Tethis

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Wonten ing mitologi Yunani, Tethis (basa Yunani: Τηθύς) inggih menika satunggaling Titan sarta dewi segara.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Mosaik Romawi ingkang nggambaraken Tethis, kapanggihaken wonten ingAntakya, Turkey.

Sanajan wonten titikan ingkang dados indikasi wontenipun perang Tethis ingkang kuwat nalika masa-masa ingkang kuno sanget, Tethis boten kathah kacariyosaken ing naskah Yunani Kuno utawi cathetan sejarah babagan pamujan kuno Walter Burkert[1]. Mirsani kawontenan Tethis ing bageyan Iliad ingkang dening tiyang Yunani Kuno dipunwastani Muslihat untuk Zeus. Ingkang nyariosaken bilih Hera nembé usaha supados damel Zeus sesat lajeng ngendika bilih piyambakipun badhe kesah tumuju ing Okeanos, asal mualing para dewa lan Tethis "sang ibu"[2] Burkert [3]. Mirsani wonten ing namanipun wonten transformasi saking Basa Akkadioa tiamtu utawi tâmtu,, laut ingkang saged dipunkenali wonten ing Tiamat. Alternatif sanèsipun menika namanipun kanthi ringkes gadhah teges perempuan tua. Kanthi cetha menika wonten miripipun kalihan ἡ τήθη ingkang ateges nenek lan ugi piyambakipun asring dipungambaraken minangka dewi ingkang kuno sanget [4].

Gambaran[sunting | sunting sumber]

Satunggaling gambaran Tethis inggih menika mosaik lantai saking abad kaping sekawan Masehi ing Antiokhus lan samenika wonten ing Harvard Business School ing Boston, Massachusetts [5] saasampunipun Dumbarton Oaks.[6] Ing mosaik Dumbarton Oaks, sirah Tethis ingkang kaubengi déning ulam-ulam medal saking toya. Ing pundhakipun wonten kemudi kapal, sarta wonten ing janggutipun wonten setunggal pasang swiwi warni abu-abu.

Wonten ing mitologi[sunting | sunting sumber]

Mosaik Tethis saking tengahan abad kaping sekawan Masehi, Philipopolis (Shahba, Syria), Shahba Museum.

Tethis menika lare saking Uranus lan Gaia.[7][8]. Tethis medal wonten ing geguritan-geguritan klasik ananging piyambakipun boten dipunsembah. Tethis menika sedhèrèk sarta garwanipunOkeanos.[9][10][11] Tethis ugi kalebet ibu saking lepen-lepen ing donya kadosta Nil, Alfios, Maiander. Tethis ugi kagungan tigang ewu putri ingkang dipunwastani Okeanid.[12] Dipunwastani minangka wujuding toya ing donya, Tethis ugi dipunsebat wonten gegayutanipun kalihan Thalassa, perwujudan lautan. Wonten ing Titanomakhia, Tethis ngurus Hera dumugi ageng minangka laré kuwalonipun,[13] Awit saking menika, Hera nyebut Tethis minangka perawatipun.[14]

Ing sawijining dinten Hera rumaos boten remen awit saking Kallisto lan Arkas dipunmapanaken wonten ing langit minangka rasi bintang Ursa Mayor lan Ursa Minor. Dados Hera nyuwun dhateng Tethis supados nyegah konstelasi kalih menika dhawah ing ngandhaping horison.[15]

Tethis asring ijolan kalihan Thetis, ingkang kalebet dewi segara lan garwanipun Peleus sarta ibu saking Akhilles.[16] Wonten saperngan mitos ingkang nedahaken bilih hubungan antawisipun kalih dewi segara menika simbah lan putu.

Wonten ing astronomi[sunting | sunting sumber]

Tethys, sanès planet Saturnus, lan Samodra Tethys nalika masa prasejarah dipunparingi nama dewi Tethis menika.

Keturunan[sunting | sunting sumber]

Wonten ing ngandhap menika laré-larénipun Tethis :

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Burkert 1992:92 berpendapat bahwa "Tethis bukanlah tokoh yang aktif dalam mitologi Yunani."
  2. ^ Homeros, Iliad 14
  3. ^ Burkert 1992:93.
  4. ^ Callimachus, Iamb 4.52. 194)
  5. ^ http://media.www.harbus.org/media/storage/paper343/news/2007/04/02/BakerLibrary/This-Month.From.Baker.Library-2815258.shtml
  6. ^ Sara M. Wages, "A Note on the Dumbarton Oaks 'Tethys Mosaic'"Dumbarton Oaks Papers 40 (1986), hlm. 119-128
  7. ^ Hesiodos, Theogonia baris 136, 337
  8. ^ Apollodoros, Bibliotheka, 1.2.
  9. ^ Kallimakhos, Himne 4.17
  10. ^ Apollonios, Argonautika 3.244
  11. ^ Harrison. S. J."Mythological Incest: Catullus 88" The Classical Quarterly New Series, 46.2 (1996), hal. 581-582.
  12. ^ Hesiodos. Theogonia, 337-70.
  13. ^ "...waktu ketika Zeus membuat Kronos sang ayah menggali ke dalam bumi dan laut. Pada masa itu Zeus dan Hera tinggal di istana Okeanos dan Tethis, yang menerima anak-anak dewa itu dari tangan Rea dan menyembunyikan mereka." (Karl Kerenyi, The Gods of the Greeks, 1951: 96, mengutip Iliad 14.239).
  14. ^ Robert Graves, The Greek Myths, 24.9, 164.1
  15. ^ Pseudo-Hyginus, Fabulae, 177: "Tethis, istri Okeanos, dan ibu tiri Hera, melarang mereka tenggelam di Okeanos."
  16. ^ bahkan hal in terjadi juga di masa kuno (Burkert 1992:92)

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tethis&oldid=836607"