Ursa Major

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
URSA MAJOR

Peta Ursa Major
Daftar lintang ing Ursa Major
Cekakan UMa
Genitif Ursae Majoris
Asensio rekta 10.67
Deklinasi +55.38
Area 1280 derajad pesagi (#3rd)
Lintang utama 7, 20
Lintang
Bayer/Flamsteed
93
Lintang
mawa planèt
20
Lintang padhang 7
Lintang cedhak 8
Lintang paling padhang ε UMa (Alioth) (1.76m)
Lintang paling cedhak Lalande 21185 ( tc)
Obyèk Messier 7
Udan météor Alpha Ursa Majorids
Leonids-Ursids
Rasi lintang
sing wewatesan
Draco
Camelopardalis
Lynx
Leo Minor
Leo
Coma Berenices
Canes Venatici
Boötes
Katon antara lintang +90° lan −30°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi April.
Big dipper.triddle.jpg
The Big Dipper or Plough.

Ursa Major (utawi ing basa Latin dipunsebat: "Larger Bear"), ugi misuwur kanthi nama Great Bear, inggih punika salah satunggaling konstelasi ingkang saged dipun tingali ing salebeting setunggal taun ingkang mapan wonten ing belahan bumi sisih lor Konstelasi Ursa mayor paling saé dipuntingali ing sasi April. Punika dipundhominasi dening ambanipun ingkang wiyar sanget ingkang dipunakeni ing èlmu astronomi ingkang misuwur kanthi sebatan Big Dipper utawi Plough, ingkang punika dipunginakaken minangka pitedah navigasi ing arah lor, lan gadhah mitos ingkang langkung kathah ing dunya kabudayan.

Asterisme[sunting | sunting sumber]

Pitung lintang ingkang paling padhang wonten ing wujud astèrisme Ursa Mayor misuwur minangka Big Dipper ing Amerika Serikat lan Kanada utawi dipun sebat bajak ing Inggris lan Irlandia. Asterisme sanesipun ugi misuwr kanthi sebatan "Three Leaps of Gazelle"[1] inggih punika ngewrat budaya Arab, sak gandhengan saking tigang pasang lintang:

Lintang - lintang punika dipunpanggihaken wonten ing sak rentetan watesan ing konstelasi ursa major sisih kulon radi kidul.

Lintang - lintang[sunting | sunting sumber]

Kejawi saking Dubhe lan Alkaid (Eta Ursae Majoris), (Eta Ursae Majoris), lintang - lintang wonten ing ursa mayor punika sedaya gadhah gerak arah tumuju dhateng konstelasi Sagitarius. Saperangan lintang sanesipun kados ingkang sampun dipundhentifikasi sesarengan sedaya ugi dipun sebat Ursa Major Grup Moving. Mizar, inggih punika satunggaling lintang wonten ing salebeting biduk, ingkang mbentuk satunggaling optik ingkang misuwur kanthi sebatan lintang gandha kaliya Alcor. Lintang - lintang Merak (β Ursae Majoris) lan Dubhe (α Ursae Majoris) inggih dipun mangertosi minagka lintang pointer amargi sedayanipun saged mbiyantu kangge manggihake Polaris, ingkang ugi dipunmangertosi minangka lintang lor. Kanthi ningali jalur lintasan garis saking Merak dumugi Dubhe lajeng dipunterasaken, kanthi setunggal mripat saged ketingal Polaris, ingkang papanipun nedahaken langit lor ingkang leres. W Ursae Majoris inggih punika satunggaling prototipe saking kelas kontak biner, variabel lintang ingkang gadhah magnitudon ing antawisipun 7.75m and 8.48m. 47 Ursae Majoris inggih punika lintang ingkang wujudipun kados srengenge ingkang gadhah tigang planet system.[2] 47 Ursae Majoris b, dipunpanggihaken wonten ing taun 1996, kanthi orbitipun saben 1078 dinten sepisan lan masanipun inggih langkung ageng ping 2,53 saking masanipun Jupiter. [3] 47 Ursae Majoris c, dipunpanggihaken wonten ing tun 2001, ingkang orbitipun saben 2391 dinten sepisan kanthi masanipun langkung ageng ping 0,54 tinimbang massanipun Jupiter. [4] 47 Ursae Majoris d, dipunpanggihaken ing taun 2010, lan punika boten gadhah wekdal ingkang mesti, ingkang orbitipun ing antawisipun 8907 lan 19097 dinten, kanthi masanipun langkung ageng ping 1,64 tinimbang massanipun upiter.[5] Magnitudonipun lintang punika inggih 5,0 lan tebihipun kirang langkung 242 taun cahya saking bumi. [2]

Sujarah[sunting | sunting sumber]

Ursa mayor inggih punika salah satunggal saking rasi lintang ingkang paling tuwa lan paling misuwur ing langit. Konstelasi ursa mayor punika sampun kedhaptar dening astronom Ptolemy saking Yunani ing abad kaping kalih. Sadarengipun dpun panggihaken dening Ptolemy, konstelasi ursa mayor sampun dipunsebataken wonten ing teks - teks kuno kados ta karyanipun Homer lan Alkitab.[6] Ing mitos Yunani, ursa majur dipunkaji denng Callisto salah satunggaling widadari enem ingkang ayu parasipun ingkang njagi Zeus lan lajeng gandrung tresna dhateng piyambakipun. GArwanipun, Hera inggih lajeng cemburu lan lajeng ngalami ewah- ewahan dados beruang.[7]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Ursa Major & Ursa Minor". Winter Sky Tour. http://my.execpc.com/60/B3/culp/astronomy/Winter/Bears.html.
  2. ^ a b Levy 2005, hlm. 67.
  3. ^ "Planet 47 Uma b". The Extrasolar Planet Encyclopaedia. Paris Observatory. 11 July 2012. http://exoplanet.eu/catalog/47_uma_b/. Retrieved 12 Pebruary 2013.
  4. ^ "Planet 47 Uma c". The Extrasolar Planet Encyclopaedia. Paris Observatory. 11 July 2012. http://exoplanet.eu/catalog/47_uma_c/. Retrieved 12 Pebruary 2013.
  5. ^ "Planet 47 Uma d". The Extrasolar Planet Encyclopaedia. Paris Observatory. 11 July 2012. http://exoplanet.eu/catalog/47_uma_d/. Retrieved 12 Pebruary 2013.
  6. ^ Ursa Major(dipunundhuh tanggal 12 Pebruari 2013)
  7. ^ The Deep Photographic Guide to the Constellations: Ursa Major

Cithakan:Stars of Ursa Major Cithakan:Navconstel Cithakan:Sky

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ursa_Major&oldid=836815"