Anthonius saka Padua

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Antonius)
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Santo Anthonius saka Padua
Anthony pereda.jpg

Anthonius saka Padua karo Bayi Yesus karya Antonio de Pereda
Doktor Evangelis
Hammer of Heretics
Profesor Mukjizat
Miyos c. 1195, Lisbon
Tilar donya 13 Juni 1231 (umur 36), Padua
Dipun urmati ing Gréja Katulik Roma
Kanonisasi 30 Mei 1232, Spoleto, Italia déning Paus Gregorius IX
Papan ziarah utama Basilika Santo Anthonius saka Padua ing Padua, Italia
Dinten pèngetan 13 Juni
Atribut Buku; roti; Bayi Yesus; lily
Pangreksa Indian Amérika; kéwan; mandhul; Brazil; Wong tuwa; iman jroning Sakramen Mahasuci; Nelayan; Kustodian Franciskan saka Tanah Suci; Panenan; Jaran; pasal sing ilang; kéwan cendhak; Layang; Pelaut; wong sing katindhes; wong miskin; Portugal; wanita ngandhut; panggolèk barang ilang; bangké kapal; ngelih; kamandhulan; pangon babi; Indian Tigua; travel hostesses; pelancong; Watermen
Gloriole.svg Portal Santo

Santo Antonius saka Padua, uga divenerasikaké minangka Antonius saka Lisboa, utamané ing Portugal (lair 15 Agustus 1195 – tilar donya 13 Juni 1231 kanthi umur35 taun) iku sawijining santo Katulik sing dilairaké saka sawijining kulawarga sugih ing Lisbon kanthi jeneng Fernando de Bulhões.

Kauripan[sunting | sunting sumber]

Panjenengané dibaptis kanthi jeneng Fernando. Kulawargané ngatur sawijining pendhidhikan swara kanggo panjenengané ing sekolah katedral lokal. Nentang pepénginan wong tuwané, Fernando mlebu menyang Abbey Augustinian ing St Vincent ing pinggiran Lisbon. Canons Regular of St Augustine, ing endi panjenengané dadi anggotané, misuwur saka dhédhikasiné marang pangoyakan pendhidhikan. Fernando sinau Sacred Scripture, Santo Jerome, Santo Agustinus, Santo Gregorius Agung (Paus Gregorius I) lan Santo Bernardus. Panjenengané uga sinau master Latin Ovid, Seneca, lan Cato. Fernando kerep ditekani déning kanca lan seduluré, nggawa hadhiah lan pawarta sing ngisinaké saka donya sosialé sing banget nganggu panjenengané. Pelajarané keganggu lan panjenengané ora nemokaké katentreman ing kana. Panjenengané mbujuk pandhuwuré kanggo mindhah panjenengané menyang Abbey Augustinian of the Holy Cross ing Coimbra, sing wektu iku ibu kuthané Portugal, lan nerusaké sinauné.

Pangakonan[sunting | sunting sumber]

Panjenengané nyekel rekor kanonisasi paling cepet jroning sajarah; panjenengané diumumaké minangka sawijining santo mung jroning wektu 352 dina sawisé tilar donyané (Pentakosta, 30 Mei 1232). Dina riyayané saben tanggal 13 Juni, dina tilar donyané, sawijining dina riyaya sing populèr lan gedhé ing Lisbon. Santo Anthonius iku santo pangreksa Lisbon lan uga pelindung Padua, ing endi reliké tetep sawisé tilar donyané.

Manéka mujizat sing digandhèngaké karo jenengé marakaké jeneng Antonius misuwur ing saindhenging donya. Para pendhudhuk kutha Padua ngedegaké sawijining basilika sing éndah banget kanggo ngéling-éling panjenengané, lan menyang kana reliké dipindhahaké nalika taun 1263.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]