), Kajian serba linguistik: untuk Anton Moeliono, pereksa bahasa, BPK Gunung Mulia, ISBN 979-687-004-5.
  2. a b Manan, Umar, dkk (1986). Struktur Bahasa Muko-Muko. Jakarta: Pusat Pembinaan dan Pengembangan Bahasa Departemen Pendidikan dan Kebudayaan. 
  3. Aliana, Zainul Arifin; Ratnawati, Latifah; Suhardi, Suhardi; Martojo, Soedjiono (1993). Fonologi dan Morfologi Bahasa Muko-Muko. Jakarta: Pusat Pembinaan dan Pengembangan Bahasa Departemen Pendidikan dan Kebudayaan. 
  4. "Minangkabau". Ethnologue. Dijupuk September 26, 2017.