Apollonia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Appolonia
Situs Warisan Donya UNESCO
Pernah Albania Edit this on Wikidata
Paugeran iii
Koordhinat 40°43′35″N 19°28′08″E / 40.7264°N 19.4689°E / 40.7264; 19.4689

Apollonia ya iku sawijining panggonan reremukan kutha-kutha Yunani kuno kang dumunung ing Albania.[1] Kutha iki sacara géografis ana ing sisih wétan nagara ya iku ing kawasan Fier, cedhake Pojan.[2] Kutha iki dibangun déning bangsa Yunani ing taun 588 SM.[2] Pembangunan kutha Apollonia iki digunakake kanggo ngurmati Apollo déwa Yunani. Kutha iki minangka pusat komersial kanggo para pedagang lan suku Illyrian kismis, kang wis urip jinejeran karo wong Yunani nganti pirang-pirang abad-abad.[2]

Kutha Apollonia dadi sugih amarga saka dol tinuku budak kang tansah kalaksanan saben dina.[2] Pelabuhan ing jaman biyèn, bisa nampung 100 kapal dagang.[2] Amarga kedadeyan mau Apollonia ngadheg dadi sawijining kutha wigati tumrap bisnis, lan kasil anggoné ngambakake wewengkon nganti ngancik Delta Danube.[2] Sanajan kutha iki ditinggaake ing pungkasaning jaman kuno, nganti seprene isih akèh yasan bertahan ing kahanan kang relatif apik.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Wilkes, J. J. The Illyrians, 1992,ISBN 0-631-19807-5,Page 96,"… whose land is the city Epidamnus. A river flows by the city, by name the Palamnus. Then from Epidamnus to Apollonia, a Greek city, the journey on foot takes two days. Apollonia lies fifty stades from the sea and the river …"
  2. ^ a b c d e f g [ http://id.tixik.com/apollonia-2353527.htm'. Diundhuh tanggal 8 Juni 2010.]

Pranala njaba[besut | besut sumber]