Amonium sulfat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Struktur amonium sulfat

Amonium sulfat (pangucapan ilmiah ing basa Inggris bagéyan Amerika lan internasional; déné sulfat amonium ing basa Inggris Britania); (NH4)2SO4 , minangka uyah anorganik kanthi manéka panggunaan komersial. Panganggoné paling umum yaiku dadi pupuk ing lemah. Isiné ana 21% nitrogen lan 24% belerang. Zat iki minangka kristal utawa granula padhet sing  putih utawa ora berwarna.[1]

Guna amonium sulfat[besut | besut sumber]

Panggunaan utama amonium sulfat ya iku dadi pupuk kanggo lemah alkali. Ing lemah ion amonium dirilis lan mbentuk sawétara asem, mbantu keseimbangan pH ing lemah, lan nyumbang nitrogen penting kanggo tuwuh tanduran. Kerugian utama panggunaan amonium sulfat ya iku kandungan nitrogen sing sithik relatif marang amonium nitrat, sing ngunggahaké béya transportasi. [2] Zat iki uga dipigunakaké minangka semprotan tetanèn mbantu kanggo nglarutaké insektisida, herbisida, lan fungisida ing banyu. Ana ing kéné fungsi kanggo ngikat zat besi lan kalsium sing ana ing banyu sumur lan sèl tanduran. Iki efektif banget minangka bahan tambahan kanggo 2,4-D (amina), glyphosate, lan glufosinasi herbisida.

Sampel amonium sulfat

Panganggoné ing laboratorium[besut | besut sumber]

Pangendhapan amonium sulfat minangka cara umum kanggo pemurnian protein kanthi presipitasi. Amarga kekuwatan ion kanggo larutan, kelarutan protein ing larutan kasebut saya mudhun. Amonium sulfat pancèn larut ing banyu amarga sifat ion, mula bisa "uyah" protein kanthi presipitasi. [3] Amarga konstanta banyu sing dielektrik dhuwur, ion uyah sing disosiasi dadi amonium kationik lan sulfat anionik bisa diatasi sajroné ing hidrasi molekul banyu. Kaluwihan saka zat iki ing pemurnian senyawa asalé saka kemampuané dadi luwih terhidrasi dibandhingaké karo molekul nonpolar sing luwih akéh lan mula molekul nonpolar sing dikarepaké bisa uga dibutuhaké saka larutan kasebut ing bentuk konsentrat. Cara iki diarani panguyahan lan mbutuhaké panggunaan konsentrasi uyah sing dhuwur sing bisa larut ing campuran banyu. Persentase uyah sing digunakaké ya iku mbandhingaké konsentrasi uyah maksimal ing campuran kasebut bisa larut. Kayané, sanajan konsentrasi dhuwur dibutuhaké kanggo cara supaya bisa nambah uyah sing akéh, luwih saka 100%, uga bisa nyemprotaké larutan, mula bisa nyebabaké kontaminasi nonpolar kanthi endhapan uyah. [4] Konsentrasi uyah sing dhuwur, sing bisa ditindakaké kanthi nambah utawa nambah konsentrasi amonium sulfat ing larutan, mbisakaké misahaké protein adhedhasar penurunan kelarutan protein; pamisahan iki bisa uga ditindakaké kanthi sentrifugasi . Presipitasi amonium sulfat minangka asil saka nyuda kelarutan tinimbang denaturasi protein, saengga protein endhapan bisa larut liwat panggunaan buffer standar. [5] Presipitasi amonium sulfat nyedhiyakaké cara sing gampang lan gampang kanggo fraksi campuran protein komplèks.[6]

Ing analisis kisi karet, asem lemak volatil dianalisis nganggo karet endhapan kanthi larutan amonium sulfat 35%, sing nuwuhaké cairan bening saka asem lemak volatikal sing dipikolèhi karo asem sulfat banjur disaring karo uap. Pucuk  selektif karo amonium sulfat, ngelawan teknik presipitasi biasa sing nggunakaké asem asetat, ora ngganggu panéntu asem lemak sing molah malih. [7]

Bahan tambahan pangan[besut | besut sumber]

Minangka aditif panganan, amonium sulfat dianggep umume diakoni aman (GRAS) dening Administrasi Pangan lan Obat-obatan AS, [8] lan ing Uni Eropa ditunjuk dening nomer E E517. Iki digunakaké minangka regulator kaaseman[9] ing glepung[10] lan roti.[11]

