Balaraja, Tangerang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Balaraja
Kacamatan
Nagara  Indonésia
Propinsi Banten
Kabupatèn Tangerang

Balaraja iku kacamatan ing Kabupatèn Tangerang. Kacamatan iki wewatesan karo Kacamatan Cikupa ing sisih wétan, Kacamatan Jayanti ing sisih kulon, Kacamatan Kronjo lan Kacamatan Kemeri ing sisih lor lan Kacamatan Tigaraksa lan Kacamatan Cisoka ing sisih kidul. Kacamatan Balaraja iku kacamatan kang tuwuhing ékonomi, populasi, lan dinamika sosial paling rikat antarané laladan liyané ing Kabupatèn Tangerang Kulon. Posisi tlatah iki strategis amarga diliwati dalan nasional (Trans Sumatera) lan dalan provinsi (Jakarta, Banten, Lampung).

Saliyané dunungé kanthi géografis, Kacamatan iki uga ditopang déning anané industrialisasi kang tuwuh ngrembaka. Ana èwon pabrik saka warna-warna indhustri, wiwit saka indhustri waja, tekstil, sepatu, nganti indhustri manufaktur.

Populasi Kacamatan Balaraja uga kapara mundhak, amarga kawasan iki dadi kawasan mukim kang disenengi. Saora-orané ana sawetara papan pomahan kang dibangun di laladan iki, kaya Taman Balaraja, Vila Balaraja, Permata Balaraja, lan Gading Balaraja.

Sacara kultural, Kacamatan Balaraja awarna budaya Sunda, mligi Banten. Aktivitas religius lan kaagamaan kenthel nuansa tradhisional-klasik, utawa kang biyasa karan salafiyah. Bab iki amarga kultur kaagamaan Balaraja kapengaruhan déning tradhisi lan aktivitas kaagamaan saka NU. Sawetara désa kang dumunung ana ing Kacamatan Balaraja ya iku:

  1. Désa Parahu
  2. Désa Balaraja
  3. Désa Talagasari
  4. Désa Sentul
  5. Désa Pasir
  6. Désa Saga