Bootes

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
BOÖTES

Peta Boötes
Daftar lintang ing Boötes
Cekakan Boo
Genitif Boötis
Asensio rekta 15
Deklinasi +30
Area 907 derajad pesagi (#13th)
Lintang utama 7, 15
Lintang
Bayer/Flamsteed
59
Lintang
mawa planèt
9
Lintang padhang 3
Lintang cedhak 3
Lintang paling padhang Arcturus (α Boo) (−0.04m)
Lintang paling cedhak Wolf 498 ( tc)
Obyèk Messier 0
Udan météor
Rasi lintang
sing wewatesan
Katon antara lintang +90° lan −50°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi June.
Other designations: Arctophylax

Boötes (play /bˈtz/) inggih punika salah satunggaling rasi lintang ingkan wonten ing belahan langit sisih lor, ingkang mapan ing deklinasi 0° lan +60°, lan kanthi right ascensionipun wonten ing ing 13 lan 16 jam wonten ing kutub langit. Nama Bootes punika asalipun saking basa Yunani kuno, Βοώτης, Boōtēs, ingkang tegesipun tiyang jaler ingkang galak. Boötes inggih kalebet salah satunggal saking 48 rasi lintang ingkang dipunandharaken ing abad kaping kalih déning astronom saking Walanda, Ptolemy lan sak punika sampun kalebet ugi wonten ing 88 rasi lintang modhèrn. Rasi lintang punika ngewrat dhpatar sekawan lintang ingkang paling padhang ing langit ing wekdal dalu, Arcturus. Boötes inggih punika minangka dalemipun kathah lintang ingkang padhang ingggih punika wonten wolung lintang ingkang gadhah magnitudo ing sak nginggiling sekawan magnitudi lan wonten 21 lintang ingkang gadhah magnitudo ing sak nginggiling gangsal, saengga cacahipun sedaya lintang ingkang saged dipuntingali kanthi mripat langsung wonten 29 lintang.

Titikanipun[sunting | sunting sumber]

Boötes inggih punika rasi lintang ingkang dipunkiteri déning rasi lintang Virgo ing sisih kidul, Coma Berenices lan Canes Venatici wonten ing sisih kulon, Ursa Major wonten ing sisi lor radi kulon, Draco wonten ing sisih lor radi wetan, lan Hercules, Corona Borealis saha Serpens Caput wonten ing sisih wetan. Tigang aksara kanggé nyekak nama rasi lintang Boötes ingkang dipunpendhet adhedahsar International Astronomical Union ing taun 1922 inggih punika 'Boo'.[1] Dene wates -watesaning rasi lintang punika ingkang resmi dipunandharaken dening Eugène Delporte ing taun 1930, ingkang dipungambaraken dening satuggaling wujud polygon ingkang gadhah 16 bageyan. Wonten ing sistem koordinat khatulistiwa, titik minggahipun ingkang leres ingkang ngiteri rasi lintang punika wonten ing koordinat antawisipun 13j 36.1m lan 15j 49.3m, kanthi koordinat deklinasi ingkang jejeg saking +7.36° ngantos +55.1°.[2] Rasi lintang Bootes punika gadhah dhaerah ingkang ambanipun kirang langkung 907 drajat persegi lan ngewrat sekawn lintang ingkang dipunmangertosi minangka planet - planet. Rasi lintang punika saged dipuntingali ing garis lintang antawisipun +90° lan -50° lan badhe ketingal paling sae menawi dipuntingali ing jam 9 dalu ing salebeting peken kaping kalih sasi Mei ngantos salebeting sasi Juni. Rasi lintang Bootes punika inggih kalebet rasi lintang kanthi dhaerah ingkang paling amba nomer tiga welas ing langit.[3]

Lintang - lintang[sunting | sunting sumber]

Wonten ing Uranometria kagunganipun Johann Bayer, dipunginakaken aksara Yunani saking alpha ngantos omega]] lajeng aksara A ngantos K kangge paring tandha punapa ingkang dipuntingali ing langit ing sak kitering rasi lintang punika ingkang ngewrat 35 lintang, kanthi sub bageyan astronomer ngeja kanthi nama Kappa, Mu, Nu lan Pi kangge saben kalih lintang. Nu inggih ugi lintang ingkang sami kaliyan Psi Herculis.[4] Dene lintang -lintang ingkang wonten ing rasi lintang punika inggih kados mekaten:

  • Arcturus utawi Alpha Boötis, inggih punika lintang ingkang paling padhang wonten ing rasi lintang Bootes lan minangka lintang ingkang paling padhang nomer sekawan ing langit kanthi gadhah magnitudo -0,04, lan gadhah magnitudo ingkang absolut ing -0,2. Lintang Arcturus inggih ugi minangka lintang ingkang paling wonten ing belahan langit lor khatulistiwa, langkung padhang tinimbang lintang Vega lan Capella.[5][6]
  • Beta Boötis utawi Nekkar inggih punika lintang ingkang ngewrat cahya raksasa jene kanthi magnitudo 3,5. Nama lintang punika asalipun saking basa Arab kangge "ox-driver". Lintang punika tebihipun 219 taun cahya.{{sfn|Ridpath|2001|pp=88–89} Lintang punika ugi dipunmangertosi gadhah nama Meres
  • Gamma Bootis utawi Seginus inggih punika variabel lintang tipe Delta Scuti kanthi magnitudo 3,02 lan 3,07.
  • Epsilon Bootis utawi Izar utawi Pulcherrima inggih punika lintang binar ingkang kasusun dening cahya raksasa padhang oranye.
  • eta Bootis utawi ingkang ugi dipunmangertosi minangka Saak lan Muphrid, inggih punika tangga tepalihipun Arcturus ingkang sepisaan, inggih tipe lintang binar spektroskopok.
  • Mu Bootis utwi ugi dipunsebat Alkalurops, Inkalunis, Clava lan Venabulum. Punika kalebet lintang tipe rangkep tiga kanthi cahya sub raksasa tip F kanthi werna jene ngantos pethak minangka komponen ingkang paling bakunipun.[7]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Russell 1922, hlm. 469.
  2. ^ IAU, The Constellations, Boötes.
  3. ^ Bakich 1995, hlm. 150.
  4. ^ Wagman 2003, hlm. 55–57.
  5. ^ Moore 2000, hlm. 341–342.
  6. ^ Moore & Tirion 1997, hlm. 132–133.
  7. ^ (en)Bootes (dipunundhuh tanggal 25 Pebruari 2013)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bootes&oldid=836928"