Ati minangka panganan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Irisan ati lan bawang babi
Ati minangka panganan
Persèntase sadarma pangira-ira sarana pamrayoga ing AS tumrap wong diwasa.
Mămăligă ( jamur jagung ) karo ati pitik, masakan saka Moldova
Ati cod kaleng (deleng uga: minyak ati cod )

Ati mamalia, manuk, lan iwak umume dipangan minangka panganan manungsa. Daging babi, domba, pedhet, sapi, pitik, angsa, lan iwak kod domestik akeh kasedhiya saka tukang daging lan supermarket, nanging pari pari lan burbot umume ing sawetara negara Eropa. Kulit kewan sugih zat besi, tembaga, vitamin B lan vitamin A sing wis diowahi. Ora yakin manawa konsumsi ati saben dina bisa mbebayani, amarga ora ana riset konklusif babagan keracunan vitamin A sing wis diowahi saka panganan. Siji ati saka daging sapi ngluwihi tingkat asupan vitamin A.[1] 100 sing bisa ditoleransi g cod ati ngemot 5 mg vitamin A lan 100 µg vitamin D.

Ati bisa dipanggang, digodhog, digodhog, digoreng, digoreng, utawa dipangan mentah ( asbeh nayeh utawa sawda naye ing masakan Lebanon, sashimi ati). Ing pirang-pirang persiapan, potongan ati dikombinasikake karo potongan daging utawa ginjal, kaya ta ing macem-macem bentuk panggangan campuran Timur Tengah (kaya ta meurav Yerushalmi ). Nyebar utawa Pates digawe saka ati duwe macem-macem jeneng, kalebu pate pepati, pate de foie gras, disigar ati, liverwurst, lan Braunschweiger . Kuliner khas Afrika Selatan, yaiku skilpadjies, digawe saka ati wedhus cincang sing dibungkus netvet (lemak caul), lan dipanggang ing geni sing mbukak.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Vitamin A". oregonstate.edu. Linus Pauling Institute. Dibukak ing March 30, 2020.