Android

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Android
Android robot.svg
Android logo (2014).svg
Parusahan / developer
Programmed in C (inti), C++, Java (UI)[1][1]
Kulawarga OS Unix-like
Katrangan kahanan Aktif
Modhèl sumber Sumber terbuka[2] dan pada sapérangan besar perangkat dengan komponèn perorangan[3]
Initial release Sèptèmber 23, 2008 (2008-09-23)[4]
Vèrsi stabil pungkasan 5.0.2 Lollipop / Dhésèmber 19, 2014; 4 taun kapungkur (2014-12-19)
Targèt pamasaran Telepon pintar, komputer tablet, TV
Available language(s) 46 basa
Pangatur kemasan Google Play, APK
Platform sinengkuyung ARM, MIPS[5] dan x86[6][lower-alpha 1]
Kernel type Monolitik (modifikasi kernel Linux)
Userland Bionic libc,[7] shell dari NetBSD,[8] beberapa utilitas asli dari NetBSD[9]
Default user interface Grafis (multi sentuh)
License Lisensi Apache 2.0
Modifikasi kernel Linux berlisensi GNU GPL v2[10]
Situs wèb www.android.com
logo Android

Android ya iku salah siji operating system kang adhedasar Linux kanggo télpon selulér kaya ta télpon pinter lan komputer tablét sing misuwur ing Indonésia lan donya. Android nyedhiani platform kang tinarbuka marang para pengrembaka kanggo ngripta aplikasi dhéwé lan digunakaké peranti-peranti kang obah. Wiwitané, Android Inc. dituku déning Google Inc., kang lagi baé gawé peranti lunak kanggo ponsél. Sawisé iku kanggo ngembangaké Android, diwangun Open Handsét Alliance, konsorsium saka 34 perusahaan peranti atos (peranti keras), peranti lunak, lan télékomunikasi, uga kalebu Google, HTC, Intel, Motorola, Qualcomm, T-Mobile, lan Nvidia.

Dhaftar versi[besut | besut sumber]

  1. Donut
  2. Eclair
  3. Froyo
  4. Gingerbread
  5. Honycomb
  6. Ice Cream Sandwich
  7. Jellybean
  8. KitKat
  9. Lollipop
  10. Marshmallow (6.0-6.0.1)
  11. Nougat (7.0-7.1.1)
  12. Oreo (8.0)
  13. Pie (9.0)

Cathetan Sikil[besut | besut sumber]

  1. a b "Android Code Analysis". Dijupuk June 6, 2012. 
  2. "The Android Source Code: Governance Philosophy". source.android.com. December 17, 2014. Dijupuk January 25, 2015. 
  3. "Google’s iron grip on Android: Controlling open source by any means necessary". Ars Technica. Dijupuk December 8, 2013. 
  4. "Announcing the Android 1.0 SDK, release 1". September 9, 2008. Dijupuk September 21, 2012. 
  5. "MIPS gets sweet with Honeycomb". Eetimes.com. Dijupuk February 20, 2012. 
  6. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng ARMAN-4.0-on-x86
  7. "android/platform/bionic/". 
  8. android/platform/system/core/sh/
  9. android/platform/system/core/toolbox/
  10. "Licenses". Android Open Source Project. Open Handset Alliance. Dijupuk September 9, 2012. The preferred license for the Android Open Source Project is the Apache Software License, 2.0. ... Why Apache Software License? ... For userspace (that is, non-kernel) software, we do in fact prefer ASL2.0 (and similar licenses like BSD, MIT, etc.) over other licenses such as LGPL. Android is about freedom and choice. The purpose of Android is promote openness in the mobile world, but we don't believe it's possible to predict or dictate all the uses to which people will want to put our software. So, while we encourage everyone to make devices that are open and modifiable, we don't believe it is our place to force them to do so. Using LGPL libraries would often force them to do so. 


Masalah sitiran: Tenger <ref> ana tumrap golongan aran "lower-alpha", nanging tenger <references group="lower-alpha"/> sing magepokan ora ana, utawa </ref> panutup ora ana