Badan Pertanahan Nasional

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Cithakan:Infobox lembaga nonstruktural Indonésia

Badan Pertanahan Nasional (utawi ingkang asring dipuncekak BPN) inggih punika salah satunggaling lembaga pamaréntah nonkementerian ing Indonésia ingkang gadhah tugas kanggé nindakaken tugas pamaréntahan ing babagan pertanahan ing lingkup nasional, regional lan sektoral. BPN kala rumiyin misuwur kanthi sebatan Kantor Agraria. BPN dipunatur kanthi wontenipun Peraturan Présidhèn Nomor 10 Taun 2006 ngengingi Badan Pertanahan Nasional.[1]

Tugas lan Fungsi[besut | besut sumber]

Badan Pertanahan Nasional gadhah tugas kanggé nindakaken tugas pamaréntahan ing babagan pertanahan ing lingkup nasional, regional, lan sektoral.[2] Kangge nindakaken tugasipun, Badan Pertanahan Nasional ngawontenaken fungsi kados makaten:

  1. Ngrumusaken kawicaksanan nasional ing babagan pertanahan
  2. Ngrumusaken kawicaksanan teknis ing babagan pertanahan;
  3. koodinasi kawicaksanan, ngrencakakane lan program ing babagan pertanahan;
  4. Mbina lan nglayani administrasi umum ing babagan pertanahan;
  5. Ngawontenaken lan nindakaken survei, ngukur lan metakaken ing bidhan pertanahan
  6. Ngawontenaken pendhaptaran siti kanggé njamin gadhahing pepesthen ing hukum;
  7. Ngatur lan netepaken hak-hak saking siti;
  8. Nindakaken tata guna siti, reformasi agraria lan nata wewengkon-wewengkon tartamtu;
  9. Nyamektakaken administrasi saking siti ingkang dipunkuaosi lan utawi kagunganipun nagara/ laladan lan damel kerja sama kaliyan Departemen Kauangan
  10. Ngawasi lan ngendhalekaken panguaosan gadhah siti;
  11. kerja sama kaliyan lembaga-lembaga sanèsipun
  12. ngrancang lan nindakaken kawicaksanan, perencanaan lan program ing babagan pertanahan
  13. Nliti lan ngrembakakaken hukum pertanahan;
  14. Pendhidhikan, latiyan, lan ngrembakakaken sumber daya manungsa ing bidahng pertanahan;
  15. ngemunah dhata lan informasi ing babagan pertanahan;
  16. Mbina fungsional lembaga-lembaga ingkang wonten gegayutanipun kaliyan bidhan gpertanahan;
  17. Mbatalaken lan mandhegaken gayutan hukum ing anawisipun tiyang, lan utawi bdan hukum kaliyan siti miturut katetepan ing peraturan perundhang-undhangan ingkang sampun dipuntemtokaken;
  18. Fungsi sanèsipun ing babagan pertanahan kados ingkang kaserat wonten ing peraturan perundhang-undhangan ingkang sampun dipuntemtokaken.

11 Agenda Kawicaksanan[besut | besut sumber]

Kangge nindakaken tugasipun, BPN ngawontenaken fungsi kados makaten:

  1. bangun kapitadosanipun masarakat dhateng Badan Pertanahan Nasional
  2. Ningkataken pelayanan lan nindakaken pendhaptaran, saha sertifikasi siti kanthi rata ing sadaya wewengkon Indonésia.
  3. Masthekaken penguatan hak-hak rakyat saking sitinipun (land tenureship).
  4. Ngrampungaken perkawis bab siti ing laladan-laladan kurban bencana alam lan ing laladan-dhareh konflik.
  5. Ngatasi lan ngrampungaken perkawis, sengketa, lan konflik ngengingi siti ing sadaya wewengkon Indonésia kanthi sistematis.
  6. Mbangun Sistem Informasi Pertanahan Nasional (SIMTANAS), lan sistem pengamanan dhokumèn pertanahan ing sadaya wewengkon Indonésia.
  7. Ngatasi masalah KKN saha ningkatakn partisipasi lan mberdhayakaken masarakat
  8. Mbangun data base bab gadhah saha nguaosi siti kanthi skala ageng.
  9. Nindakaken kanthi ajeg sadaya peraturan perundhang-undhangan Pertanahan ingkang sampun dipuntemtokaken.
  10. Nata lembaga Badan Pertanahan Nasional.
  11. Ngrembakakaken lan nganyari pulitik, hukum lan kawicaksanan bab pertanahan.

Struktur Organisasi [3][besut | besut sumber]

Badan Pertanahan kapérang dados:

  1. Kepala
  2. Sekretariat Utama
  3. Deputi Babagan Survei, Pengukuran, dan Pemetaan
  4. Deputi Babagan Hak Tanah dan Pendaftaran Tanah
  5. Deputi Babagan Pengaturan dan Penataan Pertanahan
  6. Deputi Babagan Pengendalian Pertanahan dan Pemberdayaan Masarakat
  7. Deputi Babagan Pengkajian dan Penangonon Sengketa dan Konflik Pertanahan
  8. Inspektorat Utama

Kantor Pertanhan wonten ing saben kabupatèn/kutha lan inggih wujud instansi vertikal BPN ingkang wonten ing laladan.

Program-program Pertanahan[besut | besut sumber]

Kanggé nindakaken fungsinipun BPN nindakaken sapérangan program pertanahan, ing antawisipun inggih punika:

  • Prona [4]
  • Redistribusi
  • IP4T
  • SMS
  • Pertanian
  • UKM
  • Konsolidasi
  • Rutin

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Tentang Badan Pertanahan Nasional RI (dipunundhuh tanggal 2 Pebruari 2013)
  2. Peraturan Presiden Nomor 10 Tahun 2006 Tentang Badan Pertanahan Nasional,dipunundhuh tanggal 2 Pebruari 2013)
  3. Lampiran Peraturan Kepala BPN Nomor 59 Tahun 2008, dipunundhuh tanggal 2 Pebruari 2013.
  4. Sertifikasi Prona, dipunundhuh tanggal 2 Pebruari 2013