Amonium klorida

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Cithakan:Chembox RefractIndexCithakan:Chembox LD50

Amonium klorida
Gambar
Gambar
Identifikasi
Nomor CAS [12125-02-9]
Nomer EINECS 235-186-4
Nomer RTECS BP4550000
SMILES [Cl-].[NH4+]
InChI 1/ClH.H3N/h1H;1H3
Sifat
Rumus molekul NH4Cl
Massa molar 53.491 g/mol
Panampilan White solid
hygroscopic
Ambu odorless
Densitas 1.5274 g/cm3
Titik leleh

338 °C (decomposes)

Kelarutan dalam air 29.7 g/100 mL (0 °C)
37.2 g/100 mL (20 °C)
77.3 g/100 mL (100 °C)
Kelarutan dalam alcohol 0.6 g/100 mL (19 °C)
Kaasaman (pKa) 9.245
Termokimia
Entalpi
pambentukan
standar
fHo298)
−314.55 kJ/mol[1]
Entropi molar
standar
So298
94.85 J K−1 mol−1 [1]
Bahaya
MSDS ICSC 1051
Klasifikasi EU Harmful (Xn)
Irritant (Xi)
EU Index 017-014-00-8
NFPA 704
NFPA 704.svg
0
1
0
 
Frasa-R Cithakan:R22, Cithakan:R36
Frasa-S Cithakan:S2, Cithakan:S22
Titik murub Non-flammable
Senyawa kagandhèng
Anion liyané Ammonium fluoride
Ammonium bromide
Ammonium iodide
Kation liyané Sodium klorida
Potassium klorida
Hydroxylamonium klorida
Kejaba ditélakaké suwaliké, data ing ndhuwur kanggo
ing suhu lan tekanan standar (25°C, 100 kPa)

Sangkalan lan referensi

Amonium klorida NH4Cl (uga Sal ammoniac, salmiac, nushadir salt, sal armagnac, sal armoniac, salt armoniack) iku, jroning wanguné sing murni, sawijining kristal uyah amonia awerna putih sing bisa larut. Larutan amonium klorida klebu larutan asam. Sal ammoniac iku jeneng amonium klorida jroning wangun mineral alamiah.

Panggunaan liya[sunting | sunting sumber]

Ammonium chlorida dipigunakaké ing ~5% larutan aqueous ing sumur lenga kanthi problem lempung sing abuh (clay swelling problems). Ammonium klorida uga dipigunakaké minangka electrolit ing bateré sèng-karbon (Zinc–carbon battery). Kagunan liya kalebu ing shampoo ranbut, lim kayu, lan prodhuk dat pangresikan (alat pembersih).

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Solid state data from Cithakan:Nist
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Amonium_klorida&oldid=826946"