Abalon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Abalon
AbaloneOutside.jpg
Kulit abalon abang
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Mollusca
Klas: Gastropoda
Subklas: Orthogastropoda
Superordho: Vetigastropoda
Ordho: Archeogastropoda
Superfamili: Haliotoidea
Famili: Haliotidae
Rafinesque, 1815
Génus: Haliotis
Linnaeus, 1758
kulit abalon.
Permukaan kulit abalon pérangan njero ingkang manéka warni.
Daging mentah abalon.

Abalon (asalipun saking Basa Spanyol, Abulón) inggih punika satunggaling spesiès kerang-kerangan (moluska) saking familia Haliotidae lan génus Haliotis [1]. Abalon punika ugi kawéntar minangka kerang mata pitu [2] utawi siput waliking watu, ormer wonten ing Jersey lan Guernsey, perlemoen ing Afrika Selatan, lan pāua wonten ing Selandia Baru. Abalon punika mlebet ing golongan kelas Gastropoda ingkang ageng, Wonten namung satunggal génus ing famili Haliotidae sarta kirang langkung wonten 4-7 subgenus. Spesièsipun kanthi gunggung antawisipun kirang langkung 100 dumugi 130 (amargi wonten hibrida).

Abalon gadhah titikan ing lumah kulit ing pérangan njero ingkang manéka warni ingkang kadamel saking nakre. Daging moluska punika dipunwastani salah satunggaling dhaharan spesial ing sapérangan Amérika Latin (mliginipun wonten ing Chili), Asia Tenggara, lan Asia Wétan (mliginipun wonten ing Républik Rakyat Cina, Jepang, lan Koréa).

Spesiès[besut | besut sumber]

Abalon putih, Haliotis sorenseni
Abalon jingga, Haliotis corrugata

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Indonésia potensial kembangkan abalon, (dipunakses tanggal 24 Fèbruari 2013)
  2. ^ Abalon, Batu Karang, (dipunakses tanggal 24 Fèbruari 2013)