Canes Venatici

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
CANES VENATICI

Peta Canes Venatici
Daftar lintang ing Canes Venatici
Cekakan CVn
Genitif Canum Venaticorum
Asensio rekta 13
Deklinasi +40
Area 465 derajad pesagi (#38th)
Lintang utama 2
Lintang
Bayer/Flamsteed
21
Lintang
mawa planèt
4
Lintang padhang 1
Lintang cedhak 2
Lintang paling padhang Cor Caroli (α CVn) (2.90m)
Lintang paling cedhak DG CVn ( tc)
Obyèk Messier 5
Udan météor Canes Venaticids
Rasi lintang
sing wewatesan
Ursa Major
Boötes
Coma Berenices
Katon antara lintang +90° lan −40°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi May.
'

Canes Venatici (play /ˈknz vɪˈnætɪs/) inggih punika salah satunggaling rasi lintang ingkang mapan wonten ing belahan langit sisih lor. Rasi lintang punika dipundamel dening astronom Polish, Johannes Hevelius ing abad kaping pitulas. Ing basa Latin, Canes Venatici tegesipun kirik pemburu. Rasi lintang punika kalebet 88 rasi lintang modhèrn ingkang sampun dipuntetepaken. Sadèrengipun Hevelius ndamel Canes Venatici inggih kalebet wonten ing bagéyan rasi lintang Bootes.

Lintang - lintang[sunting | sunting sumber]

Rasi lintang Canes Venatici gadhah dhaérah ingkang ambanipun kirang langkung 465 drajat persegi lan boten ngewrat kathah lintang ingkang dipunmangertosi minangka planet - planet. Rasi lintang punika saged dipuntingali wonten ing garis lintang antawisipun +90° lan -40° lan badhé ketingal paling sa menawi dipuntingali ing jam 9 dalu ing salebeting sasi Mei. Dene lintang - lintang ingkang wonten ing rasi lintang punika ing antawisipun inggih kados mekaten:

  • Cor Caroli utawi alpha Canum Venaticorum inggih punika lintang ingkang paling padhang wonten ing rasi lintang Canes Venatici. Lintang Cor Caroli kalebet jinis lintang binar kanthi gadhah magnitudo 2,81, lan tebihipun kirang langkung 110 taun cahya. Kalih komponenipun ingkang padhang ingih punika alpha 2 Canum Venaticori.[1] Nama asli lintang punika inggih Cor Caroli Regis Martyris ingkang dipundamel dening Sir Charles Scarborough. Cor Caroli tegesipun manahipun Charles. Cor Caroli inggih punika bageyan saking asterisme berlian ingkang ageng, sesarengan kaliyan Denebola ing Leo, Spica ing Virgo lan Arcturus ing Bootes.
  • Beta Canum Venaticorum ingkang ugi dipunmangertosi minangka Chara inggih punika lintang ingkang paling padhang nomer kalih wonten ing rasi lintang Canes Venatici. Lintang Chara inggih minangka lintang tipe G ingkang cahyanipun meh sami kaliyan srengenge. Sesarengan kaliyan Cor Caroli, lintang punika maujud saking kirik kidul.
  • La Superba (Y Canum Venaticorum);; inggih punika variabel lintang semi reguler ingkang badhe paling sae dipuntingali saking wujudipun ingkang abrit. Lintang punika inggih minangka salah satunggal saking lintang ingkang gadhah cahya raksasa carbon abrit lan minangkang lintang J ingkang paling padhang wonten ing langit. Kanthi temperatur kirang langkung 2800 K, lintang punika kalebet lintang ingkang dipunmangertosi paling adhem. La Superba inggih dipunparingi nama dening astronom Italia, Angelo Secchi ing abad kaping sangalas.
  • Kalih lintang sanesipun ingkang dipunmangertosi wonten ing rasi lintang punika inggih punika AM Canum Venaticorum lan 20 Canum Venaticorum. Salah satunggaliipun inggih gadhah werna sanget biru kanthi gadhah magnitudo 14, ingkang minangka saged dipunklasifikasi variabel lintang katalismik. Ingkang nomet kalih inggih punika lintang ingkang gadhah cahya raksasa tipe F ingkang tebihipun 286 taun cahya saking bumi.

Canes Venatici inggih taksih kalebet kulawarga rasi lintang Ursa Major sesarengan kaliyan rasi lintang Ursa Major, Ursa Minor, Draco, Bootes, Coma Berenices, Corona Borealis, Camelopardalis, Leo Minor lan Lynx. Déné rasi lintang sanèsipun ingkang mapan wonten ing sak kiteripun Canes Venatici inggih punika rasi lintang Ursa Major, Bootes, lan Coma Berenices.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Ridpath 2001, pp. 96-97
  2. ^ (en)Canes Venaticorum(dipunundhuh tanggal 24 Pebruari 2013)
  • Allen, Richard Hinckley (1899), Star Names: Their Lore and Meaning
  • Apianus, Petrus (1533), Horoscopion generale
  • Bečvář, Antonín (1951), Atlas Coeli II - Catalogue 1950.0, Czechoslovak Astronomical Society
  • Hevelius, Johannes (1690), Firmamentum Soviescianum
  • Kunitzsch, P. (1959), Arabische Sternnamen in Europa, Otto Harassowitz
  • Kunitzsch, P. (1974), Der Almagest: Die Syntaxis Mathematica des Claudius Ptolemäus in arabisch-lateinischer Ūberlieferung, Otto Harassowitz
  • Kunitzsch, P. (1990), Der Sternkatalog des Almagest Die arabisch-mittelalterliche Tradition: II Die lateinische Ūbersetzung Gerhards von Cremona, Otto Harassowitz
  • Kunitzsch, P.; Smart, T. (2006), A Dictionary of Modern Star Names: A Short Guide to 254 Star Names and Their Derivations (2nd Revised ed.), Sky Publishing, ISBN 1-931559-44-9
  • Ridpath, Ian (2001) (3rd ed.), Princeton University Press, ISBN 0-691-08913-2
  • Ridpath, Ian (2007) (4th ed.), Princeton University Press, ISBN 978-0-691-13556-4
  • Wilkins, Jamie; Dunn, Robert (2006), 300 Astronomical Objects: A Visual Reference to the Universe, Firefly Books, ISBN 9781554071753
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Canes_Venatici&oldid=836888"