Anthonius saka Padua

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Antonius)
Jump to navigation Jump to search
Santo Anthonius saka Padua
Anthony pereda.jpg

Anthonius saka Padua karo Bayi Yesus karya Antonio de Pereda
Dhoktor Evangelis
Hammer of Heretics
Profesor Mukjizat
Miyos c. 1195, Lisbon
Tilar donya 13 Juni 1231 (umur 36), Padua
Dipun urmati ing Gréja Katulik Roma
Kanonisasi 30 Mèi 1232, Spoleto, Italia déning Paus Gregorius IX
Papan ziarah utama Basilika Santo Anthonius saka Padua ing Padua, Italia
Dinten pèngetan 13 Juni
Atribut Buku; roti; Bayi Yesus; lily
Pangreksa Indian Amérika; kéwan; mandhul; Brazil; Wong tuwa; iman sajeroning Sakramen Mahasuci; Nelayan; Kustodian Franciskan saka Tanah Suci; Panenan; Jaran; pasal kang ilang; kéwan cendhak; Layang; Pelaut; wong kang katindhes; wong miskin; Portugal; wanita ngandhut; panggolèk barang ilang; bangké kapal; ngelih; kamandhulan; pangon babi; Indian Tigua; travel hostesses; pelancong; Watermen
Gloriole.svg Portal Santo

Santo Antonius saka Padua, uga divenerasikaké minangka Antonius saka Lisboa, mligi ing Portugal (lair 15 Agustus 1195 – pati 13 Juni 1231 ing yuswa 35 taun) iku siji santo Katulik kang dilairaké saka siji kulawarga sugih ing Lisbon kanthi jeneng Fernando de Bulhões.

Kauripan[besut | besut sumber]

Panjenengané dibaptis kanthi jeneng Fernando. Kulawargané ngatur siji pendhidhikan swara kanggo panjenengané ing sekolah katedral lokal. Nentang pepénginan wong tuwané, Fernando mlebu menyang Abbey Augustinian ing St Vincent ing pinggiran Lisbon. Canons Regular of St Augustine, ing endi panjenengané dadi anggotané, misuwur saka dhédhikasiné marang pangoyakan pendhidhikan. Fernando sinau Sacred Scripture, Santo Jerome, Santo Agustinus, Santo Gregorius Agung (Paus Gregorius I) lan Santo Bernardus. Panjenengané uga sinau master Latin Ovid, Seneca, lan Cato. Fernando kerep ditekani déning kanca lan seduluré, nggawa bebungah lan pawarta kang ngisinaké saka donya sosialé kang banget nganggu panjenengané. Pelajarané keganggu lan panjenengané ora nemu katentreman ing kana. Panjenengané mbujuk pandhuwuré kanggo mindhah panjenengané menyang Abbey Augustinian of the Holy Cross ing Coimbra, kang wektu iku ibu kuthané Portugal, lan nerusaké sinauné.

Pangakonan[besut | besut sumber]

Panjenengané nyekel rekor kanonisasi paling rikat sajeroning sajarah; panjenengané diumumaké minangka siji santo mung ing sajeroning wektu 352 dina sawisé tilar donyané (Pentakosta, 30 Mèi 1232). Dina riyayané saben tanggal 13 Juni, dina tilar donyané, siji dina riyaya kang populèr lan gedhé ing Lisbon. Santo Anthonius iku santo pangreksa Lisbon lan uga pelindung Padua, ing endi reliké tetep sawisé tilar donyané.

Manéka mujizat kang digandhèngaké karo jenengé marakaké jeneng Antonius misuwur ing saindhenging donya. Para pendhudhuk kutha Padua ngedegaké siji basilika kang éndah banget kanggo ngéling-éling panjenengané, lan menyang kana reliké dipindhahaké nalika taun 1263.

Pranala njaba[besut | besut sumber]