Badan Standardisasi Nasional

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Logo Badan Standardisasi Nasional (BSN)

Badan Standardisasi Nasional (BSN) ya iku Lembaga pamaréntah Non Departemen kang ndarbèni jejibahan pokok ngrembakaké lan mbina kagiyatan standardisasi ing Indonésia.[1] Badan iki nggantèkaké kagunan saka Dewan Standardisasi Nasional (DSN).[1] Nilka nindakaké jejibahané, Badan Standardisasi Nasional manut paugeran Peraturan pamaréntah No. 102 Taun 2000 babagan Standardisasi Nasional.[1] Badan Standardisasi Nasional dibentuk kanthi Keputusan Presiden No. 13 Taun 1997 kang disempurnakaké kanthi Keputusan presiden No. 166 taun 2000 babagan Kedudukan, Tugas, Fungsi, Susunan Oraginsasi, lan Tata Kerja Lembaga pamaréntah Non Departemen.[1] Kaya perarutan kang wis owah lan kang pungkasan kanthi Keputusan Presiden No. 103 Taun 2001, BSN kalebu Lembaga pamaréntah Non Departemen kanthi jajibahan pokok ngrembakaké lan mbina kagiyatan standardisasi ing Indonésia.[1]

Ing nindakaké jejibahan lan kagunan BSN ing bidhang akreditasi ditindakaké dèning Komite Akreditasi Nasional (KAN). KAN ndarbèni jejibahan netepaké akreditasi lan mènèhi pertimbangan sarta panyaruwe marang BSN nailka netepaké sistem akreditasi lan sertifikasi.[1] Déné pelaksanaan jejibahan lan kagunan BSN ing bidhang Standar Nasional kanggo Satuan Ukuran ditindakaké dèning Komite Standar Nasional untuk Satuan Ukuran (KSNSU). KSNSU ndarbèni jejibahan mènèhi partimbangan uga panyaruwé marang BSN babagan standar nasional kanggo Satuan Ukuran.[1] Miturut ancas utama standardisai ya iku ngayomi prodhusèn, konsumèn, tenaga kerja, lan masyarakat saka aspèk keamanan, keslametan, kasarasan sarta nglestarékaké kagunan lingkungan, pengaturan standardisasi kanthi cara nasional.[1] Iki ditindakaké kanggo mbangun sistem nasional kang bisa nyurung sarta ningkataké mutu barang utawa jasa.[1] Kajaba iku, BSN uga bisa mènèhi fasilitas ditrimané prodhuk nasional ing transaksi pasar global.[1] Saka sistem lan kahanan ksebut, dikarepaké bisa ningkataké daya saing prodhuk barang utawa jasa Indonésia ing paséar global.[1]

Visi[besut | besut sumber]

Visi Taun 2010 - 2014:

"Menjadi lembaga terpercaya dalam mengembangkan Standar Nasional Indonésia untuk meningkatkan daya saing perékonomian nasional sesuai dengan perkembangan iptek."[2]

Dadi lembaga kang dipracaya ngrembakaké Standar Nasional Indonésia kanggo ningkataké daya saing perékonomian nasional miturut perkembagan iptek.[2]

Misi[besut | besut sumber]

Kanthi visi kasebut, mula misi BSN ya iku mènèhi kontribusi nyata ing pambangunan ékonomi liwat :

  • Ngrembakaké Standar Nsional Indonésia (SNI) [2]
  • Ngrembakaké sistem nerapaké standar lan penilaian kesesuaian [2]
  • Ningkataké persepsi masyarakat lan partisipasi pemangku ing bidhang standardisasi lan penilaian kesesuaian [2]
  • Ngrembakaké kebijakan lan peraturan perundang-undangan standardisasi lan penilaian kesesuaian [2]

Fungsi BSN[besut | besut sumber]

  • pengkajian lan panyusunan kebijakan nasional ing bidhang standardisasi nasional[2]
  • koordinasi kagiyatan fungsional ing nindakaké tugas BSN[2]
  • fasilitasi lan pembinaan marang kagiyatan instansi pamaréntah ing bidhang standardisasi nasional[2]
  • nyelenggarakaké kagiyatan kerjasama ing jero negeri lan internasional ing bidhang standardisasi[2]
  • nyelenggarakaké pembinaan lan pelayanan administrasi umum ing bidhang perencanaan umum, ketatausahaan, organisasi lan tatalaksana, kepegawaian, keuangan, kearsipan, hukum, persandian, perlengkapan lan rumah tangga. [2]

Kewenangan[besut | besut sumber]

  • Nyusun rencana nasional kanthi cara makro ing bidhangé[2]
  • Ngrumusaké kebijakan ing bidhangé kanggo nyengkuyung pambangunan kanthi cara makro[2]
  • Netepaké sistem informasi ing bidhangé[2]
  • Kewenangan liya miturut ketentuan peraturan perundang-undangan kang lumaku,[2] ya iku:
  1. ngrumusaké lan nindakaké kebijakan tartamtu ing bidhang standardisasi nasional[2]
  2. ngrumusaké lan nindakaké kebijakan sistem akreditasi lembaga sertifikasi, lembaga inspeksi, lan laboratorium[2]
  3. netepaké Standar Nasional Indonésia (SNI)[2]
  4. nindakaké panalitèn lan ngembangaké ing bidhangé[2]
  5. nganakaké pandhidhikan lan gladhèn ing bidhangé[2]

Deleng uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k (id)Badan Standardisasi Nasional(diundhuh 12 Desember 2012)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t (id)Tentang BSN(diundhuh 12 Desember 2012)