Apollo (mitologi)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Apollo
Apollo ny carlsberg glyptotek.jpg
Déwa musik, puisi, wabah, lan pangobatan.
Simbul Lira, tanaman salam, gagak, busur lan anak panah
Wong tuwa Zeus lan Leto
Sedulur Artemis
Anak Asklepios, Troilos, Aristaios, Orfeus.
Padanan jroning mitologi Romawi Apollo
Padanan jroning mitologi Etruska Apullu

Apollo (basa Yunani: Απόλλων, Apóllōn; utawane Απελλων, Apellōn) ya iku Déwa cahya, musik, pemanah, pangobatan, srengéngé, lan penyair ana ing mitologi Yunani lan mitologi Romawi.[1] Apollo iku putra saka Zeus lan Leto lan sadulur kembar Artemis.[1] Orakelé ing Delphi misuwur banget.[1] Akèh wong saka saubengé Yunani nekani orakelé kanggo meruhi ramalan mangsa ngarepé. Jroning mitologi Etruska, Apollo dikenal minangka Apullu.[1] Apollo disembah déning wong Yunani kuna lan déning wong Romawi kuna.[1] Apollo duwe busur kang digawe saka emas.[1] Wit salam, manuk gagak, lan kewan lumba-lumba dikeramatke kanggo ngormati Apollo.[1] Pengobatan lan penyembuhan dikaitkan marang Apollo utawaanake marang anak-anaké, Asklepios (déwa pangobatan), amarga Apollo dianggep dadi déwa kang nggawa kaséhatan, lan tamba lelara wabah.[1] Minangka dewa musik, Apollo yaiku pandhega saka para Muse (dewi musik lan nyanyian).[2] Hermes nyiptakake lira kanggo Apollo lan piranti musik mau dadi atribut kang wigati tumrap Apollo.[2] Himne kang dinyanyike kanggo Apollo disebut paian.[2] Nalika jaman Yunani kuna, utamane ana ing abad katelu Sadurungé Masehi, Apollo digandhèngaké karo Helios (déwa srengenge) lan dulure wadon, Artemis, dikaitaké karo Selene (dèwi wulan).[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber utama[sunting | sunting sumber]

Sumber tambahan[sunting | sunting sumber]

  • M. Bieber, 1964. Alexander the Great in Greek and Roman Art (Chicago)
  • Walter Burkert, 1985. Greek Religion (Harvard University Press) III.2.5 passim
  • Robert Graves, 1960. The Greek Myths, edisi revisi (Penguin)
  • Miranda J. Green, Dictionary of Mltic Myth and Legend, Thames and Hudson Ltd, 1997
  • Karl Kerenyi, Apollon: Studien über Antiken Religion und Humanität edisi revisi 1953.
  • Karl Kerenyi, 1951 The Gods of the Greeks
  • Pauly–Wissowa, Realencyclopädie der klassischen Altertumswissenschaft: II, "Apollon". The best repertory of cult sites (Burkert).
  • Pfeiff, K.A., 1943. Apollon: Wandlung seines Bildes in der griechischen Kunst. Traces the changing iconography of Apollo.
  • N. Yalouris, 1980. The Search for Alexander (Boston) Exhibition.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Apollo_(mitologi)&oldid=830196"