Ursa Minor

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
URSA MINOR

Peta Ursa Minor
Daftar lintang ing Ursa Minor
Cekakan UMi
Genitif Ursae Minoris
Asensio rekta 15
Deklinasi +75
Area 256 derajad pesagi (#56th)
Lintang utama 7
Lintang
Bayer/Flamsteed
23
Lintang
mawa planèt
1
Lintang padhang 3
Lintang cedhak 0
Lintang paling padhang Polaris (1.97m)
Lintang paling cedhak UU UMi ( tc)
Obyèk Messier 0
Udan météor Ursids
Rasi lintang
sing wewatesan
Draco
Camelopardalis
Cepheus
Katon antara lintang +90° lan −10°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi June.
'

Ursa Minor (Latin: "Smaller Bear", inggih lawanipun Ursa Major), ingkang ugi dipunsebat kanthi sebatan Little Bear, inggih punika salah satunggaling konstelasi ingkang mapan wonten ing belahan bumi sisih lor. Kados Ursa Major utawi ingkang winastanan "Great Bear", ingkang buntutipun saking beruang alit ugi saged dipuntingali kados cepengan cendhok, mila ugi dipunsebat "Little Dipper". Konstelasi punika inggih minangka salah satunggal saking 48 konstelasi ingkang sampun kedhaptar wiwit abad kaping kalih dening astronom Ptolemy, lan mlebet dados salah satunggal rasi lintang saking 88 dhaptar konstalasi lintang modheren. Ursa minor dipunmangertosi papanipun wonten ing sisih lor ing tiang langit, sanajan ta posisinipun punika badhé ngalami éwah- éwahan sasampunipun sapérangan abad amargi wonten presesi saking equinoxes.[1]

Mitologi Yunani[sunting | sunting sumber]

Wonten ing mitologi Yunani, Ursa Minor inggih wonten gayutanipun kaliyan Ida, salah satunggaling widadari ingkang ngrawat Zeus nalika taksih bayi. Wonten ing mitos sanesipun, pitung lintang Ursa Minor dipunidhentifikasi dados Hesperides, inggih punika pu=itung putri Atlas ingkang njagi kuil Hera lan kebon apel ingkang saged paring keabadian. Lintang - lintang Ursa Minor sampun nate dipun anggep minangka bageyan saking konstelasi Draco lan mbentuk asterism ingkang dipunsebat Wing Naga (sewiwinipun naga).[2] Tiyang Yunani ugi asrin nyebat Ursa Minor kanthi sebatan Fenisia. Fenisia ugi dipunginakaken dening Ursa Minor kangge tandha navigasi tinimbang ingkang ngginakaken ursa mayor minangka tandha navigasinipun. Sanajan Ursa Minor langkung alit lan mbleret tinimbang ursa major, ananging ursa minor langkung caket kaliyan kutub lor lan pointer ingakang paling sae inggih dhateng lor.

Lintang - lintang[sunting | sunting sumber]

Konstelasi Ursa Minor gadhah area ingakng ambanipun kirang langkung 256 persegi drajat lan ngewrat setunggal lintang ingkang dipunmangertosi minangka satunggaling planet. Konstelasi ursa minor saged dipun tingali wonten ing latitude ing antawisipun +90° lan -10° lan paling sae dipun tingali ing wekdal jam 9 dalu ing salebeting sasi Juni. Ursa minor papanipun inggih wonten ing langit kutub lor. Pitung lintang ingkang padhang wonten ing konstelasi ursa minor inggih wujudipun kados cidhuk, meh sami kaliyan asterism ing konstelasi Ursa Major. Wonten ing pucuking kangge cepengan inggih wonten [8539] lintang lor, Polaris. Polaris ugi saged dipunpanggihaken kanthi ngetutaken garis medal kalih lintang ingkang mbentuk kados mangkok saking biduk, ingkang ing caketipun wonten asterism (astronomi) ingkang ugi dipunpanggihaken wonten ing konstelasi Ursa Major.[3]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Guilherme de Almeida (2004). Navigating the Night Sky: How to Identify the Stars and Constellations. Springer. ISBN 1-85233-737-0.
  2. ^ Ursa Minor(dipunundhuh tanggal 12 Pebruari 2013)
  3. ^ The Deep Photographic Guide to the Constellations: Ursa Minor

Cithakan:Lintang ing Ursa Minor Cithakan:Navconstel Cithakan:Sky


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ursa_Minor&oldid=836627"