Guna liyané[besut | besut sumber]

Ing perawatan banyu ombe, amonium sulfat digunakaké bebarengan karo klorin kanggo ngasilaké monokloramin kanggo disinfeksi.[12] Amonium sulfat kadhaptar minangka bahan kanggo akéh vaksin Amerika Serikat ing Pusat Kontrol Penyakit.[13]

Réaksi amonium sulfat[besut | besut sumber]

Dekomposi saka amonium sulfat nalika dadi panas ing ndhuwur 250 ° C, kaping pisanan nggawé bisulfat amonium . Pamanasan suhu sing luwih dhuwur nyebabaké dekomposisi dadi amonia, nitrogen, sulfur dioksida, lan banyu.[14] Minangka uyah asem kuat (H2SO4) lan basa lemah (NH 3), larutané asem; PH larutan 0,1 M ya iku 5,5. Ing larutan banyu reaksi ya iku reaksi saka NH4+ lan SO4−2 ion. Contoné, tambahan barium klorida, nyebabaké metu barium sulfat. Filtrat ing penguapan ngasilaké amonium klorida. Partikel udhara saka amonium sulfat sing nguap ngemot udakara 30% polusi partikel alus ing saindenging jagad.[15]

Paripustaka[besut | besut sumber]

  1. "AMONIUM SULFAT" (PDF). Dibukak ing 2021-04-26.
  2. Karl-Heinz Zapp "Ammonium Compounds" in Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, 2012, Wiley-VCH, Weinheim. doi:10.1002/14356007.a02_243
  3. Duong-Ly, Krisna C.; Gabelli, Sandra B. (2014-01-01). "Salting out of Proteins Using Ammonium Sulfate Precipitation". In Lorsch, Jon (ed.). Methods in Enzymology. Laboratory Methods in Enzymology: Protein Part C. 541. Academic Press. pp. 85–94. doi:10.1016/B978-0-12-420119-4.00007-0. ISBN 9780124201194. PMID 24674064.
  4. Duong-Ly, Krisna C.; Gabelli, Sandra B. (2014-01-01). "Salting out of proteins using ammonium sulfate precipitation". Methods in Enzymology. 541: 85–94. doi:10.1016/B978-0-12-420119-4.00007-0. ISBN 9780124201194. ISSN 1557-7988. PMID 24674064.
  5. Wingfield, Paul T. (2017-05-05). "Protein Precipitation Using Ammonium Sulfate". Current Protocols in Protein Science. 13 (1): A.3F.1–8. doi:10.1002/0471140864.psa03fs13. ISBN 978-0471140863. ISSN 1934-3655. PMC 4817497. PMID 18429073.
  6. "Ammonium Sulfate Calculator". EnCor Biotechnology Inc. 2013. Dibukak ing March 2, 2013.
  7. ASTM Standard Specification for Rubber Concentrates D 1076-06
  8. "Select Committee on GRAS Substances (SCOGS) Opinion: Ammonium sulfate". U.S. Food and Drug Administration. August 16, 2011. Dibukak ing March 2, 2013.
  9. "Panera Bread › Menu & Nutrition › Nutrition Information Profile". Diarsip saka sing asli ing August 19, 2009. Dibukak ing March 2, 2013.
  10. "Official Subway Restaurants U.S. Products Ingredients Guide". Diarsip saka sing asli ing August 14, 2011. Dibukak ing March 2, 2013.
  11. Sarah Klein (May 14, 2012). "Gross Ingredients In Processed Foods". The Huffington Post. Dibukak ing March 2, 2013.
  12. McCool, Pat. "Feeding Ammonium Sulfate to Form Combined Chlorine Residual" (PDF). The Kansas Lifeline. Kansas Rural Water Association. Dibukak ing 6 June 2019.
  13. "Vaccine Excipient & Media Summary" (PDF). Centers for Disease Control and Prevention (CDC). February 2012. Dibukak ing March 2, 2013.
  14. Liu Ke-wei, Chen Tian-lang (2002). "Studies on the thermal decomposition of ammonium sulfate". Chemical Research and Application (ing basa Tyonghwa). 14 (6). doi:10.3969/j.issn.1004-1656.2002.06.038.
  15. "Where Does Air Pollution Come From?". www.purakamasks.com (ing basa Inggris). 2019-02-15. Dibukak ing 2019-02-20.